divendres, 25 de març del 2011

Actualitat d´Immigració

Actualitat

  • El Govern posarà l'accent en els "drets i deures" a l'hora de definir les polítiques "actives i serioses" a favor de la integració

    Imatge del Govern de la Generalitat
    El Govern de la Generalitat té "un projecte clar en matèria d'immigració" i està decidit a dur a terme polítiques "actives i serioses" a favor de la integració de les persones immigrants. El portaveu, Francesc Homs, ho va explicar després de la reunió de l'Executiu de dimarts, en la qual s'han analitzat les dades de l'enquesta del CEO sobre la percepció de la població sobre la immigració. Precisament, aquestes dades s'han vist com una oportunitat per fer polítiques "actives i serioses" a favor de la integració "posant l'accent en els drets i deures, subratllant els deures, i deixant enrere el discurs 'bonista' que s'ha practicat massa vegades a Catalunya i que havia predominat a la Generalitat".
    L’element clau dels certificats d’integració serà, precisament, l’esforç que en aquest sentit facin les persones interessades en obtenir-ho, com va recordar el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, en declaracions a alguns mitjans de comunicació. Va explicar, també, que el català serà determinant però no vinculant i va recordar que l’última paraula pel que fa a l’aprovació o denegació dels permisos de residència per arrelament la té el Govern central.
  • La Generalitat esmena en més de 60 articles i disposicions l'esborrany de reglament de la Llei d'estrangeria

    La Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Benestar Social i Família, ha fet arribar al Ministeri de Treball i Immigració les esmenes que han fet els diversos departaments del Govern a l'esborrany del reglament de la Llei d'estrangeria, actualment en fase de discussió. En total, ha fet aportacions a 53 articles d'un total de 264 i a set disposicions addicionals d'un total de 24.
    El Govern vol preservar i blindar així la legislació catalana que es podria veure afectada pel futur reglament, com la Llei municipal i de règim local, la Llei d'acollida o les competències en immigració que recull l'article 138 de l'Estatut d'Autonomia. L'objectiu és garantir les atribucions i la capacitat d'autogovern en un àmbit on hi tenen molt a dir els ajuntaments i la pròpia Generalitat.
    Enllaç web al comunicat
    PDF del document d'esmenes
  • La Generalitat, l'Administració de l'Estat i l'Ajuntament del Vendrell concreten un Pla especial per a reforçar la convivència al barri antic

    Imatge aèria del Vendrell
    © Ajuntament
    del Vendrell
    El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i la secretària d'Estat d'Immigració i Emigració, Anna Terrón, han signat dimecres al Vendrell amb l'alcalde Benet Jané un conveni de col·laboració que estableix les actuacions d'un Pla especial per a reforçar la cohesió social i la convivència al nucli antic del municipi, que és on hi ha més veïns d'origen estranger. Els ha acompanyat també el director general per a la Immigració, Xavier Bosch.
    El Pla especial és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Benestar Social i Família; el Ministeri de Treball i Immigració; la Unió Europea i l'Ajuntament del Vendrell finançada a través del Fons europeu per a la integració. Enguany també es duu a terme a Badalona, Terrassa, Salt i L'Hospitalet de Llobregat amb una inversió global de 2,5 milions d'euros. En el cas del Vendrell, el pressupost és de més de 228.000 euros.
    El nucli antic del Vendrell és un dels barris que ha concentrat més població d'origen estranger en els darrers anys. Un creixement demogràfic que ha tingut repercussions en l'àmbit social, cultural i econòmic, sobretot entre la població autòctona.
    Enllaç web al comunicat
  • El Govern aprova un pla pilot per promoure la convivència als barris de l'Hospitalet de Llobregat amb més immigració estrangera

    Imatge de l'Hospitalet de Llobregat © Marc Pablo
    El Govern ha aprovat un pla pilot d'actuació integral als barris de l'Hospitalet de Llobregat que concentren més immigració d'origen estranger amb l'objectiu de promoure la convivència i reforçar la cohesió social. El pla s'aplicarà als barris de Collblanc-la Torrassa, la Florida-les Planes, i Pubilla Cases-Can Serra.
    El Consell Executiu ha autoritzat el Departament de Benestar Social i Família a atorgar aquest 2011 una subvenció de 580.482 euros a l'Ajuntament de l'Hospitalet per desenvolupar programes i accions adreçades a promoure la convivència a les escales de veïns, acostar la població autòctona i la nouvinguda, prevenir conflictes i assolir una adequada interrelació entre persones d'orígens culturals diferents.
    Enllaç web al comunicat
  • Nova seu de la Direcció General per a la Immigració

