dimecres, 15 de desembre del 2010

El Govern aprova l'acord que permetrà donar sang de cordó umbilical a Andorra



  • Així, el Principat d’Andorra s'incorpora al Programa Concòrdia de donació de sang de cordó umbilical
  • Aquest programa compta amb 56 maternitats adherides, procedents de sis comunitats autònomes  i ara també del Principat d’Andorra
El Consell de Govern d’avui ha aprovat l’acord que permetrà donar sang de cordó umbilical a Andorra. El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Salut, Benestar, Família i Habitatge del govern andorrà, han signat un conveni per tal de fer-ho possible. D’aquesta manera, el Principat d’Andorra s'incorpora al Programa Concòrdia, un pla cooperatiu interterritorial per a la donació de sang de cordó umbilical.

A dia d’avui, aquest programa compta amb 56 maternitats adherides, procedents de sis comunitats autònomes (Balears, Aragó, Navarra, Extremadura i Cantàbria) i ara també del Principat d’Andorra. Aquestes maternitats treballen conjuntament amb procediments operatius, metodologia icriteris únics, d’acord amb els estàndards de qualitat internacionals FACT/ NETCORD, i segons el Comité Conjunto de Acreditación.

Els objectius principals són desenvolupar un programa que permeti obtenir unitats de sang de cordó umbilical al Principat d’Andorra, a través de donacions altruistes, i sensibilitzar la societat andorrana. Per tal de tirar endavant aquest acord, s’aportarà la formació necessària als professionals sanitaris –com ara ginecòlegs i llevadores-, i es dotarà dels recursos tècnics i materials necessaris per obtenir les donacions.

Totes les dones que vulguin adherir-se a aquest programa hauran d’acudir a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, la maternitat on es durà a terme la recollida de sang de cordó a Andorra. Les unitats de sang de cordó umbilical s’enviaran al Banc de Sang i Teixits.

Aquest banc, que gestiona el programa de cordó, compta amb 13.000 unitats emmagatzemades a la seva seu central a Barcelona i aquest 2010 ha fet 225 trasplantaments. L’any 2009, Concòrdia es va consolidar com el banc de cordó amb més trasplantaments a Europa.
FONT: Departament/s