dissabte, 5 de març del 2011

Actualitat sobre Infància i adolescència

En profunditat

  • La supervisió en la intervenció social i educativa: una oportunitat de reflexió i pensament per als professionals que atenen la infància-adolescència

    Carmina Puig i Cruells
    Diplomada en Treball Social i llicenciada en Psicologia, doctora en Antropologia Social i Cultural. Postgraduada en Counselling i Coaching Sistèmic. Professora titular de Treball Social, Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social. Universitat Rovira i Virgili.
    carmina.puig@urv.cat
    En aquest article es reflexiona sobre com la supervisió i/o l'assessorament dels professionals dels equips que atenen la infància-adolescència significa en el context actual una oportunitat per a la reflexió i el pensament. La pràctica de la supervisió en organitzacions que actuen en el marc d'una societat complexa ha d'orientar-se des d'una posició d'anàlisi de la pràctica dels seus professionals. Entesa com un metatreball que se situa en la interfície entre la formació i el suport professional, ha d'implementar-se i ha de ser conduïda des d'una posició de llibertat i neutralitat del supervisor, que ha de ser extern a l'organització.

Àmbit jurídic

  • De la guarda compartida a la responsabilitat parental

    Núria Giralt Page
    Lletrada de l'Assessoria Jurídica del Departament de Benestar Social i Família

    Les darreres reformes del dret de família, especialment les que s'han fet en l'àmbit espanyol mitjançant la Llei 15/2005, de 8 de juliol, per la qual es modifica el Codi civil i la Llei d'enjudiciament civil en matèria de separació i divorci, i en l'àmbit català a través de la nova Llei 25/2010, de 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i família, han introduït la guarda compartida com a nova modalitat de l'atribució de la guarda dels menors en les situacions de ruptura de convivència entre ambdós progenitors, però mentre que el Codi civil espanyol regula la guarda compartida de manera excepcional, el Codi civil català aposta per la guarda compartida per a les situacions de ruptura convivencial, sense que en el text articulat es faci referència expressa als termes de guarda compartida ni preferent, tal com va passar a Aragó.

La Finestra

  • Programa de millores en la prevenció del consum de drogues en els centres de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència

    Article elaborat per Maria José Morcillo, metgessa del Servei de Planificació i Avaluació de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, del Departament de Benestar Social i Família, i Rosa Suárez, directora del Centre d'Estudis sobre la Promoció de la Salut.
    L'objectiu d'aquest article és donar a conèixer el Programa de prevenció del consum de drogues pensat i dissenyat per als joves residents en centres de protecció. Aquest programa es va iniciar en els centres de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (d'ara endavant DGAIA) l'any 2007 i es pot considerar pioner de tot l'Estat espanyol. En l'elaboració del Programa, s'ha tingut en compte el coneixement científic sobre algunes qüestions relacionades amb la prevenció que reconeix la naturalesa multicausal del consum de drogues, ja que hi conflueixen una gran quantitat de factors de caràcter personal i social anomenats factors de risc (l'edat d'inici, l'actitud positiva respecte a les drogues, els amics consumidors i favorables al consum, les actituds familiars i la implicació en la conducta del consum, l'abús i la disponibilitat de les drogues, els trastorns de conducta, l'abús físic sexual o emocional, la baixa autoestima, el baix compromís escolar, etc.). Així mateix, es potencia el treball dels factors anomenats de protecció, que atenuen la influència d'aquells (les creences saludables i actituds negatives envers les drogues, la resistència a la pressió d'iguals en l'ús de drogues, l'actitud clara dels iguals del rebuig de drogues, les creences saludables i els estàndards clars de conducta respecte a les drogues, el descens d'accessibilitat, la pressió de grup i en contra del seu ús, la implicació prosocial, el sentit positiu d'un mateix, les habilitats socials i l'afrontament social, i l'autoacceptació).
  • Malagasy Gospel, nens i nenes malagaixos canten pels drets de la infància

    La idea del projecte Malagasy Gospel va néixer el 2007, quan l'ONG Bel Avenir estava a la regió de Tuléar, una de les més pobres de Madagascar, fent una petita investigació sobre la situació dels nens i nenes amb discapacitats a la zona. Entre els llocs visitats hi havia també un centre petit i modest per a menors amb discapacitat visual anomenat Sejafito. En acomiadar-se, els 30 nens i nenes del centre van voler fer un petit regal a l'ONG, dedicant-los una cançó gospel. Les seves veus i el seu talent van sorprendre l'equip de Bel Avenir, als quals se'ls va ocórrer una idea genial: utilitzar la música com a eina per a la inclusió d'aquests nens i nenes en la comunitat, lluitant contra la situació d'aïllament total que vivien.

Actualitat i informacions

  • S'alerta sobre la proliferació de pàgines web d'apologia de la bulímia i l'anorèxia

    L'Agència de Qualitat d'Internet (IQUA) i l'Associació contra la Bulímia i l'Anorèxia (ACAB) han presentat el 15 de febrer de 2011 l'Informe anual sobre la difusió i proliferació de continguts d'apologia de l'anorèxia i la bulímia a la xarxa (2010), i llancen un crit d'alerta al conjunt d'organitzacions implicades perquè prenguin mesures concretes per posar fre a aquest augment de continguts nocius altament perjudicials per la salut dels menors.
    Llegir més...
  • El Consell d'Europa contra les escoles gueto

    La Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància del Consell d'Europa (ECRI) ha publicat el IV Informe sobre la situació a Espanya en què es constaten els progressos experimentats després del document publicat el febrer de 2006 per aquest organisme. Malgrat aquesta publicació, s'alerta sobre el repartiment dels alumnes dels col·lectius més desafavorits, que dóna lloc a les aules gueto.
    Enllaç al PDF del IV Informe sobre la situació a Espanya.
  • Dia Internacional contra els Nens Soldats, 12 de febrer

    S'ha organitzat una nova campanya perquè els estats signin l'eina jurídica de protecció més important per als menors en conflicte. Les organitzacions ALBOAN, Amnistia Internacional, Entrecultures, Save the Children entre d'altres, contra la utilització de nens soldats, denuncien les greus violacions de drets humans que pateixen diàriament nens i nenes en nombrosos països. Per aquest motiu, se sol·liciten als estats que encara no ho han fet que ratifiquin el protocol facultatiu de la Convenció dels Drets del Nen i la Nena sobre laParticipació en Conflictes Armats.
    Enllaç al PDF del comunicat de premsa del Dia Internacional contra els Nens Soldats.