dissabte, 5 de març del 2011

La Filmoteca de Catalunya se suma als actes de solidaritat amb els cineastes iranians silenciats


· Programarà cinc títols del director Jafar Panahi i organitzarà una taula rodona sobre la situació del cinema iranià

Fotograma del film 'El círculo', de Jafar Panahi
 
La Filmoteca de Catalunya programarà, entre el 7 i el 13 de març, diverses activitats per donar suport a la llibertat d’expressió dels cineastes iranians. L’equipament programarà cinc títols del director iranià Jafar Panahi, que representen també la tasca dels seus col·legues Mohammad Rasoulof i Mehdi Pourmoussa i, una taula rodona sobre la situació dels cineastes iranians. El col·loqui tindrà lloc dilluns 7 de març, a les 19 hores, amb la participació d’Alberto Elena, professor de Comunicació Audiovisual de la Universitat Carlos III i autor de llibre Los cines periféricos; José Enrique Monterde, president de l’Associació d’Escriptors i Crítics Cinematogràfics; Pepe Nieto, membre de l’Associació SODEPAU, i Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya. Després del debat es projectaran el film El círculo i el curtmetratge L’acordió, que Panahi va rodar com una crida a l’entesa i la reconciliació, abans de la seva detenció. Aquest acte compta amb la col·laboració del Festival de Granada – Cines del Sur.
 
Des del juliol de 2009, el cineasta iranià Jafar Panahi ha estat detingut en diverses ocasions com a conseqüència de les seves discrepàncies polítiques amb les autoritats del seu país. El març de l’any passat, va tornar a ser arrestat en companyia dels seus col·legues Mohammad Rasoulof i Mehdi Pourmoussa. El director d’El círculo (Lleó d’or a la Mostra de Venècia) i Offside (Ós d’Or a Berlín) va romandre empresonat fins al 25 de maig, quan va sortir en llibertat sota fiança, poc després que la comunitat internacional li expressés un massiu suport al festival de Cannes. En una carta signada pels principals cineastes nord-americans es reivindicava que “de la mateixa manera que els artistes de tot el món, també els cineastes iranians haurien de ser reconeguts i no censurats, reprimits i empresonats”.  
 
A finals de desembre, Panahi i Rasoulof van ser condemnats a sis anys de presó, vint d’inhabilitació per rodar o per escriure guions i silenciats als mitjans de comunicació. Mohammad Nurizad, també cineasta, compleix una condemna de tres anys i mig d’empresonament i les darreres notícies apunten que es troba en estat crític. Davant d’aquests  atemptats contra la llibertat d’expressió, s’han multiplicat els actes de solidaritat i homenatge, com la cadira buida de Jafar Panahi a la Berlinale, on havia de participar com a membre del jurat, o la crida que Juliette Binoche va fer al passat Festival de Cannes.
 
 
El globo blanco. Jafar Panahi, 1995. Iran. VOSE
7 (17:00) i 8 (22:00) març
L’acordió. Jafar Panahi, 2010. Suïssa-It.-Fr.-Brasil. VOSC
El círculo. Jafar Panahi, 2000. Suïssa-It.-Iran. VOSE
7 (19:00) i 11 (22:00) març
L’or carmesí. Jafar Panahi, 2003. Iran. VOSC
9 (22:00) i 12 (19:30) març
Offside. Jafar Panahi, 2006. Iran. VOSE
12 (22:00) i 13 (19:30) març