dimecres, 6 d’octubre del 2010

Canal càncer, nou portal del Departament de Salut dedicat íntegrament al càncer

El Canal càncer (http://cancer.gencat.cat) és una font d’informació públicaen un entorn integrat de coneixement adreçat a la ciutadania i als professionals, utilitzant les noves tecnologies com a complement de l’atenció presencial entre les persones malaltes i els professionals sanitaris.
 
Què trobareu en el Canal càncer:
  • Informació útil i d'interès sobre el càncer, els seus factors de risc, la prevenció, la detecció precoç, la segona opinió, els tipus de tractament més freqüents i els assaigs clínics oncològics
  • Viure amb el càncer: les emocions, la nutrició, l’activitat física, els efectes secundaris, la sexualitat, entre d’altres.
  • Després del càncer: el seguiment, els canvis físics, les relacions socials i el treball..
  • Eines i recursos per als propis malalts i el seu entorn social per facilitar la gestió de la malaltia
 
L’apartat adreçat als professionals promou el coneixement compartit, ofereix eines útils i bones pràctiques, com ara: les guies de pràctica clínica, les dades de les tendències en càncer a Catalunya, la recerca...
 
El Canal Càncer s'emmarca dins la iniciativa de Canal Salut, un projecte del Departament de Salut per tal de posicionar-se com a referent de salut a internet, amb informació útil, de qualitat i interès adreçada a la ciutadania i als professionals, amb l’objectiu de potenciar la comunicació entre la ciutadania, els professionals i el sistema de salut, capacitar la ciutadania perquè sigui corresponsable de la seva salut i mostrar les millors pràctiques.
 
La informació és un element clau per promoure l’autonomia i l’autocura de la salut de la ciutadania i especialment en les diferents circumstàncies que comporta l’experiència de tenir càncer.
 
El càncer és una de les malalties freqüents en la població i sota el nom de càncer s’engloben més de 100 tipus de patologies diferents. La seva incidència continua augmentant i també la supervivència, degut principalment a les millores en el diagnòstic i els tractaments. Entre 5 i 7 casos de cada 10 es poden evitar, i la salut en general pot millorar si s’actua sobre els factors de risc coneguts. La prevenció i la detecció precoç són essencials en la lluita contra el càncer.
 
El diagnòstic, el tractament i el seguiment impliquen l’actuació coordinada de tots els nivells assistencials i de diversos professionals. En aquestes fases, les persones malaltes sovint cerquen informació complementària com a eina d’ajut en el seu procés.
 FONT: Departament/s