    Localització de la nova seu de la Direcció General per a la Immigració
    A partir del proper dilluns 4 d'abril de 2011 la Direcció General per a la Immigració, adscrita al Departament de Benestar Social i Família, canvia d'ubicació i es trasllada a la següent adreça, on compartirà seu amb la Direcció General de Joventut:
    Departament de Benestar Social i Família
    Direcció General per a la Immigració
    Carrer Calàbria, 147
    08015 Barcelona

    Vegeu el mapa.
    El telèfon de centraleta continuarà essent el mateix: 93 270 12 30. El fax també: 93 270 12 31.
    La bústia de correu genèrica també ha canviat recentment. L'actual és:immigracio.bsf@gencat.cat.Us recordem també la pàgina web de la Direcció General per a la Immigració:www.gencat.cat/bsf/immigracio.
    L'oficina de registre ubicada al carrer Gravina, 1 romandrà tancada a partir del divendres 1 d'abril amb motiu del trasllat.

Comunicacions de les entitats

  • Entitats de la Taula del Tercer Sector presenten esmenes a l'esborrany del reglament de la Llei d'Estrangeria

    Logotip de la Taula del Tercer Sector
    Un miler d'entitats de la Taula del Tercer Sector van presentar el passat 17 de febrer al Ministeri de Treball i Immigració un document amb 10 aportacions i consideracions al Reglament de la Llei d'estrangeria.
    Les entitats socials catalanes, que van presentar el document al Ministeri de Treball i Immigració, també proposen que caldria revisar l'exigència de comptar amb un contracte de treball d'un any com a requisit per a l'obtenció de la residència per arrelament, ja que es considera que no s'ajusta a la realitat del mercat laboral actual.
    Entre les aportacions presentades, les entitats signants del document consideren que és necessari atorgar automàticament un permís de residència i de treball als menors tutelats i ex tutelats que es troben en edat laboral, perquè puguin realitzar un procés adequat d'inserció sociolaboral i així evitar desigualtats de drets i oportunitats respecte als joves que viuen situacions diferents.
    Enllaç web al comunicat
  • Servei d'assessorament per a l'homologació d'estudis d'AMIC-UGT

    Detall de la portada de la guia de suport
    L'associació AMIC-UGT disposa d'un servei especialitzat en homologacions i convalidacions d'estudis estrangers tant universitaris com no universitaris. Es tracta d'un servei gratuït que funciona des de fa alguns anys i que s'adreça a totes les persones que hagin cursat estudis oficials a altres països, interessades en obtenir el reconeixement oficial de la seva equivalència amb un determinat títol espanyol. Això, independentment de la situació administrativa de la persona interessada.
    El servei funciona a quatre seus de l'associació:
    Barcelona: Rambla de Santa Mònica, 10. Telf. 93 304 6841
    El Vendrell: Carrer del Nord, 11. 1ª planta. Cal concertar cita prèvia al telèfon 97 766 17 51
    Tarragona: C/d'Ixart, 11. 3ª i 4ª plantes. Cal concertar cita prèvia al telèfon 97 721 31 31
    Lleida: Av. Catalunya, 2. Cal concertar cita prèvia al telèfon 977 327 08 01
    Enllaç web a més informació
    PDF de la guia de suport
  • Curtmetratge. 'Peruanes a Barcelona. Ciutadanes d'aquí i d'allà'

    Logotip de la plataforma Q'atary Perú
    La plataforma Q'atary Perú, associació de promoció i desenvolupament social amb seu a Barcelona, ha publicat a Internet un curt documental sobre l'experiència migratòria de diverses dones peruanes a Barcelona. Es tracta de dones que han arribat des de mitjans dels anys 80 fins fa pocs anys. El documental constitueix la primera part del projecte 'Transgressores amb empremta, dues dècades de migració femenina peruana a Barcelona', desenvolupat per aquesta entitat.
    Enllaç web al vídeo
    Enllaç web a més informació