dissabte, 5 de març del 2011

Commemoració del Dia Internacional en record de les víctimes de l'Holocaust


Els professors Leandro Kierszenbaum i Jaime Vándor pronuncien la conferència "l'Holocaust: testimoni, memòria i educació" al Palau de la Generalitat

 
L’acte institucional, organitzat conjuntament per la Generalitat a través del Memorial Democràtic i l’Ajuntament de Barcelona, se celebra a la Plaça del Rei amb una encesa d’espelmes

La Generalitat, a través del Memorial Democràtic, commemora el Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust, en un acte al Palau de la Generalitat, presidit per la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, avui dijous, 27 de gener.
 
Durant l’acte es pronuncia la conferència “L’Holocaust: testimoni, memòria i educació”, a càrrec del professor de Yad Vashem de Jerusalem, Leandro Kierszenbaum, i el supervivent jueu de l’Holocaust i professor jubilat de Filologia Semítica de la Universitat de Barcelona, Jaime Vándor. També assisteixen en l’acte, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Joan Auladell.
 
En el marc de la commemoració s’ha instal·lat l’exposició “La Shoah, el genocidi nazi del poble jueu” al Palau de la Generalitat, que visitarà la vicepresidenta Joana Ortega acompanyada del professor de Ciència Política i comissari de l'exposició, Xavier Torrens.
 
El Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust se celebra el 27 de gener, en record de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945. L’objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 250.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc.
 
Acte institucional conjunt a la plaça del Rei
 
A continuació, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona celebren l’acte institucional de commemoració de l’Holocaust a la plaça del Rei de Barcelona, presidit per la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, i el delegat de Presidència i Relacions Institucionals de l’Ajuntament de Barcelona, Ignasi Cardelús. L’acte institucional, organitzat pel Memorial Democràtic i l’Ajuntament de Barcelona, compta amb el suport de les entitats i comunitats jueves de Catalunya, l’Amical de Mauthausen, la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya i col·lectius de malalts mentals.
 
El programa inclou la tradicional encesa d’espelmes en record dels 6 milions de víctimes jueves de l’Holocaust i els 4 milions d’altres víctimes dels camps nazis. Participen a l’encesa d’espelmes el president de la Comunitat Israeliana de Barcelona,Laurence Franks, en nom dels dels sis milions de jueus assassinats pels nazis a l’Holocaust; Mijael Libersohn, de la Fundació Jabad Lubavitch, en record de la resistència jueva als nazis; un nen de la Comunitat ATID, en representació del milió i mig de nenes i nens  víctimes de la barbàrie; el vicepresident de Joventut de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), Félix Silva, en record de les víctimes del poble gitano exterminades pels nazis al Porrajmos; Edmon Gimeno, com a deportat espanyol als camps nazis; Dolors Òdena, en nom dels malalts mentals assassinats pels nazis i en representació dels altres col·lectius que patiren persecució; i el Cònsol General del Regne de Dinamarca a Barcelona, Lau Andersen, en record dels "Justos entre les Nacions".
 
L’acte inclou la projecció del film Auschwitz (URSS, 1945) que narra l’alliberament d’aquest camp de concentració i és una filmació realitzada per càmeres del Primer Front Ucraïnès. També es projecta el curtmetratge d’Abraham Ravett, In Memory, (EEUU, 1993), que contraposa seqüències de la vida al Ghetto de Lodz amb el càntic de la “Kel Maleh Rachamin”, una súplica a Déu perquè les ànimes dels “massacrats i cremats” trobin la pau.
 
Commemoració del Dia de l’Holocaust
 
La Generalitat commemora el Dia Internacional de commemoració anual en memòria de les víctimes de l'Holocaust i la prevenció dels crims contra la humanitat des de fa sis anys en col·laboració amb diverses entitats. El 2006, es va organitzar una ofrena floral al fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc. L’any 2007, la commemoració va consistir en una conferència al Palau Robert de Barcelona del professor Alberto Spectorowski de la Universitat de Tel Aviv. L’any 2008 el Palau de la Generalitat va acollir una exposició sobre els camps nazis i una conferència i es va realitzar una encesa d’espelmes la Plaça del Rei. El 2009, es va fer una taula rodona al Palau de la Generalitat i una encesa d’espelmes simbòlica a la Pl. Sant Jaume. L’any passat, es va commemorar de forma especial el 65è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazi amb la projecció d’un curtmetratge documental que fa un recorregut pels barris jueus de Varsòviai del curt de ficció Toyland, premiat en la cerimònia dels Òscar 2009.