dimarts, 20 de juliol del 2010

Les entitats municipalistes de Catalunya es comprometen amb les polítiques dels temps

Acció Social i Ciutadania acorda amb la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis promoure polítiques per canviar la concepció del temps

La Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i el Departament d’Acció Social i Ciutadania han assumit un compromís de col·laboració per avançar en el disseny i la implementació de les polítiques del temps en l’àmbit local. El suport, la implicació i el treball en xarxa de les administracions catalanes en l’impuls de polítiques que promoguin un canvi de concepció del temps és indispensable. Aquests acords s’han concretat assumint els següent compromisos:
  • Impulsar plans locals sobre els usos i la gestió dels temps als municipis de Catalunya
  • Fer arribar el debat sobre els usos dels temps a tots els municipis, implicant-hi els agents socials i la ciutadania
  • Mantenir i reforçar el treball conjunt que s’ha desenvolupat fins el dia d’avui en aquesta matèria
  • Identificar i visibilitzar bones pràctiques i fer-les extensives a la resta de municipis
  • Desplegar conjuntament campanyes de sensibilització i difusió sobre la necessitat d’un nou equilibri en la distribució dels temps de la vida quotidiana
 
Tant l’Associació Catalana de Municipis com la Federació de Municipis de Catalunya ja van manifestar el seu suport durant l’elaboració del Pla estratègic d’usos i gestió dels temps a la vida quotidiana. El Govern de la Generalitat va aprovar aquest Pla fa dos anys, que incorpora 166 actuacions per millorar la sincronització i l’harmonització dels usos dels temps, per adaptar-los a les necessitats actuals de la ciutadania.
 
L’ús del temps en la vida quotidiana ha evolucionat ràpidament en els darrers anys i trobem noves demandes ciutadanes en aquest àmbit a partir de la irrupció de factors com els canvis demogràfics, la modificació de les estructures familiars, la incorporació massiva de les dones en el mercat laboral formal o els canvis en l’organització del treball. Les polítiques del temps han de servir per reconduir les disfuncions que s’hagin produït.
 
FONT: Departament/s