dimecres, 15 de desembre del 2010

Actualitat de l´Institut Català de les Dones sobre dones



La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva, va presidir el 9 de novembre la presentació del calendari 2011 "Les maletes de les viatgeres. Noves referències femenines a Catalunya". L’acte va comptar amb la participació del secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, i de les autores del calendari, Mariel Araya i Remei Sipi, membres de Yemanjà -Associació de Dones i de la Xarxa de les Dones Immigrades a Catalunya.
 

El Pla de polítiques de dones del Govern de la Generalitat de Catalunya 2008-2011 conté un total de 563 actuacions, de les quals actualment estan en procés d’execució 347, xifra que significa el 61,63% del total. El Pla de polítiques de dones es caracteritza per l'aplicació de la transversalitat de la perspectiva de gènere i de les dones a les polítiques públiques. Aquest any 2010, 74 actuacions normatives del Govern han incorporat la perspectiva de gènere.
 
Amunt 

:: Violència masclista


El Directori de recursos per a l'abordatge de la violència masclista a Catalunya és un projecte contemplat al sisè eix del Pla de polítiques de dones del Govern de la Generalitat 2008-2011. La voluntat de creació d’aquesta eina, correspon a la necessitat d’aglutinar tots els serveis i recursos que intervenen en l’abordatge de la violència masclista, tant adreçats a les dones com a llurs filles i fills, arreu de l’àmbit nacional de Catalunya, facilitant el coneixement dels mateixos i permetent una millora en l’eficàcia i la coordinació de les intervencions i derivacions per part de tots els agents implicats en l’abordatge d’aquest greu problema social i contribuint a la seva eradicació. Aquesta eina és d’accés exclusiu per a persones professionals.
 

El 25 de novembre tenen lloc actes institucionals arreu de Catalunya, en els quals es llegeix el manifest consensuat per l'Institut Català de les Dones, les diputacions catalanes, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques.
 

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, en nom del Govern de la Generalitat de Catalunya, manifesta la seva condemna i condol per l’assassinat, el 24 d'octubre, d'una dona a Vilanova i la Geltrú, presumptament a mans de la seva parella. El Govern recorda l'existència de serveis especialitzats com la Línia 900 900 120 i recomana que se sol·liciti ajuda davant qualsevol indici de perill.
 
El Departament de Treball, el Departament d'Acció Social i Ciutadania, els agents econòmics i socials i les entitats locals van constituir aquesta taula el 26 d'octubre. El Departament de Treball ha promogut la inserció laboral de 40 dones que han patit o pateixen violència masclista a les comarques de Ponent. El grau d’inserció laboral de les dones que han participat en aquests itineraris és del 68%.
 
Aquesta recerca, que ha estat encarregada pel Departament de Justícia, és la primera recerca de l’Estat espanyol que mesura la taxa de reincidència dels agressors de gènere un cop han complert el programa formatiu al qual han estat condemnats com a mesura penal d’execució a la comunitat.
 
El Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides per a la Dona (UNIFEM) ha convidat el Programa de Seguretat contra la Violència Masclista del Departament d’Interior a participar en la plataforma Say NO – UNiTE to End Violence against Women, un web que treballa per promoure i protegir els drets de les dones i per eradicar la violència i la discriminació contra les dones.
 
Amunt 

:: Ens locals


La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva, i l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, van signar el 22 d'octubre un acord de col·laboració per al funcionament del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) en el municipi. El nou servei suposa el desplegament del 100% de la xarxa de serveis d'informació i atenció a les dones de la demarcació de Girona. Aquesta xarxa, que té com a objectiu millorar i apropar la informació i l'atenció a les dones de tot el territori, així com aconseguir més eficàcia en la prevenció i l'atenció precoç de la violència masclista, va atendre l'any passat 2.004 consultes a la demarcació de Girona.
 
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva, i el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Esteve Maurell, van visitar el 2 de novembre les instal·lacions del Servei d'Informació i Atenció a les Dones d'aquesta comarca a la seu dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Cerdanya. L'Institut Català de les Dones també va presentar a Puigcerdà l'exposició "Violència en la parella: desmuntem mites?", una mostra que revisa els mites associats a l'amor romàntic i la violència masclista.
 
