dimecres, 15 de desembre del 2010

El Departament de Treball dóna suport i formació a 433 dones que han patit o pateixen violència de gènere


· S'han contractat 39 dones, 22 en situació de violència i/o risc d'exclusió social i altres 17 que han exercit o exerceixen la prostitució

 
El Departament de Treball dóna suport i formació a 433 dones que han patit o pateixen violència de gènere. La consellera de Treball, Mar Serna, coincidint amb la commemoració, demà 25 de novembre, del Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència contra les Dones ha manifestat que s’ha d’eliminar aquesta “xacra que té la societat des de la sensibilització, des de la conscienciació, però també treballant amb els efectes de la violència de gènere, perquè sinó aquestes dones estaran excloses socialment i no podran trobar una oportunitat”.
 
El Departament de Treball ha signat convenis de col·laboració amb diverses empreses per afavorir la formació i la contractació de dones en situació de violència de gènere i/o en risc d’exclusió social. Aquesta iniciativa dóna resposta a l’obligació recollida a l’article 38.2 c) de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, segons el qual, el Departament de Treball, ha de “promoure la signatura de convenis amb empreses i organitzacions sindicals per a facilitar la inserció laboral de dones en situació de violència de gènere”.
 
La subscripció d’aquests convenis implica que les empreses es comprometen a contractar dones que es trobin en aquesta situació. Per fer-ho, cadascuna de les empreses que participen en aquest projecte determinen els perfils professionals dels llocs de treball que ofereixen, així com les necessitats formatives i de suport que caldrà promoure perquè aquestes dones es puguin inserir laboralment en aquests llocs de treball.
 
La consellera Serna ha afegit “que no hi ha millor política social que el treball i aquesta cooperació i col.laboració amb entitats i empreses,  creant itineraris personalitzats per la inserció laboral, dóna resultats visibles”.  
 
El Departament de Treball, per la seva banda, es compromet a seleccionar, formar i proporcionar les candidates més adequades per aquests llocs de feina. El perfil de dones que necessiten aquestes empreses és molt divers i respon al sector al qual pertanyen cadascuna d’elles.
 
En total, s’han contractat 22 dones en situació de violència i/o risc d’exclusió social. Algunes de les empreses que han participat en aquest projecte són Agbar, Borges, Caixa Catalunya, Caprabo, Clanser, El Corte Inglés, la Fundació “la Caixa”, Gas Natural, Manpower, Mercadona, i Suara Cooperativa a través de la seva Empresa d’Inserció Garbet, entre d’altres.
 
La inserció laboral constitueix un puntal bàsic de la recuperació de les dones que pateixen violència de gènere atès que són molts els casos en els quals elles s'han dedicat al treball familiar-domèstic i en el procés de separació de l'agressor es poden trobar en una situació que no permeti la seva subsistència ni la de les seves criatures. A més, no es pot oblidar que la independència econòmica és una peça clau per a que tota dona pugui deslliurar-se d’una situació de violència en la que es pugui trobar immersa.
 
Tot plegat fa necessari dur a terme estratègies conjuntes amb l'empresariat i els agents socials per tal de facilitar l'activitat laboral de les dones que es troben en aquestes circumstàncies.
 
 
Més de 380 dones participen a itineraris personalitzats d’inserció laboral per a dones que pateixen de violència de gènere
 
Un total de 387 dones han participat en els itineraris personalitzats d’inserció laboral impulsats pel Departament de Treball adreçats a dones que pateixen o han patit violència de gènere.  
 
El Departament de Treball ha destinat 730.000 euros per a desenvolupar aquests projectes que ofereixen un suport individualitzat i integral que respongui a les necessitats de cada dona participant per ajudar-la a inserir-se al mercat laboral.
 
En elaborar els itineraris es tenen en compte els possibles problemes psicològics, de por i baixa autoestima que sovint pateixen aquestes dones, i que poden suposar una dificultat afegida per a la seva inserció laboral. Per aquest motiu es porten a terme accions orientades a reforçar la seva confiança en elles mateixes i en les seves capacitats.
 
