dijous, 17 de març del 2011

El Govern posarà l'accent en els "drets i deures" a l'hora de definir les polítiques "actives i serioses" a favor de la integració de les persones immigrants




  • El Govern ha aprovat un pla pilot per a la integració als barris de l'Hospitalet de Llobregat que concentren més immigració d'origen estranger, tal com ja ha fet amb Terrassa, Badalona, Salt i el Vendrell
  • El coneixement del català, com estableix la Llei d'Acollida, serà un criteri "determinant" per certificar la integració de les persones immigrants
  • El Govern impulsa la Finestreta Única Empresarial per simplificar les càrregues administratives a les empreses
  • El Govern declara Sant Jordi dia de la solidaritat amb el poble del Japó per testimoniar el suport de Catalunya en aquests greus moments
El Govern de la Generalitat té "un projecte clar en matèria d'immigració" i està decidit a dur a terme polítiques "actives i serioses" a favor de la integració de les persones immigrants. El portaveu, Francesc Homs, ho ha explicat després de la reunió de l'Executiu, celebrada aquest matí, reunió en la que s'han analitzat les dades de l'enquesta del CEO sobre la percepció de la població sobre la immigració. Precisament, aquestes dades s'han vist com una oportunitat per fer polítiques "actives i serioses" a favor de la integració "posant l'accent en els drets i deures, subratllant els deures, i deixant enrere el discurs ‘bonista' que s'ha practicat massa vegades a Catalunya i que havia predominat a la Generalitat"


En aquest sentit, Homs ha dit que "la Generalitat certificarà en base als informes dels ajuntaments aquest esforç d'integració de les persones estrangeres respecte els expedients d'arrelament, d'agrupament familiar i de renovació de residència" i la qüestió de la llengua constituirà un "element fonamental""La llengua pròpia de Catalunya és el català, tal com es defineix a l'Estatut", així com a la Llei d'Acollida.
D'acord amb aquesta línia, el Govern ha aprovat avui un pla pilot d'actuació integral als barris de l'Hospitalet de Llobregat que concentren més immigració d'origen estranger amb l'objectiu de promoure la convivència i reforçar la cohesió social, tal com ja s'ha fet amb d'altres municipis en què tenen una forta presència d'immigració com Salt, Terrassa, Badalona i El Vendrell. En el cas de l'Hospitalet, el pla s'aplicarà als barris de Collblanc-la Torrassa, la Florida-les Planes, i Pubilla Cases-Can Serra. D'aquesta manera, i en virtut d'un acord entre la Generalitat, el Govern espanyol i l'Ajuntament, l'executiu hi aportarà 580.000 euros.
 
Cal dir que el pla pilot treballarà tres eixos: el diagnòstic i la millora de les necessitats individuals; l'acollida i la formació d'entorn; i la dinamització cultural i esportiva. Aquesta mesura també es duu a terme enguany en barris de Badalona, Terrassa, Salt, i el Vendrell, amb una inversió global de 2,5 milions d'euros.


El Govern impulsa la Finestreta Única Empresarial 


El Govern també ha aprovat avui les mesures per a la implantació de la Finestreta Única Empresarial en el període 2011-2014 amb l'objectiu d'impulsar un canvi de model de relació entre les empreses i l'Administració que faciliti l'activitat econòmica i es basi en la confiança en l'empresariat. El portaveu del govern ha matisat que el Govern té "el compromís d'agilitzar normativament l'entramat jurídic que tenim a casa nostra, que acaba tenallant l'activitat econòmica" i ha precisat que "tot això ajudarà d'una manera significativa a l'activitat econòmica del nostre país, fixant-nos especialment en la petita i mitjana empresa".


La Finestreta Única Empresarial es vertebrarà a partir de la reconversió de l'actual Oficina de Gestió Empresarial (OGE), que actua com a punt de tramitació unificada d 'alguns dels procediments que afecten l'activitat econòmica de les empreses. L'OGE disposa de 160 tràmits a la seva carta de serveis. Per tal que esdevingui la futura Finestreta Única Empresarial cal incorporar-n'hi uns 300 que poden ser necessaris per desenvolupar una activitat empresarial. No obstant això, tenint en compte que una de les prioritats del Govern és reduir les càrregues a les empreses, s'intentarà simplificar el màxim el número de tràmits.


Es cobriran les baixes laborals dels jutjats i a centres educatius

Amb l'aprovació avui d'una nova modificació de les limitacions establertes en matèria de despeses de personal, es podran permetre substitucions fins a un màxim d'un 50%. Segons el portaveu del Govern, "en el món judicial és un dels àmbits on hi ha més rotació de personal i això requereix capacitat de cobertura". D'aquesta manera, el Departament de Justícia podrà substituir personal dels cossos de metges forenses, de gestió processal i administrativa, de tramitació processal i administrativa i d'auxili judicial i de la categoria laboral de tècnics de patologia forense. 

A més, el Govern també ha aprovat la cobertura de les baixes del personal d'administració a centres i serveis educatius fins a un 50%. Es tracta de personal que realitza tasques de suport essencial a l'activitat docent i d'atenció directa a l'alumnat .

Altres acords
D'altra banda, el Govern ha acordat avui declarar la Diada de Sant Jordi com a dia de la solidaritat amb el poble del Japó per testimoniar el suport de Catalunya als japonesos en aquests greus moments.

Altres acords presos avui pel Consell Executiu són donar un nou impuls als regadius del Garrigues Sud i de la Conca de Tremp i interposar un recurs contra l'Ordre del Govern d'Aragó que declara béns inventariats del patrimoni cultural aragonès 86 obres del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal. A més, el Govern ha nomenat Miquel Vila i Regard delegat territorial a França i a Josep Moragas Freixa conseller delegat d'ACC1Ó.