dissabte, 5 de març del 2011

Actualitat normatives i documentació d´Immigració

Legislació

  • Actualització dels imports pel creuament de fronteres exteriors de la Unió Europea

    El DOUE C24/6, de 26 de gener de 2011 publica l'Actualització dels imports de referència pel creuament de fronteres exteriors. En el cas del territori espanyol, s'estableix que, pel seu sosteniment, durant la estada a Espanya, la persona nacional d'un país extracomunitari haurà d'acreditar en euros el 10% del salari mínim interprofessional brut (64,14 € per l'any 2011) o el seu equivalent legal en moneda estrangera multiplicada pel número de dies d'estada i pel número de persones que viatgin al seu càrrec. La quantitat mínima haurà de representar el 90% del salari mínim brut (577,26 € per l'any 2011). Per retornar al país de procedència s'haurà d'acreditar estar en possessió dels bitllets nominatius intransferibles i tancats del mitjà de transport que es pretengui utilitzar.
    PDF de l'Actualització
  • Sentència del Tribunal Constitucional sobre el recurs contra l'Estatut presentat pel Defensor del Poble

    El BOE 16, de 19 de gener de 2011 publica la Sentència 137/2010, de 16 de desembre de 2010, sobre el Recurs d'inconstitucionalitat interposat pel Defensor del Poble en relació a diferents preceptes de la Llei Orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Fonament de l'autonomia de Catalunya; drets fonamentals i drets estatuaris; règim lingüístic; potestats del Síndic de Greuges en relació a l'Administració local i col·laboració amb el Defensor del Poble; Poder judicial; delimitació del contingut funcional i material de les competències; relacions de la Generalitat de Catalunya amb l'Estat i la Unió Europea; extinció parcial del recurs, eficàcia jurídica del preàmbul i interpretació de preceptes legals (STC 31/2010). La decisió del Tribunal Constitucional és la d'estimar parcialment el recurs inconstitucional plantejat pel Defensor del Poble contra la Llei de Reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.
    Tanmateix, procedeix a declarar l'extinció de l'esmentat recurs d'inconstitucionalitat per la pèrdua sobrevinguda del seu objecte respecte de totes les impugnacions coincidents amb el present en les que hagi recaigut la declaració d'inconstitucionalitat.
    En quant al preàmbul de l'Estatut de Catalunya, el Defensor del Poble impugnava els articles que fan referència a Catalunya "com a nació" i "realitat nacional". El Tribunal ha declarat que aquests conceptes no tenen eficàcia jurídica interpretativa. En quant als "drets històrics del poble català", el Tribunal declara que no són contraris a la Constitució sempre i quant s'interpretin en els termes establerts a la STC 31/2010 (FJ 10).
    A més a més, el Tribunal declara que no són inconstitucionals els articles que fan referència a la fonamentació del Autogovern de Catalunya, la cooficialitat i règim lingüístic, els que fan referència al poder judicial, el sistema d'assumpció de competències de l'EAC i les relacions Estat - Generalitat de Catalunya.
    Per últim, queda desestimat el recurs en tota la resta.
    PDF de la sentència
  • Malta acull la seu de l'Oficina Europea de Recolzament a l'Asil

    El DOUE L 324/ 47, de 9 de desembre de 2010 publica la Decisió dels representants dels Governs dels Estats Membres, per la qual es fixa la seu de l'Oficina Europea de Recolzament a l'Asil. Aquesta oficina tindrà la seva Seu al Port de La Valeta (Malta). La decisió va entrar en vigor el 18 de juny de 2010.
    PDF de la Decisió
  • Novetats sobre els països amb exigència i exempció de visats per a ingressar a la UE

    El DOUE L 329/ 1, de 14 de desembre de 2010, informa sobre el Reglament (UE) Nº1091/2010 del Parlament Europeu i del Consell de 24 de novembre de 2010, pel qual es modifica el Reglament (CE) Nº539/2001 del Consell, pel qual s'estableix la llista de tercers països els nacionals dels quals estan sotmesos a obligació de visat per creuar les fronteres exteriors i la llista de tercers països els nacionals dels quals estan exempts d'aquesta obligació. Albània i Bòsnia Hercegovina estan exempts del visat d'entrada sempre i quan siguin titulars de passaports biomètrics.
    Per la seva banda, el DOUE L 339/ 6, de 28 de desembre de 2010, publica el Reglament (UE) nº 1211/2010 del Parlament Europeu i del Consell de 15 de desembre de 2010 pel qual es modifica el Reglament (CE) nº 539/2001 del Consell, pel qual s'estableix la llista de tercers països els nacionals dels quals estan sotmesos a obligació de visat per creuar les fronteres exteriors i la llista de tercers països els nacionals dels quals estan exempts d'aquesta obligació. A l'annexa 2 s'afegeix Taiwan com a entitat i autoritat territorial no reconeguda com a Estat per al menys un Estat Membre de la UE, eximint-lo de visat únicament quan el passaport contingui un número de document d'identitat.
    Enllaç web als Reglaments
  • Convocatòria de subvencions de la Diputació de Barcelona per a la realització d'activitats i serveis en diferents àmbits temàtics per a l'any 2011

