dissabte, 5 de març del 2011

Quatre anys d'acció social catalana

Arribem al final de la legislatura i és el moment de mirar enrere i fer balanç de la feina feta. L'aprovació de la nova Llei de serveis socials (aprovada per unanimitat l'octubre del 2007) ha representat un revulsiu de primer ordre al Sistema català de serveis socials; ha fet possible el dret d'accés als serveis i prestacions a les persones amb alguna necessitat social, ha facilitat l'aprovació de dues carteres de serveis socials (2008-09, 2010-11), l'impuls del Pla estratègic (2010-13) i nova normativa sobre qualitat en la prestació dels serveis socials, entre altres coses.
A més, hem desenvolupat el nou sistema d'informació social Hèrcules i hem fet un gran esforç inversor en l'àmbit de les infraestructures socials. L'aposta per fer entrar els serveis socials en la societat del coneixement ens ha portat a fomentar la recerca i la innovació a través del DIXIT amb la col·laboració de les universitats del país. Alhora, també hem obert una línia de treball sobre l'ètica en els serveis socials amb la creació del Comitè d'Ètica dels Serveis Socials.
D'altra banda, la voluntat de construir una societat amb major igualtat d'oportunitats ens ha portat a augmentar la protecció dels infants i a fer la nova Llei dels drets i les oportunitats de la infància, a aprovar la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, la Llei de polítiques de joventut per ajudar a l'emancipació dels nostres joves i la Llei d'acollida de les persones immigrades que ens permetrà tenir més eines per fer una millor gestió del fet migratori.
No hem estat aliens, però, a l'esclat de la crisi econòmica. Per això hem hagut de prendre mesures que ofereixin atenció als col·lectius amb risc d'exclusió social; els fons d'urgència social que gestionen els ens locals, els plans locals d'inclusió social i els canvis per accedir al Programa interdepartamental de rendes mínimes per a la inserció han estat algunes de les accions dutes a terme.
Finalment, no em vull oblidar tampoc de la molta feina feta al costat de tots els agents socials: administracions, empreses i entitats del tercer sector. Tots plegats són imprescindibles per seguir construint una Catalunya que ofereixi suport a les persones que ho necessiten.
Han estat quatre anys intensos i d'avenç de les polítiques socials i els drets de ciutadania al nostre país. Les lleis i les normatives aprovades representen un punt d'inflexió sobre les quals haurem de bastir l'estat del benestar del futur. Els reptes que tenim al davant són complexos i haurem de gestionar-los en un escenari de dificultats pel que fa a la sostenibilitat de la protecció social. Però estic segura que ens en sortirem, perquè avui el país compta amb bons instruments per donar millor atenció a les persones amb necessitats. Perquè tenim professionals compromesos amb la qualitat i un sector d'empreses i entitats sense ànim de lucre experimentat i preparat per oferir respostes solvents als reptes del demà.
Hem avançat, però encara ens queda molt camí per recórrer. Tothom, homes i dones, seguim sent necessaris per fer del nostre país un lloc més just i solidari.
Moltes gràcies per la feina feta i tots els èxits per encarar el futur!
Carme Capdevila i Palau
Consellera d'Acció Social i Ciutadania en funcions