Hagin tingut o no una experiència professional prèvia, amb el suport dels tècnics i tècniques d’aquestes entitats s’identifiquen les competències i habilitats de cada dona per potenciar-les, i si cal es complementen amb formació. A banda, les entitats compten amb prospectors laborals per identificar ofertes que puguin encaixar amb el perfil professional de cada dona.
 
Finalment, un cop es produeix la contractació, quan es necessari es fan sessions d’acompanyament de la dona en la seva feina en els primers dies i després es fan sessions de seguiment per resoldre les dificultats que pugui experimentar en el seu nou entorn laboral.
 
Itinerari integral d’assessorament, orientació i inserció laboral per a dones que han exercit o exerceixen la prostitució
 
El Departament de Treball, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, ha posat en marxa l’Itinerari integral d’assessorament, orientació i inserció laboral per a 24 dones que han exercit o exerceixen la prostitució. Actualment, de les 24 dones participants ja n’hi ha 17 que han accedit al mercat laboral. Aquest projecte està finançat pel Departament de Treball amb 83.000 euros i es desenvolupa amb la col·laboració de la Fundació Surt.
 
Aquests itineraris es dirigeixen a dones que han exercit la prostitució o que són víctimes del tràfic de persones i dones que expressen la seva voluntat de deixar l’exercici de la prostitució per iniciar la recerca d’una activitat laboral.
 
L’itinerari consisteix en orientar laboralment i inserir en el mercat de treball a les dones participants mitjançant el desenvolupament de les seves competències professionals, i per tant, la millora de la seva ocupabilitat, a través del disseny personalitzat del seu projecte professional.
 
El programa s’inicia amb una fase d’informació i d’orientació, analitzant el perfil de competències, interessos, motivacions i alternatives laboralsdefinint què demana i ofereix el mercat laboral, quines habilitats i capacitats tenen i quin és el seu objectiu laboral.
 
Un cop fet aquest diagnòstic de l’ocupabilitat de les dones es dissenya l’itinerari d’inserció o el pla d’acció personalitzat. Les dones han de fer entrevistes d’orientació personal, tutories personalitzades i tallers de recerca activa de feina. Totes reben un seguiment i suport personalitzat per la seva inserció laboral. Els itineraris tenen una durada de sis mesos a deu mesos.
 
 
Creació de tres Taules Territorials per millorar la inserció de les dones que pateixen violència de gènere
 
Enguany, el Departament de Treball ha posat en marxa dues Taules laborals, en col.laboració amb l’Institut Català de les Dones per afavorir la inserció laboral de dones en situació de violència de gènere al Camp de Tarragona i a les Comarques del Ponent. D’aquesta manera ha donat continuïtat a la que es va constituir el mes de novembre de 2009 a les Terres de l’Ebre.
 
En aquestes taules participen les administracions públiques –Departament de Treball, Institut Català de les Dones, consells comarcals i ajuntaments-, entitats que intervenen en l’atenció a aquestes dones, així com sindicats i organitzacions empresarials.
 
L’objectiu d’aquestes taules és primordialment dissenyar un nou i únic circuit territorial d’inserció, de manera que els diferents agents socials i totes les entitats públiques o privades que intervenen en l’atenció a aquestes dones sàpiguen on adreçar a cada dona i per a quina acció concreta, dins del ventall de serveis i recursos disponibles a cada territori, per tal de facilitar la seva integració al mercat de treball, evitar trencaments i una revictimització per la reiterada repetició dels procediments. El fet de garantir la inserció d’aquestes dones a través d’aquest circuit amb la participació dels diferents agents socials és la clau.
 
La definició d’un circuit únic i la millora de la coordinació són dos dels elements essencials per garantir la inserció laboral d’aquestes dones.
 
 FONT:   Departament/s