divendres, 9 de juliol del 2010

Publicacions socials

Publicacions

  • Llibre 'Diversitat i política cultural. La ciutat com a escenari d'innovació i d'oportunitats', de Ricard Zapata-Barrero


    Aquest llibre proposa un marc de reflexió sobre com les ciutats poden orientar les seves polítiques culturals en contextos de diversitat, dimensionant la seva funció social. L'autor, Ricard Zapata-Barrero, és professor titular de teoria política al Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra. La perspectiva que defensa a aquest llibre és el resultat de dues reflexions bàsiques: en primer lloc, que la diversitat és un recurs i un bé públic que cal gestionar per a contribuir al desenvolupament d'una ciutat i promoure la innovació i, en segon lloc, es planteja la importància de la democràcia en el desenvolupament de la cultura d'una ciutat.
    Enllaç web a més informació
  • Article 'Salaris i ocupacions dels immigrants en el mercat de treball'

    El número 4 de la revista "Paradigmes" que publica el Departament d'Innovació, Universitats i Empreses, dedicat a la internacionalització dels serveis, inclou aquest article signat per Esteve Sanromà, investigador de l'Institut d’Economia de Barcelona; Raül Ramos, investigador del Grup d’Anàlisi Quantitativa Regional i Hipólito Simón, doctor en economia.
    Es tracta del resum dels principals resultats de la recerca realitzada pels autors sobre aquest tema. Es planteja la idea que els immigrants cobren salaris inferiors que els nadius perquè ocupen llocs de treball menys qualificats i treballen en empreses de salaris baixos. La degradació ocupacional que pateixen, segons els autors, té el seu origen en la poca adaptació del seu capital humà al nostre mercat de treball. Els autors plantegen que l'accés a una feina al territori espanyol els permet acumular experiència i millorar el capital humà, però assenyalen que aquesta millora és lenta i limitada a alguns col·lectius.
    PDF de l'article
    Enllaç web al número 4 de la revista "Paradigmes"
  • 'Tres metàfores per pensar un país amb futur', discurs d'ingrés de Salvador Cardús a l'IEC

    "Hem estat i som un país d'immigració com pocs al món, i malgrat la nostra feblesa política, l'extraordinària disponibilitat per poder-hi arrelar és allò que ha permès la supervivència de la nació". Aquesta és una de les frases que el degà de la Facultat de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Salvador Cardús, va llegir el passat 12 de novembre de 2009 en el seu discurs de recepció com a membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Un text estructurat en tres apartats/metàfores: "Les arrels són el futur", "Tots som immigrants" i "La identitat és una pell".
    Es tracta d'un exercici de reflexió i repensament sobre els orígens i el futur de la societat catalana, tal com la coneixem en l'actualitat, intrínsecament lligada a la immigració i als cicles migratoris que l'han retroalimentat al llarg de la història. També se centra en la construcció identitària de la cultura catalana i aporta valuoses cites bibliogràfiques.
    PDF del discurs
    Bloc de Salvador Cardús
  • Estudi sobre Mercat de treball i fluxos migratoris als països àrabs mediterranis


    Aquest estudi, que analitza les claus del mercat laboral determinants per als fluxos migratoris des d'alguns països àrabs mediterranis (PAM) (Algèria, Egipte, Jordània, Líban, Marroc, Síria, Tunísia i els territoris palestins ocupats), planteja que l'ocupació a aquests països serà un repte important per a la regió i per a Europa al llarg dels propers 10 o 15 anys. Calen accions immediates perquè aquesta situació constitueix un risc permanent per a les perspectives de desenvolupament d'aquests països. La migració laboral és un element clau del mercat laboral dels PAM, però no pot resoldre els problemes per si mateixa.
    L'estudi fa algunes recomanacions com ara actualitzar les estadístiques disponibles i reconduir-les cap a anàlisis més profunds, actualització dels sistemes educatius i de formació en general, promoció de polítiques actives d'incorporació laboral per a homes i dones, creació d'incentius per a formalitzar l'ocupació informal, i l'establiment de mecanismes de seguretat social per a garantir una cobertura universal, entre d'altres.
    Enllaç web a més informació