dimecres, 6 d’octubre del 2010

El conseller Jordi Ausàs inaugura el Museu virtual del poble gitano a Catalunya

L'acte s'ha emmarcat en la Jornada de la Internet Social que organitza Governació i que aplega els dinamitzadors de la Xarxa Punt TIC

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha inaugurat el Museu virtual del poble gitano a Catalunya avui dijous, 30 de setembre, al Citilab de Cornellà (Baix Llobregat). A l’acte l’han acompanyat el secretari d’Acció Ciutadana, Josep M. Civis; el director dels serveis territorials de Governació a Barcelona, Joan Rabasseda, i el director general d’Acció Comunitària, Xavier Garriga. La presentació del Museu ha anat a càrrec de César Carreras, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i a l’acte també hi ha assistit representants de les associacions de persones gitanes de Catalunya.
 
Durant la seva intervenció, el conseller Jordi Ausàs ha explicat que “la inauguració d’aquest museu significa només el tret de sortida, perquè un dels objectius que persegueix aquest projecte és que siguin els membres de la comunitat gitana, juntament amb la resta de la ciutadania, qui hi aporti els seus coneixements i inquietuds“.
 
Pla Integral del Poble Gitano
 
La proposta de crear el primer museu interactiu del món dedicat a la cultura gitana va sorgir en un dels grups de treball del les TIC del Pla integral del poble gitano que coordina la Secretaria d’Acció Ciutadana. El Museu virtual del poble gitano a Catalunya és el resultat de més de quatre anys de treball conjunt entre l’administració, associacions gitanes, persones expertes i la Universitat Oberta de Catalunya. La seva adreça web és http://oliba.uoc.edu/gitanos/
 
Aquest Museu pretén convertir-se en un espai de referència pel poble gitano aprofitant les tecnologies de la informació i la comunicació i el seu potencial en la docència i difusió en la xarxa. Vol ser un espai actiu en constant construcció que faciliti la participació de tots els col·lectius gitanos, sobretot en àmbits de formació (tecnològica, llengua, cultura) i divulgació dels aspectes de la cultura gitana més desconeguts pel gran públic.
 
Alguns dels continguts del Museu són la història del poble gitano, la seva llengua i diversitat, i compta amb exposicions, expressió artística, personatges gitanos, recursos audiovisuals, un espai de documentació i un espai de relació i intercanvi.
 
 
 
La Jornada de la Internet Social
 
L’acte d’inauguració s’ha emmarcat en la Jornada de la Internet Social que organitza el Departament de Governació i Administracions Públiques i que aplega els dinamitzadors i les dinamitzadores de la Xarxa Punt TIC, els espais públics des d’on s’ofereix accés a les tecnologies de la informació i la comunicació per estendre el seu ús entre la ciutadania. L’objectiu d’aquesta edició és donar visibilitat al treball que es realitza a la xarxa des de la vessant de la ciutadania i de les entitats que hi participen.
 
Per fer-ho, s’han presentat experiències de bones pràctiques entorn de cinc eixos de treball: accessibilitat, voluntariat, xarxa, ocupabilitat i formació i competències TIC. El programa de la Jornada ha comptat també amb una conferència a càrrec de Dolors Reig que ha dut per títol Comunitats i construcció col·lectiva de coneixement a la web social: noves oportunitats.