dijous, 21 d’octubre del 2010

Les persones de nacionalitat xinesa a Catalunya

Presentació

  • Les persones de nacionalitat xinesa a Catalunya

    En aquest setè número del butlletí de La immigració en xifres es presenta una selecció de dades sobre el col·lectiu de nacionalitat xinesa que viu a Catalunya. La xinesa, amb 45.920 empadronats als municipis catalans, ocupa la setena posició en el rànquing de nacionalitats estrangeres presents al país. Han arribat, sobretot, al llarg del darrer quinquenni i s'han instal·lat sobretot a Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Badalona, que concentren més de la meitat dels xinesos empadronats. Són una població jove (tenen una mitjana de 28,4 anys) i equilibrada per sexes. Constitueixen un col·lectiu molt emprenedor, ja que quasi bé un de cada tres xinesos són treballadors autònoms.

Demografia

  • Principals dades demogràfiques

    Amb un total de 45.920 empadronats als municipis catalans, la població de nacionalitat xinesa ocupa el setè lloc en el rànquing de nacionalitats estrangeres de Catalunya, assolint el 3,8% del total. El 29,3% dels xinesos empadronats al conjunt de l'Estat viuen a Catalunya. El seu creixement s'ha concentrat sobretot en el darrer quinquenni. Constitueixen una població jove i equilibrada per sexes, amb una mitjana d'edat de 28,4 anys.

Distribució

  • Distribució territorial

    Quatre de cada deu municipis catalans enregistren persones empadronades de nacionalitat xinesa. La major part es concentren als municipis del Barcelonès: Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Badalona assoleixen el 50% del total de xinesos empadronats a Catalunya. La Garrotxa té una ràtio de 2 persones xineses empadronades per cada 100 habitants, el triple que el conjunt de Catalunya. D'altra banda, a comarques com l'Alta Ribagorça o el Pallars Sobirà no consten persones de nacionalitat xinesa empadronades.

Treball

  • Mercat de treball

    El volum de treballadores i treballadors xinesos afiliats a la Seguretat Social a Catalunya ha registrat un màxim al juliol de 2010, amb un total de 22.922 afiliats. Gran part del creixement registrat en els darrers anys és degut a què ha augmentat el volum d'autònoms, que actualment ja suposen el 30,6% del total d'afiliats xinesos. Aquest caràcter emprenedor compensa l'ascens de l'atur registrat que, des de gener de 2007, s'ha quasi quadruplicat entre els treballadors asiàtics.

Educació

  • Educació

    En els centres educatius catalans els alumnes xinesos representen un 0,6% del total de matriculats, sent el sisè col·lectiu de nacionalitat estrangera a les aules. Són més nombrosos en les etapes de primària i secundària obligatòria i molt més presents en els centres de titularitat pública que en els privats. Un de cada cinc joves xinesos entre 16 i 20 anys continua els estudis un cop superada l'etapa d'educació secundària obligatòria.

    FONT: Departament d'Acció Social i Ciutadania