dimarts, 20 de juliol del 2010

Uns 400 professionals debaten a Barcelona el futur dels serveis socials

La consellera Capdevila inaugura la Conferència Europea de Serveis Socials coincidint amb l'any europeu contra la pobresa i l'exclusió social

La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, i la diputada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Montserrat Ballarín, han inaugurat aquesta tarda la Conferència Europea de Serveis Socials. La trobada reuneix fins dimecres uns 400 professionals i càrrecs electes amb responsabilitat sobre els serveis socials i sanitaris d’una trentena de països europeus.
 
La Conferència Europea de Serveis Socials, organitzada per la Xarxa Social Europea en col·laboració amb el Departament d’Acció Social i la Diputació de Barcelona, té per objectiu intercanviar experiències i compartir pràctiques que ajudin a millorar la qualitat d’aquests serveis arreu d’Europa. En aquesta edició es debatrà sobre l’efecte en els serveis socials la crisi, el canvi demogràfic i la necessitat d’estendre els serveis a col·lectius que abans quedaven exclosos.
 
En la seva intervenció, la consellera Capdevila ha posat com a model d’èxit el sistema català de serveis socials i n’ha destacat les polítiques impulsades els darrers anys que han permès “universalitzar l’accés als serveis socials, impulsar els drets de ciutadania i augmentar la despesa”.
La consellera ha remarcat també la importància que en un context de crisi i tensió econòmica com l’actual els experts i gestors dels serveis socials europeus “us trobeu per debatre i parlar sobre quines poden ser les estratègies de futur pel sector”. De fet, la Conferència Anual de Serveis Socials coincideix amb la commemoració de l’any europeu contra la pobresa i l’exclusió social i es desenvoluparà amb el lema ‘Reptes i oportunitats dels serveis socials a Europa: foment de l’assistència i la inclusió en un moment de crisi’.
 
Durant els tres dies que durarà la conferència els participants celebraran quatre sessions de tallers-debat que giraran a l’entorn dels reptes dels serveis socials arreu d’Europa. Es posarà un èmfasi especial en el nou context marcat pel canvi demogràfic amb l’arribada de persones immigrades i l’envelliment de la població, l’increment de l’atur especialment entre els joves i la necessitat d’estendre els serveis socials a col·lectius que abans quedaven exclosos. Tot això, a més, en un moment de crisi econòmica que ha afectat el finançament dels serveis públics.
 
En aquesta conjuntura, la Xarxa Social Europa planteja la conferència anual de Barcelona com l’escenari ideal per debatre sobre la manera com es creen i s’ofereixen els serveis socials. Així, s’analitzaran les tendències actuals, els desafiaments i les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies i el paper que juguen els nous agents prestadors de serveis, entre d’altres qüestions.
 
FONT: Departament/s