    La Diputació de Barcelona ha publicat, al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) de divendres 28 de gener de 2011, la Convocatòria de concurs públic per a la concessió de subvencions per a la realització d'activitats i serveis en diferents àmbits temàtics, un dels quals és la immigració, el civisme i la convivència. El termini per a presentar sol·licituds restarà obert fins el 15 de febrer.
    PDF de la convocatòria

Publicacions

  • Tesi doctoral. 'La integración de la juventud de origen magrebí en Cataluña'

    L'investigadora Berta Palou Julián, participant del programa de doctorat "Qualitat Educativa en un Món Plural", de la Universitat de Barcelona, ha publicat aquesta tesi doctoral que té com a objectiu analitzar l'estat d'integració de la joventut d'origen magribí a Catalunya. El treball fa una descripció de la situació i ofereix propostes de millora de la seva integració.
    PDF de la tesi
  • Recull temàtic 'Dones migrades'

    Portada del recull temàtic 'Dones migrades'
    El Centre de Documentació de l'Institut Català de les Dones va publicar el passat desembre aquest recull temàtic que inclou informació adreçada a totes les persones interessades o que vulguin aprofundir i ampliar els seus coneixements sobre l'àmbit de les dones migrades. S'inclouen documents en diferents tipologies: monografies, estudis, informes, articles de revista, audiovisuals i recursos electrònics, entre d'altres, amb un comentari informatiu sobre cadascun dels documents ressenyats.
    Enllaç web al document del recull
  • Monografia. 'Migraciones y fronteras. Nuevos contornos para la movilidad internacional'

    Portada del llibre
    Aquest llibre, coeditat pel Cidob i per Icaria Editorial, ofereix el recull d'opinions d'autors procedents de diverses disciplines sobre com les fronteres actuals conformen, a més de límits geogràfics, espais socials, polítics, econòmics i simbòlics de diferenciació entre poblacions autòctones i estrangeres. Es presenten casos a Europa, Amèrica, Àfrica i Àsia que suggereixen la idea de repensar el paper polític de les fronteres en la conformació i el control de la mobilitat internacional.
    Enllaç web a la fitxa del llibre
  • Informe del Consell d'Europa. 'Policies on irregular migrants'

    Portada de l'informe 'Policies on irregular migrants'
    El Consell d'Europa publica aquest informe (Polítiques en matèria d'immigració irregular) que analitza algunes de les actuacions dutes a terme a alguns dels països europeus per tal de fer front a la migració irregular. L'objectiu és identificar i avaluar les experiències nacionals en relació amb la regularització i els seus procediments associats, amb la intenció de plantejar propostes d'actuació dins d'aquest àmbit des d'una perspectiva de cooperació entre els països d'origen i els d'acollida. Els primers dos volums de la sèrie cobreixen Armènia, Alemanya, Grècia, Itàlia i la Federació Russa. El segon inclou reports preparats des de França, Polònia, Portugal, Espanya i el Regne Unit. Pel que fa a l'Estat espanyol, s'analitza a fons la política aplicada per combatre l'explotació de treballadors immigrants en situació irregular, el reconeixement dels seus drets i el seu accés als beneficis socials.
    Enllaç web a més informació
  • Informe d'Intermón Oxfam. 'Dones migrants andines: context, polítiques i gestió migratòria'

    Portada de l'informe 'Dones andines migrants: context, polítiques i gestió migratòria'
    Es tracta d'un treball realitzat dins del marc del projecte "Millorament del maneig del flux migratori de treballadores domèstiques des de Bolívia, Colòmbia, Equador i Perú a l'Unió Europea, especialment Espanya", destinat a desvelar la presència i el protagonisme de les dones en els processos migratoris andins i a explicar en quina mesura aquest tret ha estat considerat important de cara a les polítiques d'actuació aplicades pels països involucrats. La primera part ofereix una descripció del context, amb detalls sobre la situació específica de cadascun dels països analitzats. La segona ofereix els testimonis de dones que han viscut el procés migratori i presenta un retrat al fet migratori des de la perspectiva dels països d'origen.
    Font: El Universo, 4 de novembre de 2010
    Enllaç web a més informació
  • Article. 'Preocupacions principals de PICUM durant 2010 sobre els drets fonamentals dels migrants indocumentats a Europa'

    Portada de l'article 'Preocupacions principals de PICUM durant 2010 sobre els drets fonamentals dels migrants indocumentats a Europa'
    La Plataforma per a la Cooperació Internacional sobre Migrants Indocumentats (PICUM, per les seves sigles en anglès) ha publicat aquest document amb les seves preocupacions principals durant 2010 sobre els drets de les persones migrants indocumentades a Europa. Es tracta d'un recull de les notícies europees, nacionals i locals més destacades sobre la migració irregular. L'objectiu és promoure un millor enteniment sobre aquest àmbit i sobre les formes en què la societat civil a tot Europa està responent a aquesta situació d'exclusió social.
    Enllaç web a més informació