dijous, 21 d’octubre del 2010

1er Congrés internacional de dones gitanes: les altres dones

I Congrés internacional de dones gitanes: les altres dones

  • L’Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen i Governació organitzen aquest congrés que tindrà lloc al CaixaForum Barcelona els dies 8, 9 i 10 d’octubre
El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha presidit la inauguració del I Congrés internacional de dones gitanes: les altres dones que organitzen l’Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen i Governació, amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i del Ministeri de Sanitat i Política Social. L’acte ha tingut lloc al CaixaForum Barcelona, aquest divendres, 8 d’octubre, a les 15 hores.
També hi ha participat la presidenta de l’Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen, Ana Contreras; la representant de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Mercedes Gómez; el director general de la Fundació “la Caixa”, Jaume Lanaspa; la comissària europea d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou; la subdirectora general de Programes Socials del Ministeri de Sanitat i Política Social, M. Dolores Ruiz; la presidenta delegada de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Montserrat Ballarín; i el secretari d'Acció Social i Ciutadania, Josep Civis.
Durant la seva intervenció, el conseller Jordi Ausàs ha denunciat que “a l’Europa del segle XXI, no es pot permetre que es promogui l’odi cap a un col·lectiu; ni tampoc s’ha de permetre que a Catalunya s’utilitzin els estereotips i els prejudicis per promoure l’aïllament, la marginació i el racisme”. En aquest sentit, ha destacat que “el I Congrés de dones gitanes representa la manera de fer del Govern català, basada en el diàleg, la inclusió i el treball col·lectiu”. El conseller Jordi Ausàs ha volgut remarcar també la importància d’oferir un espai públic de debat i d’expressió a les dones gitanes ja que tot sovint són víctimes d’una doble discriminació, en base al gènere i al seu origen ètnic.
Per la seva banda, la presidenta de l’associació Drom Kotar Mestipen, Ana Contreras, ha explicat que “aquest congrés és un somni de Drom Kotar Mestipen i de moltes dones gitanes i que avui es fa realitat”. Segons la presidenta, "és un congrés organitzat per sentir les veus de les altres dones gitanes, amb menys estudis i menys recursos”, i ha afegit que el procés d'organització del congrés "ha estat un treball molt enriquidor en què dones gitanes i no gitanes anònimes s’han preocupat que la informació arribi a tothom, com per exemple les dones de Romania que han traduït voluntàriament la informació del congrés”.  
El Congrés, que se celebra els dies 8, 9 i 10 d’octubre al CaixaForum Barcelona, preveu l’assistència de més de 300 dones procedents d’arreu de Catalunya, de l’Estat espanyol i de diversos països europeus, com ara: Àustria, Bulgària, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Macedònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Romania, Sèrbia o Ucraïna. Les sessions s’estructuren en presentacions, debats, taules rodones i grups de treball al voltant de tres eixos: educació, treball i feminisme.
El congrés vol donar veu a totes les dones gitanes, principalment a aquelles que no compten amb estudis superiors, per tal de crear un espai de diàleg i contribuir a la transformació de les dificultats socials que sovint es troben les dones gitanes. El congrés tracta de visibilitzar les aportacions basades en actuacions d’èxit protagonitzades per les pròpies dones així com les seves xarxes solidàries.
Mentre duri el congrés, el CaixaForum acollirà també l’exposició “Dones i Gitanes. Les seves mirades. El seu món cultural”, que s’emmarca en el conjunt d’actuacions i línies de treball que Governació implementa a través del Pla integral del poble gitano. Aquesta mostra va ser inaugurada al Museu d’Història de Catalunya i ha visitat espais com la biblioteca Font de la Mina i municipis com Tortosa o Figueres. L’exposició és un testimoni de la revolució que estan protagonitzant les dones gitanes en la reivindicació del seus drets com a dones i com a poble.