Amunt 

:: Exposicions


L'exposició "Els feminismes de Feminal" commemora la publicació del primer número de la primera revista de caràcter feminista de Catalunya, que amb la difusió de l'ideari del feminisme va tenir gran influència en la renovació de l'imaginari de les dones del seu temps.Durant el mes de novembre diverses poblacions acullen exposicions itinerants de l'Institut Català de les Dones: Alcanar, Aldea, Alpicat, Argentona, Banyoles, Barcelona, Cambrils, Celrà, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Cunit, El Masnou, Flix, Girona, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, La Garriga, Les Borges Blanques, Lleida, Manresa, Mollet del Vallès, Mataró, Olesa de Montserrat, Pineda de Mar, Puigcerdà, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Sant Iscle de Vallalta, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pere de Ribes, Sant Quintí de Mediona, Sant Vicenç dels Horts, Solsona, Tarragona, Tàrrega, Tona, Torelló, Tornabous, Torrelles de Llobregat, Tortosa, Vacarisses, Vielha e Mijaran i Vilanova i la Geltrú.
 
Amunt 

:: Temes d'interès


El 28 i 29 d'octubre va tenir lloc a Timisoara (Romania) una trobada del projecte europeu Gender 4 Growth, que té com objectiu impulsar polítiques econòmiques que ajudin a reduir les desigualtats entre dones i homes. Durant dos dies les institucions sòcies del projecte van posar en comú les bones pràctiques polítiques i tècniques seleccionades per cada participant per tal d’establir una xarxa que desenvolupi i connecti agents econòmics i polítiques de gènere d’arreu d’Europa.Les institucions sòcies del projecte són: Regió d’Île de France, que lidera el projecte; Institut Català de les Dones; Budapest Regional Social Welfare Resource Centre (Hongria); KETHI- Centre nacional de Recerca per a la igualtat de gènere (Grècia); Lidköping Municipality (Suècia); Regione Veneto (Itàlia); i Timis City Council (Romania).
 

La selecció catalana de korfbal va lluir en el Campionat d’Europa, celebrat a Holanda, una samarreta amb l’eslògan “Juguem contra la violència masclista” i el logotip de l'Institut Català de les Dones. L'objectiu d'aquesta iniciativa de la Federació Catalana de Korfbal és contribuir a la sensibilització vers aquest fenomen. L’acord entre la Federació Catalana de Korfbal i l’Institut Català de les Dones es va materialitzar el 19 d'octubre en una reunió entre la Secretària General de l’Esport, Anna Pruna, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, i la vicepresidenta d'aquesta federació, Sílvia Mayo.
 
L'associació gitana de dones Drom Kotar Mestipén i el Departament de Governació i Administracions Públiques van organitzar el "I Congrés de dones gitanes: les altres dones", celebrat a Barcelona els dies 8, 9 i 10 d’octubre. Les conclusions d'aquest Congrés s’han estructurat a partir dels 3 eixos que van vertebrar el congrés: educació, treball i feminisme.
 
El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural ha incorporat la perspectiva de gènere en l'ordre d'ajuts associats al contracte global d'explotació prevista per l'any 2011. Els ajuts a la primera instal·lació de joves agricultors i agricultores i els ajuts a la modernització d'explotacions agràries valoraran entre els criteris d'atribució i prioritats el fet de ser dona amb 5 punts, i en els ajuts cap a activitats no agrícoles es valorarà amb 5 punts els projectes promoguts per dones.
 
Segons dades del Departament de Salut, durant el 2009 es van dur a terme 26.046 interrupcions voluntàries de l’embaràs (IVE): 886 menys que al 2008. Es confirma el descens d’IVE, entre dones de 14 a 17 anys, iniciat al 2007, i més del 50% de les IVE es practica dins de les 8 primeres setmanes.
 
Amunt 

:: CNDC


El 6 de novembre va tenir lloc a Barcelona la sessió plenària del Consell Nacional de Dones de Catalunya, que va aplegar més de 100 dones representants d'entitats. Entre altres punts, en el plenari es va aprovar una "Declaració pel futur del Consell Nacional de Dones de Catalunya" i una "Declaració sobre la reforma laboral i altres mesures contra la crisi".El CNDC és l'òrgan participatiu i consultiu de l'Institut Català de les Dones i aplega les diferents entitats, associacions, grups i consells de dones del territori català per a aquelles qüestions vinculades al Pla d'actuació del Govern de la Generalitat de Catalunya en matèria de polítiques de dones en els àmbits polític, econòmic, social i cultural. Actualment en formen part 386 entitats i federacions de grups de dones.