divendres, 8 d’octubre del 2010

Manifest del 6è Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya



Reunits en el Citilab de Cornellà de Llobregat el dia 7 d’octubre de 2010, i com a resum dels textos i aportacions aprovades en les tres ponències,
DECLAREM:
  • Que aquest 6è Congrés s’ha celebrat sota els signes de la participació i el consens de les persones grans del nostre país, tant en l’elaboració del primer text de ponències, que ha comptat amb la participació del Consell de la Gent Gran de Catalunya i dels seus experts i expertes, com en la revisió que s’ha realitzat mitjançant els següents espais de participació:
        • 27 sessions territorials
        • 14 tallers en casals de gent gran
        • Sessions en diferents consells de participació
        • Sessions a diferents punts de la xarxa TIC.
        • Bústia ciutadana per a les aportacions de caire individual
    Posteriorment a aquesta fase, els delegats i delegades escollits han realitzat un total de 469 esmenes per acabar de definir les seves idees i aportacions.
  • Que el 6è Congrés Nacional de la Gent Gran reclama el dret de tothom a exercir la ciutadania i també el reivindica, és clar, per a totes les persones grans. Tal com diu l’Estatut d’autonomia de Catalunya de 2006, en el capítol I, article 18: “les persones grans tenen dret a viure amb dignitat, lliures d’explotació i de maltractaments, sense que puguin ésser discriminades a causa de l’edat”.
    D’altra banda, el text estatutari proclama que “els poders públics han de garantir la protecció de les persones grans perquè puguin portar una vida digna i independent i participar en la vida social i cultural. També han de procurar la plena integració de les persones grans en la societat per mitjà de polítiques públiques basades en el principi de solidaritat intergeneracional.”
  • Que les persones del Consell de la Gent Gran de Catalunya, òrgan consultiu de participació de les persones grans del nostre país, fent-nos ressò del que creiem que és el sentir dels delegats i delegades d’aquest 6è Congrés i també de les persones grans que no hi han assistit, volem dir que ens sentim compromesos en la construcció d’un futur que també considerem nostre. I el volem viure de manera digna i responsable, amb el ple exercici dels nostres drets i deures.
    En base a tot el que exposem, les persones assistents al 6è Congrés Nacional de la Gent Gran, dipositàries de la veu de totes les persones grans de Catalunya,
    MANIFESTEM:
  • Que l’envelliment és un procés, no un estat, que té lloc al llarg de tota la vida. Aquesta realitat s’ha de tenir en compte a l’hora de dissenyar i desenvolupar polítiques d’envelliment actiu.
  • Que les persones grans no podem ser només objecte de gestió assistencial, sinó que hem de ser subjectes i protagonistes en la vida social, cultural, econòmica i política, en la qual hem de trobar el nostre benestar i ens hi hem de trobar bé.
  • Que l’objectiu principal a aconseguir per a la gent gran és un benestar lligat al màxim d’autonomia personal i al mínim possible de dependència, un benestar que no s’ha de refiar del proteccionisme, sinó que ha de fomentar la participació activa en la xarxa ciutadana de drets i deures.
  • Que demanem més i millor representació de la gent gran a la vida política en tots els àmbits territorials, que permeti una participació més activa en el desenvolupament del nostre país.
  • Que reclamem una major i millor visibilitat de la gent gran de Catalunya als mitjans de comunicació, amb un tractament respectuós i realista de les diverses situacions en què es troba, sense marginalitats ni singularitats que afavoreixin estereotips que malmetin la visió que la societat té de les persones grans.
  • Que cal promocionar i impulsar una formació continuada i permanent de la gent gran més enllà de la vida laboral, fomentant, entre d’altres, la formació professional, els cursos universitaris i les noves tecnologies, posant-les a l’abast tant de la gent gran nascuda aquí com de la nouvinguda.
  • Que reclamem un major poder de decisió i gestió entorn els serveis i activitats dirigides a la gent gran, que permeti la nostra implicació en llurs dissenys i en llurs desenvolupaments, per tal d’adaptar-les el màxim possible a les nostres necessitats i expectatives, però també per tal de fomentar la nostra pròpia autonomia i activitat.
  • Que ha de ser prioritària la intensificació de les polítiques concretes d’assistència a l’envelliment, als casos de malalts més desvalguts i de persones discapacitades i/o incapacitades.
  • Que reclamem al nostre govern una llei de drets i garanties de la dignitat de les persones en el procés de la mort, fent prevaldre la voluntat de les persones a l’hora de decidir les condicions de la seva mort digna, i que es difongui la normativa de “voluntats mèdiques anticipades”.
  • Que reclamem que l’economia estigui al servei de les persones, dotant dels recursos econòmics suficients per al desenvolupament equilibrat territorialment de la Llei de Serveis Socials, aplicant els mecanismes necessaris per abordar seriosament les situacions de pobresa i marginació social, facilitant el coneixement i utilització de la cartera de serveis a totes les persones i analitzant sistemes de finançament efectius.
  • Que reclamem la dotació dels recursos econòmics suficients per al bon desenvolupament de l’anomenada Llei de la promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, prioritzant la dotació de serveis per damunt les dotacions econòmiques, agilitzant aquesta dotació i fomentant la professionalització, un salari adient i la valoració social dels cuidadors i cuidadores.
  • Que defensem el nostre sistema públic de pensions i de repartiment de la Seguretat Social, i per això exigim que se’ns millori el sistema i se’ns garanteixi la seva viabilitat futura, fomentant la cotització de tothom i augmentant significativament aquelles pensions que es troben per sota el llindar de la pobresa
  • Que demanem la revisió i/o derogació de les reformes que contemplen la congelació, a partir de l’1-1-2011, de les pensions superiors a les mínimes.
  • Que demanem als nostres governs mesures adequades per regular els mercats financers, així com la creació d’un impost en la transacció d’operacions financeres, impulsar l’eliminació dels paradisos fiscals, una lluita decidida contra el frau fiscal i una revisió de la fiscalitat de les SICAV ( societats d’inversió en capital variable)..
  • Que exigim un finançament suficient per al nostre sistema sanitari, tenint en compte el nombre real de persones que tenen dret a Catalunya a prestació sanitària. Però, no només cal garantir la dotació econòmica suficient, sinó també una atenció sanitària ràpida, àgil, respectuosa, professional i especialitzada, que tingui en compte les particularitats de la gent gran.

