dimecres, 15 de desembre del 2010

Actualitat d´Immigració

Actualitat

  • Lliurats els VII Premis Francesc Candel destinats a afavorir la integració de les persones immigrades

    Imatge dels VII Premis Francesc Candel
    La Fundació Lluís Carulla va lliurar el passat 3 de novembre els VII Premis Francesc Candel destinats a reconèixer i difondre les bones pràctiques en l'àmbit de la integració dels ciutadans catalans d'origen immigrat. L'acte es va celebrar al Pati Llimona de Barcelona i va estar presidit pel secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, i per la presidenta de la Fundació Lluís Carulla, Montserrat Carulla.
    Els premiats d'enguany són: el Consell Comarcal del Vallès Occidental (Terrassa), per la mostra "Viatge a Tatinutropo. Exposició itinerant sobre prejudicis i rumors"; l'Institut La Garrotxa d'Olot, per l'experiència "Ull, canvi i acció"; la Xarxa 9 Barris Acull de Barcelona, pel projecte "9 Barris Acull-La Prosperitat Cultura en Acció 2"; la Biblioteca Massagran de Salt, per totes les iniciatives que realitza; i el reportatge "Sota el vel" del programa Entre línies de TV3.
    Els premis compten amb el suport de la Secretaria per a la Immigració i distingeixen entitats i institucions que promoguin i estimulin la integració a la societat catalana de les persones estrangeres immigrades a Catalunya. Es té en compte que afavoreixin el civisme, la convivència, el reconeixement del país, la sensibilització sobre la cultura de la immigració, el contacte entre catalans i immigrats, així com una visió positiva de la immigració als mitjans de comunicació. Els guardons consten de cinc mencions dotades amb 3.000 euros cadascuna.
    PDF dels projectes premiats
    Web de la Fundació Carulla
  • Guia sobre el tractament de la diversitat als mitjans de comunicació

    Imatge de la presentació de la guia
    El Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) ha presentat recentment la "Guia sobre el tractament de la diversitat cultural en els mitjans de comunicació", una actualització del primer manual d'estil que es va aprovar en el Congrés de Periodistes Catalans l'any 1996. Inclou fins a sis grans recomanacions adreçades als periodistes que tracten notícies relacionades amb la immigració o la diversitat cultural per tal de millorar el tractament informatiu, evitar els estereotips i els prejudicis, entre d'altres.
    En la realització d'aquesta guia han participat la Secretaria per a la Immigració, la Secretaria de Mitjans de Comunicació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, la Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual, el Pla Integral del Poble Gitano, el Centre UNESCO de Catalunya i la Comissió de Periodisme Solidari del CPC.
    PDF de la guia
    Web del Col·legi de Periodistes
  • El calendari 2011 de l'Institut Català de les Dones difon 12 noves referències femenines a Catalunya

    Portada del calendari 2011 de l'Institut Català de les Dones
    Aquesta setmana s'ha presentat el nou calendari 2011 de l'Institut Català de les Dones, sota el títol "Les maletes de les viatgeres. Noves referències femenines a Catalunya". La publicació proposa una nova mirada envers el procés migratori femení, les dones que el protagonitzen i les seves cultures per afavorir l'enriquiment del patrimoni cultural del nostre país. Les dones del calendari 2011 han estat proposades per entitats representants de diversos col·lectius de migrades a Catalunya i en el conjunt hi apareixen intel·lectuals, artistes, impulsores de la cultura, pedagogues, científiques, activistes polítiques o sindicals. Totes elles, que formen part de les genealogies femenines dels seus països, poden ser també referències identitàries compartides en l'espai comú de la societat d'acollida.
    PDF de la publicació
    Enllaç web a la nota de premsa
  • Programa de treball de la Comissió Europea per a 2011

    Imatge recurs© Dani Sardà i Lizaran
    La Comissió Europea ha presentat recentment el seu programa de treball per al 2011. En l'àmbit migratori, destaca la intenció de presentar propostes legislatives per a activar un sistema de registre de viatgers i d'entrades i sortides dels ciutadans extracomunitaris, amb l'objectiu "d'ajudar a mantenir la UE oberta al món, tot perseguint la immigració irregular i prevenint el crim organitzat".
    Font: Butlletí de Notícies de la Unió Europea Núm. 826
    PDF del document (en anglès)

Comunicacions de les entitats

  • Diverses entitats catalanes lliuren al Parlament un manifest contra l'ús polític de la immigració

    Imatge del lliurament del manifest
    Una dotzena d'entitats catalanes han lliurat aquesta setmana al Parlament el "Manifest contra l'augment del racisme i la xenofòbia en la política catalana". El document assenyala la preocupació dels signants per "l'augment constant i una extensió preocupants del discurs racista i xenòfob entre alguns partits catalans". Les entitats demanen al Parlament una actuació "contundent" contra els discursos "que promulguin la desigualtat, la discriminació o la criminalització de qualsevol membre o grup de la societat catalana per motius d'ètnia, nacionalitat, color de pell, cultura o religió, independentment del grup polític o parlamentari, o del líder polític que els promulgui".
    Les entitats promotores del manifest són: SOS Racisme-Catalunya, Òmnium Cultural, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, el Consell Nacional de Joventut, la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), Amical de Mathausen, la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya, la Federació d’ONG de Drets Humans, la Federació d’Entitats Llatinoamericanes de Catalunya (Fedelatina), l’Associació Sociocultural IBN Batuta (ASCIB), CCOO de Catalunya i la Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT). Més de 60 entitats i associacions han subscrit fins ara el contingut del document.
    PDF del manifest
    Enllaç web a la nota de premsa
  • Continua la campanya 'Mistos Electorals' de SOS Racisme

    Imatge de la campanya 'Mistos electorals'
    SOS Racisme ha anunciat la publicació en línia d'un nou capítol d'aquesta campanya amb l'objectiu de vetllar per la convivència, denunciant l'ús electoralista del fet migratori i els discursos i propostes xenòfobes per part d'alguns candidats. La continuació es realitza "davant l'augment del discurs racista i xenòfob de diferents representants polítics, i amb la previsió que aquest augmenti a mida que s'apropen les eleccions autonòmiques".
    La campanya consisteix en "el seguiment dels discursos dels candidats a les eleccions, la denúncia d'aquelles declaracions i actes que poden posar en perill la convivència i la contra-argumentació d'aquests discursos des d'un punt de vista antiracista".
    Web de la campanya
  • Conveni d'assessorament sobre la gestió de la diversitat entre la Fundació Claperós i diverses patronals

    La Fundació Claperós ha signat recentment aquest conveni amb les patronals ACAES, del sector de seguretat privada; ADEDSA, del sector de serveis auxiliars, i ASCEN, del sector de neteges d'edificis i locals. El conveni suposa l'inici d'una tasca de sensibilització i informació per part de la Fundació a les empreses interessades en gestionar la diversitat per a millorar la seva productivitat, creativitat i clima laboral. Aquesta acció s'emmarca dins l'article 16 de la Llei 10/2010, de 7 de maig, d'acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya, i es refereix a les mesures de les empreses i d'altres organitzacions.
    Enllaç web a més informació