dimecres, 6 d’octubre del 2010

S'inaugura la primera casa del projecte "Cases d'Infants", que crearà prop de 300 places

Aquest projecte es porta a terme amb la col·laboració de la Fundació Àlia i la Fundació "La Caixa"

La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha inaugurat avui la primera casa del projecte “Cases d’Infants”, que impulsen conjuntament el Departament, la Fundació Àlia i la Fundació “La Caixa”. L’objectiu d’aquest projecte, que crearà prop de 300 places, és posar en marxa un servei residencial temporal per a menors d’entre 4 i 18 anys en situació de risc o desemparament i a les seves famílies. Durant el temps que duri aquest servei, es treballaran les millores tant de l’infant o adolescent com de la seva família, perquè pugui tornar a casa o es pugui emancipar.
 
El projecte “Cases d’Infants” està previst per aquells infants i aquelles famílies que, a criteri dels equips de Serveis Socials i de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), demostrin una bona predisposició i voluntat de treballar en la recuperació de la seva situació. És per aquest motiu que una de les mesures que es fomentarà amb aquest projecte és la guarda administrativa voluntària, que consisteix en què els pares cedeixin la guarda del seu fill de forma voluntària, a l’espera que superin la situació familiar que els impedeix fer-se’n càrrec.
 
Així mateix, el projecte “Cases d’Infants” també va destinat a aquells menors tutelats que actualment es trobin en altres recursos –centres d’acollida, centres residencials, etc.– que es preveu que puguin tornar aviat amb la seva família. En tots aquests casos, es treballarà de forma coordinada amb la resta de serveis socials per possibilitar aquest retorn.
Model dels equipaments
El model d’equipament d’aquesta iniciativa és el de petites unitats residencials per tal d’apropar-les al concepte d’unitat familiar i fugir de l’estructura d’un gran centre de menors. El model de places de cada casa és el següent:
  • 8 places residencials. Van destinades a infants i joves que necessiten ser separats temporalment de la família, dels quals la Generalitat n’assumirà la tutela o la guarda. Per a aquests nois i noies es farà un projecte educatiu i un pla de treball per a la família, amb l’objectiu que el retorn de l’infant es pugui dur a terme en menys d’un any. Si la situació de la família no millora i es preveu que l’internament del menor ha de ser superior a un any, es derivarà cap a un altre recurs: Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE), acolliment familiar o acolliment preadoptiu.
  • 2 places d’estades intermitents. Estan reservades per a infants i adolescents amb situació de risc, que necessiten una intervenció especialitzada però que la seva situació no requereix una separació total de la família. Aquesta intervenció comporta que el menor hagi de fer algunes pernoctacions al centre, però principalment viurà fora de la casa. En aquests casos, es treballarà la millora de les habilitats parentals i, si es tracta de menors adolescents, que assoleixin una autonomia adequada.
  • 2 places de suport. Aquestes places són un recurs per a infants o adolescents en situació de risc, que tenen per objectiu evitar la separació de la família i el seu ingrés en un recurs. En aquells casos en què la direcció del centre ho consideri necessari, també es podran fer pernoctacions.
 
Cada casa disposarà d’un equip educatiu format per 5 educadors/es i 2 treballadors/res familiars. Es construiran 3 cases dins una mateixa zona, properes entre elles, que formaran una unitat territorial. Cada unitat tindrà un director o directora. En total, el projecte “Cases d’Infants” crearà 188 llocs de treball.
 
Aquest any 2010 es posaran en funcionament 9 cases i al 2011 es posaran en marxa 15 cases més:
 
Any 2010: 9 cases
  • Barcelona ciutat:            3
  • La Selva:                         3
  • Vallès Occidental:          2
  • Barcelonès:                    1
 
Any 2011: 15 cases
  • Baix Llobregat:               3
  • Barcelona cuitat:            2
  • Maresme:                       3
  • Camp de Tarragona:     3
  • Terres de l’Ebre:            3
  • Vallès Occidental:          1
 
 
Estructura organitzativa del projecte
La Fundació Àlia és qui s’encarrega de trobar els immobles i d’adequar-los perquè acullin una casa d’infants.La Fundació “La Caixa” finança una part de l’adquisició i de l’adequació dels equipaments, així com de la posada en marxa del servei. Dels 15 milions d’euros totals del projecte, l’entitat financera n’aportarà 6.
 
La gestió de les cases, recau en la Fundació Àlia, per delegació del Departament d’Acció Social i Ciutadania, que en finança el funcionament del servei.
 
Potenciació de la guarda administrativa
Les places del projecte “Cases d’Infants”, s’afegiran a les 2.593 places existents actualment en centres residencials i d’acollida de què disposa el Departament d’Acció Social i Ciutadania per a infants tutelats.
 
El projecte “Cases d’Infants” s’emmarca dins un programa d’un abast més ampli, que pretén incrementar i optimitzar els recursos per atendre els infants en situació de risc, reduir el nombre de tuteles i el temps d’institucionalització. Tot plegat, per donar resposta al nou marc normatiu sorgit de la Llei dels Drets i les Oportunitats de la Infància i l’Adolescència.
 
FONT:  Departament/s