  • Que cal elaborar polítiques socials d’habitatges dirigides a la gent gran, que tinguin en compte la seva situació econòmica i les seves necessitats quant a accessibilitat i adaptació dels habitatges.
  • Que reclamem una major promoció i foment del transport públic, dotant d’una xarxa que tingui en compte l’equilibri territorial, que estigui adaptada a les necessitats de la gent gran i les persones discapacitades i que sigui accessible econòmicament.
  • Que exigim la posada en funcionament del marc normatiu que doti dels instruments adequats per donar resposta als maltractaments a la gent gran i la provisió dels serveis necessaris per poder respondre de forma adequada i immediata a aquestes situacions i, en la mesura que es pugui, prevenir el problema. Però també animem a tota la gent gran a denunciar qualsevol cas de maltractament que pateixin o detectin en terceres persones, per facilitar la detecció i la disminució d’aquestes situacions.
  • Que cal garantir que els processos d’incapacitació assoleixin l’objectiu de protegir els drets i la guarda de les persones afectades i dels seus béns, dotant dels recursos suficients i adaptats per fer-ne la valoració, donant caràcter d’urgència als processos judicials i aplicant–hi mesures de control i seguiment.
  • Que cal fomentar i facilitar un envelliment actiu de la gent gran, que integri els conceptes de prevenció i hàbits saludables en el dia a dia, dotant dels equipaments, espais i serveis necessaris i adequats per permetre una participació adaptada a la nostra edat i estat de salut.



Finalment,
  • Tots els delegats i delegades ens felicitem per la gran participació que hi ha hagut en aquest 6è Congrés Nacional de la Gent Gran, pel consens i la qualitat de les conclusions i acords a què hem arribat, i ens encoratgem a continuar treballant per tenir un millor futur.
  • Demanem que el Consell de la Gent Gran de Catalunya, com òrgan consultiu i de participació, segueixi fent el seguiment acurat del grau d’assoliment dels acords que s’han pres en aquest congrés.
  • Al Govern de la Generalitat de Catalunya li reclamem l’impuls i el fer realitat els acords d’aquest 6è Congrés.