divendres, 30 de juliol del 2010

Es presenta un decàleg de recomanacions per millorar el tractament informatiu de les persones joves

Elaborat per la Secretaria de Joventut, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Periodistes, s'ha donat a conèixer en una jornada sobre joves i mitjans

Un estudi publicat pel CAC la setmana passada conclou que les persones joves estan infrarepresentades als teleinformatius
El secretari de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Eugeni Villalbí, acompanyat pel president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Ramon Font; de la presidenta del Consell de la Informació de Catalunya, Llúcia Oliva, i el president de la Taula de Comunicació, Josep Maria Villena, ha obert aquest matí les VII Jornades de Comunicació Joves i Mitjans que se celebren, durant dos dies, a l’Espai Jove la Fontana de Barcelona.
 
Durant les jornades, que compten amb la participació de diversos especialistes del món juvenil, la comunicació i el periodisme, s’ha presentat un “Decàleg per a un tractament informatiu adequat de les persones joves”, elaborat conjuntament per la Secretaria de Joventut, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el CAC en el marc del grup de treball Joves i Mitjans de Comunicació, format per periodistes, membres d’entitats juvenils, acadèmics i professionals de joventut.
 
El document consta de deu recomanacions adreçades als i les professionals de la informació per tal de millorar el tractament periodístic de les persones joves i, en definitiva, de la imatge que en projecten els mitjans de comunicació. En aquest sentit, cal destacar l’informe publicat la setmana passada pel CAC sobre la presència juvenil als teleinformatius. L’estudi conclou que les persones joves estan infrarepresentades en aquests espais i que, quan hi apareixen, solen fer-ho com a un problema o com a víctima.

L'informe també mostra que els i les joves solen aparèixer en els informatius de televisió en rols residuals, la qual cosa reforça els estereotips sobre el jovent. L'estudi del CAC mostra que la joventut té presència en tres àmbits principals: el social (immigració, accidents de trànsit...), el policial-judicial i l'educatiu. En tots els casos, en predomina una visió especialment problematitzada. Una altra conclusió de l’estudi és la manca d’intervencions de persones joves en els informatius, fins i tot en temes que els incumbeixen com l’avortament.

Les recomanacions del decàleg
  1. Evitar les simplificacions i l’ús d’estereotips.
  2. No tractar les persones joves com a un col·lectiu homogeni, sinó divers.
  3. Valorar en cada cas si és rellevant informar sobre la condició de jove del protagonista d’una notícia, sobretot quan connoti negativitat.
  4. Evitar culpar les persones joves dels problemes o les conductes dels quals no són directament o únicament responsables.
  5. Documentar a fons les informacions sobre joves, contextualitzant els problemes i les realitats específiques.
  6. Prestar especial atenció als problemes estructurals de les persones joves, especialment en l’àmbit de l’emancipació (habitatge, treball, formació), més enllà de temes recurrents com puguin ser els relacionats amb l’oci.
  7. Respectar el dret a la intimitat, a la imatge i a la dignitat de les persones joves.
  8. Donar veu als col·lectius juvenils implicats socialment.
  9. Utilitzar les persones joves com a font informativa en les notícies en què són protagonistes, però també en altres d’interès general.
  10. Potenciar els productes o els espais informatius creats i realitzats per persones joves.
FONT: Departament/s