dimarts, 15 de març del 2011

Actualitat i agenda de Treball Social

Actualitat

  • Es crea la Plataforma d'Infància del Tercer Sector Social de Catalunya

    Una dotzena de federacions de la Taula d'entitats del Tercer Sector es van reunir el 10 de febrer per constituir la Plataforma d'Infància del Tercer Sector Social de Catalunya. La finalitat d'aquesta nova plataforma, única en la seva naturalesa a Catalunya, és impulsar els drets de la infància al nostre país, fent especial èmfasi en els infants que es troben en situacions de major vulnerabilitat.
  • Varsòvia pren el relleu de Barcelona com a seu de la Conferència Europea dels Serveis Socials

    Logo de la conferència
    La 19a Conferència Europea dels Serveis Socials 2011, organitzada per l'European Social Network (ESN), tindrà lloc a Varsòvia entre els dies 6 i 8 de juliol amb el títol "Construir una societat activa i solidària: innovació, participació, comunitat", en el marc de la presidència polonesa de la Unió Europea i coincidint amb l'Any Europeu del Voluntariat. El Departament de Benestar Social i Família participarà amb una presentació sobre Plans Locals d'Inclusió Social.
  • Nous requeriments professionals per als auxiliars de gerontologia i assistents/es d'atenció domiciliària

    El 18 de febrer es van publicar al web del Departament de Benestar Social i Família els requeriments del personal auxiliar d'atenció a la dependència a Catalunya per als anys 2011-2015. D'acord amb aquesta instància, les persones que es dediquin professionalment als àmbits d'auxiliar de gerontologia i d'assistent/a d'atenció domiciliària, o bé que s'incorporin abans del 31 de desembre de 2015, hauran d'acreditar tenir una titulació específica.
    PDF dels requeriments del personal auxiliar d'atenció a la dependència a Catalunya per als anys 2011-2015
  • Estudi sobre la implantació de ViaOberta a les Àrees Bàsiques de Serveis Socials (ABSS)

    El document "Anàlisi de l'ús de ViaOberta a les Àrees Bàsiques de Serveis Socials (ABSS)" inclou els principals resultats de l'estudi dut a terme per l'Oficina de Projecte d'Hèrcules per conèixer la implantació de la plataforma i identificar les millors pràctiques en el procés. L'anàlisi ha posat de manifest el creixent interès de les ABSS per l'accés als serveis d'interoperabilitat.

Agenda

  • Cicle de Debats en Treball Social i Política Social

    Cicle de tres debats entorn el treball social, l'exercici professional i la seva relació amb la política social. Les trobades combinen la intervenció de professionals i d'experts, amb la clara intenció d'esdevenir un espai per contrastar posicions i aportar punts de vista diversos sobre un mateix tema. Cadascuna de les sessions comptarà amb la participació de dos ponents amb posicionaments diferents i un grup de rèplica que debatran amb els conferenciants per aprofundir en els seus arguments.
    Data: 24 i 31 de març i 7 d'abril de 2011 de 18.30 a 20.30 h
    Lloc: Auditori Josep Irla de la Seu de la Generalitat de Catalunya a Girona. Plaça Pompeu Fabra, 1. 17005 Girona
    Organitza: Grau en Treball Social de la Universitat de Girona, Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social de Catalunya i DIXIT Girona Centre de Documentació de Serveis Socials Marià Casadevall
    Inscripció: fins el 19 de març de 2011
    Web amb més informació sobre el cicle
  • II Jornada d'Actualització 'Multiculturalitat i Salut'

    Cartell jornada
    L'objectiu és conèixer, aprofundir i reflexionar en el coneixement sociocultural i sanitari de la població immigrada, veure i analitzar mesures de gestió en la relació assistencial sanitària amb l'usuari immigrant i presentar i analitzar diferents estratègies i programes d'intervenció sanitària amb el col·lectiu immigrant.
    Data: 16 de març de 2011
    Lloc: Lleida
    Organitza: Centre de Vacunacions Internacional Eixample (CVIE); Medicus Mundi Catalunya-Lleida; Facultat d'Infermeria, Facultat de Medicina i Oficina de Cooperació i Solidaritat (OCiS) de la Universitat de Lleida.
    PDF del díptic
  • Taller de treball i xerrada oberta 'Mediació Científica en Situacions de Conflicte'

