divendres, 9 de juliol del 2010

El Parlament aprova per unanimitat la Llei d'Universalització, que garanteix l'accés a la sanitat gratuïta a tota la població catalana

Aquesta Llei beneficiarà unes 60.000 persones, que fins ara en quedaven excloses

S’amplia l’assistència sanitària gratuïta als professionals liberals, col·lectius amb risc d’exclusió social, membres de congregacions religioses i als que resideixen a Catalunya i treballen fora de la Unió Europea
Unes 60.000 persones que fins ara quedaven excloses, tindran cobertura pública sanitària. Així s’amplia l’assistència sanitària gratuïta als professionals liberals, col·lectius amb risc d’exclusió social, membres de congregacions religioses i a aquells que resideixen a Catalunya i treballen fora de l’Estat espanyol, de la Unió Europea i de l’Espai Econòmic Europeu.

L’aprovació per unanimitat de la llei d’accés a l’assistència sanitària de cobertura pública, a càrrec del Servei Català de la Salut, suposa l’extensió real a tota la població catalana de la gratuïtat de l’assistència sanitària.

Fins ara, en quedaven exclosos els col·lectius de professionals liberals que no tenien l’obligació de cotitzar a la Seguretat Social, els membres de congregacions religioses, les persones en risc d’exclusió social, les persones aturades que havien esgotat la prestació amb ingressos i les persones que perceben rendes. Aquest és un conjunt que suposa el 0,7% del total de la població catalana i amb la Llei d’Universalització aprovada avui al Parlament de Catalunya per unanimitat, es posa fi a la discriminació i falta d’equitat d’aquesta part de la ciutadania en la prestació de serveis sanitaris.

La Llei d’Universalització, que entrarà en vigor el proper 1 d’octubre de 2010, és la primera Llei, dins l’àmbit estatal, que universalitza l’accés gratuït a la sanitat pública.
 
Els treballadors transfronterers
La Llei també clarifica el dret dels treballadors transfronterers, col·lectiu format per 2.500 persones aproximadament, que viuen en municipis catalans del Pirineu però que treballen a Andorra, Estat no membre de la Unió Europea. Fins ara, aquestes persones tenien dret a l’assistència sanitària en virtut del Conveni de Seguretat Social entre Espanya i Andorra, de 9 de novembre de 2001.

Amb el contracte de treball, aquests rebien assistència sanitària amb les condicions pròpies del sistema andorrà, la qual cosa comportava el pagament d’una part de l’assistència, situació en discrepància amb el dret a l’accés gratuït que tenien com a ciutadans catalans.

Amb l’aprovació d’aquesta Llei, el dret a l’assistència sanitària gratuïta dels treballadors transfronterers s’equipara a la de la resta de titulars catalans.
30 de juny de 2010