dijous, 21 d’octubre del 2010

Acció Social i Ciutadania edita una guia sobre els drets i deures dels infants i adolescents que viuen en centres

L'objectiu és que aquesta publicació es converteixi en una eina de treball pels joves que arriben per primer cop a un centre

El director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Xavier Soley, ha presentat avui la guia “Carta de drets i deures dels nens, nenes i adolescents que viuen en centres”, que ha editat el Departament d’Acció Social i Ciutadania. Durant els propers dies, un exemplar d’aquesta publicació serà lliurat als 2.700 infants i adolescents que viuen en centres de la Generalitat. Ara bé, l’objectiu principal de la guia és que es converteixi en una eina de treball pels joves que arriben per primer cop a un centre, especialment als centres d’acollida, que és on produeix la primera acollida del menor.
 
L’elaboració d’aquesta guia ha anat en paral·lel amb l’elaboració de la Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència, on han quedat recollits i actualitzats els drets i deures dels infants i adolescents acollits en centres. També s’ha tingut les aportacions d’alguns centres que tenien cartes de característiques semblants a la que s’ha presentat avui, que havien treballat prèviament amb els infants.
Aquesta primera edició ha tingut una tirada de 7.000 exemplars i el seu llenguatge tan escrit com visual està pensat especialment per a infants i joves adolescents i preadolescents. La “Carta de drets i deures dels nens, nenes i adolescents que viuen en centres” ha estat editada en 7 llengües: català, castellà, anglès, francès, romanès, àrab i xinès.
 
Drets i deures dels infants i adolescents
Aquesta guia enumera els drets dels infants i adolescents, des dels més bàsics –el dret a ser escoltat sempre, a rebre atenció mèdica o anar a l’escola– fins a d’altres potser més desconeguts pels menors, com ara el dret a tenir temps lliure, a exigir que les seves dades siguin tractades amb confidencialitat o a rebre ajut per gestionar i administrar els seus diners. Al mateix temps, es dóna instruccions clares de què pot fer l’infant si veu que algun dels seus drets ha estat vulnerat:
  • Adreçar-se al tutor o tutora a la direcció del centre
  • Adreçar-se a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) del Departament d’Acció Social i Ciutadania
  • Escriure un correu electrònic al Síndic de Greuges
  • O trucar al telèfon, en cas d’urgència, d’Infància Respon (900 300 777), que funciona les 24 hores del dia i tots els dies de l’any
 
Per altra banda, aquesta guia deixa molt clar que per poder respectar els drets i deures de les persones que conviuen al centre, cal complir uns deures. Aquests van des de qüestions relacionades amb el funcionament del centre –respectar els horaris, tenir cura del material o respectar a les altres persones– fins a d’altres relacionats amb la salut i amb la cura d’un mateix o a respectar la pròpia imatge i la dels companys, sobretot en l’ús de les noves tecnologies i les xarxes socials. L’incompliment d’algun dels deures comportarà l’aplicació d’una mesura correctora.
 
Centres de menors tutelats
El Departament d’Acció Social i Ciutadania disposa de 127 centres repartits per tot el país, que acullen a infants i adolescents que no poden estar amb la seva família. Els centres de menors es classifiquen en dues grans categories: els centres d’acollida i els centres residencials d’acció educativa.
 
Els centres d’acollida atenen aquells infants i adolescents que es troben en situació de desemparament, ja sigui perquè es requereix una separació de la seva família o perquè han emigrat a Catalunya sense cap referent familiar. Un cop al centre, un equip de professionals fa un estudi de la seva situació social, familiar i personal i decideix quin és el millor entorn on s’ha d’estar el menor: retornar amb la seva família, anar amb una família d’acollida o passar a conviure en un centre residencial d’acció educativa. Actualment a Catalunya hi ha 22 centres d’acollida on hi conviuen 659 infants i adolescents.
 
Els centres residencials d’acció educativa són establiments que ofereixen als menors un recurs de més llarga durada, alternatiu al medi familiar quan aquest és inexistent, s’ha deteriorat o té greus dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques. Substitueixen temporalment la família en els casos en què l’Administració detecta una situació de desemparament en el menor i ha suspès temporalment l’exercici de la pàtria potestat als pares. Al nostre país hi ha 105 centres residencials d’acció educativa que acullen a 2.006 menors.
 
Des de 2003, el Departament d’Acció Social i Ciutadania pràcticament ha triplicat els recursos destinats a l’atenció a la infància: s’ha passat de 75 milions d’euros pressupostats el 2003 a 203 milions el 2010.
 
FONT:  Departament/s