dimarts, 19 d’octubre del 2010

Dia Mundial contra el Càncer de Mama, 19 d'octubre

La detecció precoç en fa augmentar la supervivència

 
El 19 d’octubre es commemora, a tot el món, el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, que és la primera causa de càncer entre les dones de Catalunya i en els països desenvolupats.
 
El 28,1% de tots els casos nous de càncer de les dones són de mama. Les dades poblacionals més recents mostren que la incidència d’aquest càncer ha augmentat un 2,5% anual (casos per 100.000 dones) en el període 1985-2002. Aquest increment es deu bàsicament a l’envelliment de les dones; mentre que en les més joves la tendència és a estabilitzar-se o, fins i tot, a disminuir (per exemple, per sota dels 45 anys).
 
En el 2010, per grups d’edat, s’estima que el nombre de diagnòstics nous en les dones de 35 a 64 anys sigui de 2.841 i, per sobre dels 65 anys, de 2.319. Els càlculs per al 2015 són de 3.086 i de 3.000, respectivament.
 
La taxa de mortalitat ha disminuït, a partir dels anys 90, amb un 2,7% de descens anual entre 1995-2004. Actualment, el càncer de mama té una supervivència del 80,9% als 5 anys, i és una mica superior a la mitjana europea que, en el mateix període observat, és del 79%.
 
Les millores en la supervivència es deuen, fonamentalment, al progrés dels diagnòstics en les etapes precoces de la malaltia, als cribratges -mitjançant les mamografies- i a les millores dels tractaments. En aquest sentit, també cal esmentar els canvis en la percepció del benefici del diagnòstic precoç del càncer de mama per part de les dones.
 
El Pla director d’oncologia del Departament de Salut ha desenvolupat diverses accions per tal de continuar millorant la situació del càncer de mama a Catalunya, entre les quals destaquen:
 
  • Programa de cribratge de càncer de mama (2008). En aquest any, les dones convidades a participar-hi varen ser 363.438 (66,1%). Es van diagnosticar 918 càncers de mama i la seva cobertura, incloent-hi les dones que es varen realitzar la mamografia fora i que ho van declarar, va ser del 76,7%.
  • Diagnòstic ràpid. El Departament de Salut i el CatSalut van implantar el circuit de diagnòstic ràpid de càncer per evitar-ne retards. S’inclouen en aquest circuit preferent les dones de qualsevol edat que presentin símptomes o molèsties que puguin ser motivades per un possible càncer de mama.
 
Aquest circuit està estès a tot el territori. Durant el 2008, s’hi van incloure 5.416 dones i el 40,2% de les quals van ser diagnosticades amb càncer de mama.
 
Totes aquestes accions estan orientades a detectar el càncer en les fases inicials, abans que se’n presentin els símptomes, i així és més fàcil de tractar-lo i curar-lo.
 
A cada dona se li ofereix la millor assistència, en funció de l’evidència científica sobre l’eficàcia de les intervencions i la seva situació de risc:
 
1. Davant de símptomes, a qualsevol edat: circuit de diagnòstic ràpid.
 
2. Cribratge, amb mamografia cada dos anys, a les dones entre 50 i 69 anys
 
3. Risc familiar: consell genètic a persones amb familiars propers que hagin desenvolupat i que hereten un risc més elevat de desenvolupar determinats tipus de càncer que altres persones de la població general. Tot i això, només entre un 5-10% de tots els càncers es desenvolupen a causa d’alteracions genètiques heretades o mutacions germinals. S’anomenen càncers hereditaris.
 
Totes les dones entre 50 i 69 anys han de rebre una invitació per fer-se una mamografia. Les dones d’aquesta franja d’edat que no hagin rebut cap convocatòria de cribratge de càncer de mama han de trucar a Sanitat Respon: tel. 902 111 444.
 
Si es detecta un càncer de mama, a la dona se li oferirà atenció per un equip especialitzat dins el sistema sanitari públic. El tractament inclou, generalment, la cirurgia i algun altre tipus de actuacions com la radioteràpia, la quimioteràpia o el tractament hormonal.
 
 
Per a més informació
 
Canal Càncer (www.cancer.gencat.cat )