dimarts, 20 de juliol del 2010

Treball impulsa l'ocupació en 18 Centres Especials de Treball de Girona que beneficien més de 1.000 persones amb discapacitat


  • Malgrat la situació econòmica actual no s’han perdut llocs de treball nets en el conjunt del sector
  • Durant el 2009 s'han destinat més de 8 milions d'euros al sector, quantitat que suposa un increment del 41% respecte de l'any anterior
La directora general d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball del Departament de Treball, Sara Berbel, acompanyada de la directora dels Serveis Territorials de Treball a Girona, Núria Arnay, i de la directora – gerent de la Fundació Ramon Noguera, Pepita Perich, ha fet  balanç de les actuacions que s’han posat en marxa l’any 2009 a la demarcació de Girona en el marc de l’Estratègia per a la Inserció Laboral de Persones amb Discapacitat acordada amb els agents econòmics i socials en el Consell de Relacions Laborals de Catalunya. També han presentat un catàleg de serveis i productes dels 207 Centres Especials de Treball (CET) de Catalunya.
 
Pel que fa a les actuacions que s’han desenvolupat l’any 2009, Treball ha destinat més de 8 milions d’euros, un 41% més que el 2008, per donar suport als 18 Centres Especials de Treball (CET) de la demarcació de Girona que han beneficiat a 1.018 persones amb discapacitat. Els CET són empreses (llei 13/1982) que operen en un entorn productiu i asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat.
 
Els CET’s són una peça clau de l’economia social, sostenible, competitiva i solidària del nostre país i compten amb processos de producció en molts casos innovadors i d’alta qualitat. La seva finalitat és la creació de llocs de treball estables, adequats a la realitat del mercat laboral i al món de l’empresa. Són també un mitjà d’integració de persones amb discapacitat al règim de treball ordinari. Aquests centres han de comptar en la seva plantilla amb un mínim del 70% de treballadors amb un grau de discapacitat de més del 33%.
 
 
 
Evolució del sector durant l’any 2009
 
L’activitat productiva dels CET és molt variada, ja que engloba un ampli nombre de serveis i productes, adreçats a cobrir les necessitats d’empreses i particulars, en les condicions de qualitat i eficàcia que demanda el mercat actual.
 
L’any 2009 ha estat especialment difícil per als Centres Especials de Treball per l’impacte de la situació socioeconòmica i ha comportat un gran esforç de tots els centres per tal de trobar noves vies i nous mercats. El Departament de Treball, com a responsable de la gestió dels CET des del mes de març del 2009, ha impulsat un conjunt de mesures per fer front a la situació i per establir les bases per a un creixement sostenible en col·laboració amb el sector.
 
Dels més de 8 milions d’euros destinats enguany, més de 6,9 es destinen al funcionament dels centres i en concret a subvencionar el cost del salari de les persones treballadores amb discapacitat i del personal de suport dels centres. Els altres 1,1 milions d’euros s’han destinat a donar suport a la reconversió i reorientació del model productiu i de gestió dels centres; i a la creació o  manteniment de llocs de treball.
 
L’any 2009 es va acordar amb el sector dels CET un pla de treball adreçat a resoldre algunes de les necessitats més urgents i a la vegada establir unes bases de futur. Assessorament i formació per reconvertir l’activitat productiva, inversió per aquesta reconversió, finançament i un marc de diàleg estable, són els quatre punts prioritaris que Treball i el sector van determinar.

1) Necessitat de reconversió o reorientació de l’activitat productiva de les empreses

L’any passat es va posar en marxa un servei de consultoria i d’assessorament empresarial del qual s’han beneficiat 5 CET de Girona. L’objectiu d’aquest servei és que aquells centres que ho utilitzin treballin en la reorientació de sistemes de gestió, en la millora de la productivitat, en l’elaboració de plans de màrqueting o en l’elaboració de plans de viabilitat. Aquest servei també dóna suport als centres que es trobin en dificultats per buscar solucions viables.
 
