dissabte, 5 de març del 2011

Actualitat d´Immigració

Presentació

  • La població de nacionalitat pakistanesa a Catalunya

    En aquest novè número del butlletí de La immigració en xifres es presenta una selecció de dades sobre la població de nacionalitat pakistanesa que viu a Catalunya. Es tracta d’un col·lectiu jove que, tot i portar molt anys entre nosaltres, està conformat majoritàriament per homes. Es concentren al Barcelonès i treballen principalment en el sector primari o en el comerç. El volum de treballadors pakistanesos afiliats a la Seguretat Social s’ha incrementat durant 2010 i, a partir dels 16 anys, només un 17,8% de joves pakistanesos continua estudiant en centres reglats.

Demografia

  • Perfil demogràfic de la població pakistanesa

    El col·lectiu pakistanès, amb 35.252 persones empadronades als municipis catalans, ocupa la novena posició en el rànquing de col·lectius estrangers presents al país. Arribats els anys setanta i vuitanta, el creixement més important es va produir a partir del 2001. Són una població jove (tenen una mitjana de 30,4 anys) però amb un gran desequilibri en la seva distribució per sexes, atès que hi ha 635 homes per cada 100 dones.

Distribució

  • Distribució territorial

    Només en un de cada cinc municipis catalans hi resideix alguna persona de nacionalitat pakistanesa. De fet, el col·lectiu pakistanès està concentrat en els municipis de la comarca del Barcelonès (molt especialment al barri del Raval de Barcelona) que registra més del 80% dels pakistanesos empadronats a Catalunya. També en alguns municipis de les Terres de l’Ebre es fa palesa la seva presència.

Treball

  • Mercat de treball

    La seva participació en el mercat de treball es concentra en les feines no qualificades de tots els sectors laborals: construcció, agricultura i serveis, i també en la regència de petits negocis. La població pakistanesa va patir la crisi sobre tot durant 2009, en què es va multiplicar per 1,5 el nombre d’aturats registrats. Per contra, el 2010 les xifres d’atur es van mantenir i, en canvi, va créixer el nombre d’afiliats a la Seguretat Social.

Educació

  • Educació

    Actualment hi ha 2.947 alumnes pakistanesos matriculats als centres educatius catalans, que suposen el 2% del total d’alumnes estrangers. Es concentren en les etapes de Primària i Secundària Obligatòria. En els nivells postobligatoris, però, no arriba al 18% el volum de nois i noies pakistanesos que continuen matriculats en centres reglats.