    L'objectiu d'aquest taller és compartir l'experiència de Paris-Montagne, una ONG creada després dels disturbis que van sacsejar els suburbis francesos el 2005. Dirigida per joves científics, Paris-Montagne utilitza la ciència com a eina de cohesió social, donant lloc al que anomenen mediació científica. A França treballen amb estudiants de secundària de zones desafavorides, que ofereix la possibilitat de descobrir el món de la recerca a través de reunions amb investigadores de diversos camps.
    Data: del 16 al 18 de març de 2011
    Lloc: Barcelona
    Organitza: Institut Francès de Barcelona i Servei per a la Ciència i la Tecnologia de l'ambaixada de França.
    PDF del taller
  • Festival Internacional de curtmetratges de Temàtica Social 'Sólo para cortos'

    Logo del festival
    En aquesta edició, a més de les sessions de ficció i documental que opten a premi, tindreu l'oportunitat de veure les panoràmiques arribades del Marroc i de Mèxic. l'Associació pel Foment del Curtmetratge Social, està col·laborant en el projecte "Impuls Jove" en el qual participen cinc associacions juvenils de la ciutat de Tànger i el Casal dels infants. El seu treball se centra al barri de Bir Chifac, un barri que per la seva tradició i estructura social guarda certes similituds amb el districte de 9 Barris.
    Data: del 18 al 20 de març de 2011
    Lloc: Barcelona
    Organitza: Casal de Joves de Prosperitat i Associació pel Foment del Curtmetratge Social
    Web del festival
  • XI Jornades 'Afecció i Salut Mental'

    Cartell jornades
    El tema triat per a aquesta edició és "Promoció de la salut. Creant xarxes. Teixint llaços que sostenen la salut". L'enfocament serà des de la teoria de l'afecció i es tractaran temes com intervencions comunitàries que promoguin l'establiment de lligams en la primera infància en poblacions de risc, el treball en xarxa de professionals de diferents dispositius per a l'atenció integral a les persones en risc de patir exclusió social, trastorns mentals, o altres patiments que interfereixin en el benestar.
    Data: 25 i 26 de març de 2011
    Lloc: Reus
    Organitza: International Attachment Network Ibero-Americana
    Web de les jornades

Convocatòries

  • Subvencions a entitats per fomentar i promocionar els camps de treball per a joves a Catalunya

    L'objecte d'aquesta subvenció és el foment i la promoció de camps de treball per a joves que es facin a Catalunya com a instrument que facilita la integració de les persones joves en la societat i que promociona l'associacionisme juvenil.
    Termini: 21 de març de 2011
    Web amb les bases de la convocatòria
  • Programa de colònies de Setmana Santa de XANASCAT

    Programa Colònies de Setmana Santa de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT). S'adreça als nois i les noies de 8 a 16 anys per tal de realitzar una estada als albergs de la XANASCAT durant les vacances escolars de Setmana Santa i amb els objectius de divertir-se en el temps de lleure i aprendre els valors de l'educació no formal.
    Termini: de l'1 de març de 2011 fins a l'exhauriment de les places
    PDF amb les bases de la convocatòria
  • Premi Nacional de Servei Social CISS 2011

    Destinat a projectes d'institucions d'educació superior, realitzats a Mèxic, de serveis socials multidisciplinaris i interdisciplinaris per al desenvolupament local, estatal o regional, enfocats al desenvolupament sostenible de comunitats o grups socials d'alta vulnerabilitat i que aquestes institucions hagin desenvolupat amb els seus propis recursos humans, financers i materials i/o en col·laboració amb altres instàncies governamentals o socials, a fi d'abatre la pobresa extrema.
    Termini: 30 de març de 2011
    PDF de les bases del premi
  • Ajuts Unnim 2011 per a projectes socials, culturals i ambientals

    En aquesta edició, l'atenció se centra en projectes que cobreixen les necessitats socials vinculades a l'atenció a la salut i promoció de l'autonomia personal, la cooperació internacional i la inclusió social i laboral de les persones en situació de risc d'exclusió.
    Termini: 31 de març de 2011
    Web amb les bases de la convocatòria