divendres, 9 de juliol del 2010

Novetats institucionals d´acció social

Actualitat

  • Acció Social augmenta un 12% el finançament dels serveis socials locals i comarcals per combatre la crisi


    Els ajuntaments de més de 20.000 habitants i els consells comarcals rebran aquest any del Departament d'Acció Social i Ciutadania 181.766.052,92 euros per desenvolupar programes d'atenció social.
    L'aportació que rebran enguany els ajuntaments i consells comarcals representa un increment del 12% respecte als 162,3 milions d'euros que van rebre el 2009. Els ajuntaments que es beneficien directament d'aquest fons són els 62 que tenen més de 20.000 habitants, els 40 consells comarcals i la Mancomunitat de la Plana.
  • Tortosa estrena la gira de curtmetratges 'Filmets per la convivència' 2010

    Detall del pòster 'Filmets per la convivència 2010'
    L'Auditori Felip Pedrell de Tortosa estrenarà el proper divendres 2 de juliol a les 20 hores la gira de curtmetratges 'Filmets per la convivència' 2010 que organitza per segon any consecutiu el Festival Internacional de Filmets de Badalona i la Secretaria per a la Immigració del Departament d'Acció Social i Ciutadania a diverses localitats de Catalunya. La primera sessió, d'entrada gratuïta, compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa i inclourà la projecció d'una dotzena de curts de països com l'Estat espanyol, els Estats Units, els Països Baixos, França i Bèlgica (tots en versió original subtitulada).
  • El concurs 'Som Catalunya. País de convivència' obrirà les inscripcions al setembre


    La Secretaria per a la Immigració obrirà, a partir del proper 1 de setembre, una nova convocatòria del concurs 'Som Catalunya. País de convivència', que arriba enguany a la seva segona edició. El certamen té com a objectiu promoure la cohesió social i invitar a reflexionar sobre la diversitat de la nostra societat, una diversitat reflectida en les experiències de l'alumnat i del professorat dels centres educatius.
    Podran participar els estudiants i professors d'educació primària, secundària obligatòria i batxillerat, a través de treballs creatius que expressin experiències personals de diversitat cultural, presentats en diversos formats segons cada categoria: dibuixos o pintures, narracions o poesies, vídeos o power points.
    El termini de presentació de sol·licituds s'obrirà l'1 de setembre i finalitzarà el 15 d'octubre.
    PDF de les bases del concurs
  • Sant Feliu de Llobregat acull un seminari sobre l'empadronament i la gestió del fet migratori


    Responsables polítics i professionals d’ens locals van participar a Sant Feliu de Llobregat en el seminari "L'empadronament i la gestió del fet migratori" organitzat per la Secretaria per a la Immigració del Departament d'Acció Social i Ciutadania. La iniciativa s'emmarca en l'oferta formativa anual del Departament i té per objectiu fomentar la unificació de criteris entre els ajuntaments a l'hora d'empadronar persones immigrades. El secretari per a la Immigració, Oriol Amorós; la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Rosa Boladeras; i l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Juan Antonio Vázquez, van inaugurar aquesta jornada que respon a les mesures establertes en el Pacte Nacional per a la Immigració.
  • Augmenta el nombre de catalans residents a l'estranger


    Catalunya té 156.400 ciutadans que resideixen habitualment a l'estranger, és a dir: un 8,6% més que l'any anterior (dades amb data 1 de gener del 2010). França és, amb 20.324 persones, el país en el que resideixen més persones catalanes seguit d'Argentina, Andorra i Alemanya. Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) la població resident a l'estranger representa el 2,1% del total de la població de Catalunya i l'Alt Pirineu i Aran és l'àmbit territorial que destaca per sobre d'aquesta mitjana amb un 7,4%, seguit de l'àmbit metropolità amb un 2,3%.
    PDF de la nota de premsa
    Enllaç web a dades de l'Idescat sobre catalans a l'estranger
  • Actes del Dia Mundial de les Persones Refugiades

    Detall del pòster 'Dia Mundial de les Persones Refugiades'
    El passat dilluns 21 de juny es va celebrar l'acte unitari de commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades. L'acte, organitzat amb la col·laboració de la Secretaria per a la Immigració, va servir de marc per a la lectura i presentació d'un manifest signat per diverses entitats que treballen per a la defensa dels drets de les persones refugiades a Catalunya.
    PDF del manifest
  • El 21 de juliol acaba el termini de postulacions del VII Premis Francesc Candel


    El proper dimecres 21 de juliol finalitzarà el termini de presentació de postulacions per a la setena convocatòria dels Premis Francesc Candel, organitzats per la Fundació Lluís Carulla amb l'objectiu de reconèixer i difondre les bones pràctiques en l'àmbit de la integració dels ciutadans catalans d'origen immigrant. El lema d'aquests premis és tret de l'obra 'Els altres catalans' (1964) de Francesc Candel: "Amb els immigrants d'ara es produirà el mateix procés que amb els d'abans i amb els de sempre. Seran catalans. Qui ho dubta!".
  • Presentació de l'Informe Raxen 2010 del Moviment contra la Intolerància


    El passat 22 de juny Esteban Ibarra, president del Moviment contra la Intolerància, va presentar a València l'Informe Raxen 2010 del Moviment contra la Intolerància que, enguany, adverteix que la crisi econòmica està alimentant els prejudicis xenòfobs vers la immigració.
  • El Ministeri de Sanitat i Política Social obre una convocatòria de subvencions a càrrec de l'assignació tributària de l'IRPF per a entitats socials sense finalitat de lucre

    El Ministeri de Sanitat i Política Social va publicar, el passat 12 de juny, la convocatòria de subvenció a càrrec de l'assignació tributària de l'IRPF per a entitats socials sense finalitat de lucre, que inclou programes relacionats amb inclusió social, persones migrants, sol·licitants d'asil i altres persones amb protecció internacional, entre altres àmbits.
  • Conclusions sobre Immigració i Asil del Consell Europeu

    Logotip del Consell Europeu
    El passat 17 de juny va tenir lloc a Brussel·les el Consell Europeu que reuneix els caps d'estat i de govern dels estats membres de la UE. Els principals temes tractats a la reunió van ser l'adopció de l'Estratègia Europa 2020 per al creixement i l'ocupació, el debat sobre com garantir la governança econòmica i l'estabilitat financera, la preparació de la cimera del G20 de Toronto, els objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i el canvi climàtic.