dissabte, 5 de març del 2011

El Govern aprova l'Acord marc per lluitar contra el fracàs escolar




  • L'acord assumeix els objectius que la UE ha marcat per a l'Europa del 2020
  • La superació amb èxit de l'educació postobligatòria i reduir l'abandonament prematur són els objectius que requeriran més esforços
  • El pla preveu reforçar la primària, oferir un 4t d'ESO preprofessionalitzador i Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI)
Tall de vídeo de la consellera d'Ensenyament
El Govern ha aprovat avui l'Acord marc per lluitar contra el fracàs escolar. Tal i com ja va fer el president de la Generalitat, Artur Mas, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha insistit en assenyalar que"l'educació tindrà un rang especial en les preocupacions del Govern. Entenem l'educació com a aposta de país, com a un avançament del futur".
En aquest sentit, la consellera ha presentat les principals línies d'aquest acord, que agafa com a referents els objectius que la UE ha marcat per a l'Europa del 2020. Uns objectius que, segons Rigau, "requeriran de Catalunya una dedicació especial, atesa la distància que hi ha entre els indicadors actuals del país i l'objectiu del 2020".
Aquest sobreesforç que ha demanat la consellera s'haurà de fer, sobretot, per reduir la taxa d'abandonament i superar amb èxit l'educació postobligatòria. "Si volem reduir la taxa d'abandonament prematur de l'educació i la formació i passar d'un 31,9 a un 10%, i si ens volen acostar a la taxa del 85% dels joves que, de 20 a 24 anys, superen amb èxit l'educació postobligatòria, vol dir que hem de fer un gran esforç en educació". Per aconseguir aquestes fites, el Govern vol comptar amb tota la comunitat educativa i amb el suport d'experts en diferents disciplines.
L'acord preveu reforçar l'ensenyament primari amb la detecció precoç dels trastorns d'aprenentatges, una revisió de les metodologies i la potenciació de la lectura. La consellera ha destacat que a Catalunya ja hi ha unes bones pràctiques de renovació pedagògica que caldrà posar en comú per poder-les generalitzar. Una altra de les novetats serà la diversificació de la secundària obligatòria fent un 4t d'ESO preprofessionalitzador. L'acord també contempla vincular l'FP amb la formació per a l'ocupació, a través dels programes de qualificació professional inicial (PQPI).

Altres acords de Govern
El Govern també ha aprovat el Decret de creació del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars, que va ser proposat pel grup socialista al Parlament. El nou consell s'afegeix als òrgans assessors sobre economia i sanitat i serà presidit per Teresa Crespo.
El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha anunciat que el proper mes de març es convocarà la reunió sobre la cimera econòmica, plantejada en el marc del debat d'investidura, entre grups parlamentaris i agents socials per fer front a la crisi econòmica i l'atur.
Francesc Homs també ha anunciat un acord del Govern per suspendre, provisionalment, les noves ofertes d'ocupació pública mentre duri l'actual context de contenció pressupostària.

Valoració de la reunió d'ahir a la Moncloa
Durant el Consell Executiu d'aquest matí, el president ha informat al Govern de la seva reunió d'ahir amb el president del govern espanyol. En aquest sentit, Francesc Homs ha dit que "el que es va discutir ahir per part de Catalunya no és res més del que se'ns deu. No hem improvisat res. Hem posat damunt de la taula allò que el tripartit va posar sobre la taula els darrers tres anys. I el que hem reivindicat són els diners que se'ns deuen per llei espanyola, per això els escarafalls no s'entenen". Homs ha afegit que "el que nosaltres no farem és acceptar traspassos mal finançats i menys ara perquè la situació financera no està per assumir responsabilitats que vinguin mal dotades"
El portaveu del Govern ha celebrat l'acord sobre gestió del model aeroportuari que es vota aquesta tarda al Congrés dels Diputats i emplaça al govern espanyol a complir-lo: "Hi ha qui ha fet jocs de paraules, entre determinant i majoritària, però ha de quedar clar que les institucions catalanes han de tenir una posició majoritària en l'òrgan que es creï fruit del procés de semiprivatitzacio que s'està fent i hem de ser capaços, en l'escenari nou, de posar imaginació cap a quina situació majoritària s'expressa. La nova configuració d'Aena. Canviarà molt tot això i haurem d'estar al cas perquè al final més enllà de determinant el que és substantiu és que les coses mes rellevants es puguin decidir des del nostre país".