2) Necessitat d’inversió en reconversió i reorientació del model productiu

Treball ha destinat 1,1 milions d’euros a donar suport a la reconversió i reorientació del model productiu i de gestió dels centres; i a la creació o  manteniment de llocs de treball. Aquesta subvenció ha permès la creació o la conversió de contracte temporal a indefinit de 32 llocs de treball, s’han abordat situacions de dificultat i de risc de pèrdua de llocs de treball en 4 centres i s’han definit projectes de reconversió i reorientació del model productiu i de gestió de 2 CET.

3) Necessitat de finançament
Treball va definir dues línies de finançament, una amb l’Institut Català de Finances (ICF) i l’altre amb Triodos Bank, per donar cobertura a les necessitats dels Centres Especials de Treball.
 
Les línies d’actuació se centren en el suport econòmic i financer als Centres Especials de Treball prioritàriament en aquells que volen diversificar l’activitat amb la creació de noves línies de negoci; que tenen previst llançar nous projectes per reorientar el model productiu i de gestió mitjançant la reconversió de les activitats productives; que tenen necessitats de modernització o actualització dels equipaments i instal·lacions productives per garantir la continuïtat i la viabilitat futura; i les que tenen problemes conjunturals de finançament del circulant pel context de crisi econòmica.

4) Marc estable de diàleg amb el sector
 
El Departament ha creat un espai de diàleg estable amb les federacions i agrupacions representatives dels Centres Especials de Treball pel seguiment de les mesures implantades i continuar impulsant propostes de millora, que s’han reunit de manera periòdica durant l’any 2009, i on se fet un seguiment de les mesures i s’han compartit criteris per abordar la situació de crisi.

Més actuacions pel 2010

El Departament de Treball té previst continuar treballant conjuntament amb el sector per al manteniment dels llocs de treball i si és possible crear-ne de nous; per a continuar donant suport a nous projectes de reorientació i reconversió, així com per la sostenibilitat dels centres com a model de creació d’ocupació per a persones amb discapacitat. Tambéper millorar les condicions laborals del personal treballador, així com l’accessibilitat a llocs de treball amb la incorporació de les tecnologies necessàries. Es preveu ampliar el mercat i millorar la competitivitat general dels centres; per donar més visibilitat a un sector clau dins l’economia social i solidària del nostre país.

En aquest sentit i per tal d’incrementar la capacitat de venda de productes i serveis dels centres s’ha fet, entre altres coses, el catàleg de serveis i productes dels 207 Centres Especials de Treball (CET) de Catalunya. L’objectiu d’aquesta nova eina és visibilitzar aquestes empreses i fer difusió dels productes i serveis que ofereixen per tal que les empreses públiques i privades i les administracions trobin en aquesta guia productes i serveis que poden necessitar.
 
D’altra banda, enguany ja s’ha posat en marxa la segona edició de formació directiva per a gerents de 21 CEt’s a l’escola de negocis Eada i s’ha donat suport a 8 centres per rebre ajuts per inversió en maquinària i equips per a la millora de les condicions de treball. Així mateix s’ha impulsat una prova pilot CET 2.0 amb 10 centres per formar-se en noves tecnologies i aplicar-ho en webs i espais virtuals empresarials.

Situació actual del sector a Catalunya
 
Actualment hi ha registrats 207 Centres Especials de Treball (CET) que ocupen a 10.844 persones treballadores amb discapacitat, de les quals el 62% homes i el 38% dones. El perfil de les persones contractades és d’un 54% de persones amb discapacitats intel·lectuals, un 27% de persones amb discapacitats físiques, un  13% amb malaltia mental, i un 6% amb discapacitats sensorials. El 57% dels centres tenen plantilles de menys de 50 persones treballadores i predominen les entitats sense ànim de lucre i promotor públic.
FONT: Departament/s