dissabte, 5 de març del 2011

Cleries es compromet a atendre les persones amb grans dependències i severes dins els terminis establerts per la llei



54.627 persones esperen que se'ls realitzi la valoració o el Pla Individualitzat d'Atenció. Gairebé un 67% fora de termini a gener de 2011

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha comparegut avui davant la comissió corresponent al Parlament de Catalunya, per exposar el pla d’actuació de la seva Conselleria per a aquesta legislatura.
 
Durant la seva intervenció, Cleries s’ha referit a la situació en què el nou govern ha trobat la gestió de la Llei de la promoció de l’autonomia personal i d’atenció a la dependència, i ha denunciat“flagrants incompliments dels terminis d’actuació per part de l’anterior govern”, uns terminis que el conseller Cleries s’ha compromès a complir en aquesta legislatura.
 
Segons les dades aportades pel conseller de Benestar Social i Família, “els endarreriments s’inicien ja en el primer moment, ja que l’any 2007, quan entra en vigor aquesta llei, no es va realitzar ni un sol Pla Individualitzat d’Atenció (PIA) en tot l’any”. Aquests endarreriments s’han anat acumulant, any rere any, de manera que “de les 330.607 sol·licituds que s’han registrat fins a gener de 2011, s’han realitzat 155.265 PIA”.
“Ara mateix hi ha 54.627 persones esperant”, ha lamentat el conseller Cleries. D’aquestes, 27.086 persones esperen que se’ls realitzi la valoració i 27.541 persones ja han estat valorades, però estan a l’espera que se’ls faci el PIA. I d’aquestes 54.627 persones, només 18.223 estan encara dins dels terminis establerts per la llei, és a dir, únicament un 33%.
 
Aquests endarreriments han provocat situacions greus, segons ha explicat Cleries, com el fet que “17.374 persones amb les valoracions resoltes i, per tant, amb el dret a la prestació i/o servei reconegut, hagin mort sense poder gaudir d’aquest dret”.
 
“I davant d’aquesta complicada situació que ens hem trobat i que cal resoldre tan aviat com sigui possible, el Govern de l’Estat aprova l’entrada en vigor l’1 de gener de 2011 de les persones amb grau I nivell II de dependència”. Activar l’entrada en vigor de l’atenció a aquestes persones suposaria per l’any 2011 una aportació de 45M d’euros per part de la Generalitat de Catalunya i 10,6M d’euros pel govern de l’Estat. Segons el conseller Josep Lluís Cleries, “donats els retards en la gestió i la situació econòmica de la Generalitat, assumir aquest nou grau és impossible ara mateix”. El Conseller és partidari d’“assegurar prioritàriament que les grans dependències i les dependències severes estiguin plenament ateses” i això vol dir, que “plantarem cara a Madrid i reclamarem que s’ajorni l’entrada del grau I nivell II”.
 
I és que “no és cert que les aportacions per cobrir les necessitats d’aquesta llei siguin a parts iguals entre Generalitat de Catalunya i govern de l’Estat, com sovint s’ha afirmat”. La realitat és que l’any 2010 la despesa que va suposar l’aplicació de la llei la va assumir la Generalitat en un 58%, front un 31% aportat per l’Estat. A més cal tenir en compte el 9% que assumeixen els beneficiaris a través del copagament i l’aportació dels ens locals, que “tenen un important paper en el sistema d’atenció a la promoció de l’autonomia personal i atenció a la dependència”, ja que “són l’administració més propera i gestionen i aporten recursos a través dels serveis socials bàsics, com per exemple el transport adaptat i el servei d’ajuda a domicili”.
 
 
Compromisos del nou govern de la Generalitat a curt termini
 
El conseller Cleries s’ha compromès avui “a donar un tomb a la gestió, per garantir que els endarreriments es posaran al dia en els propers mesos, i a complir els terminis”. L’estudi en profunditat que ha realitzat la Conselleria ha deixat veure que la situació més preocupant d’incompliment dels terminis es produeix a Barcelona, que representa un 20% del global de les valoracions i PIA de tot Catalunya. És per això, que “en el cas de Barcelona incrementarem els canals de coordinació entre les administracions i agilitzarem la tramesa de la documentació”.
 
En aquest mateix sentit, “impulsarem una porta única d’entrada per a les valoracions, és a dir, unificarem els criteris i compartirem la informació entre els equips de valoració de la discapacitat i els equips de valoració de la dependència. A més, avançarem en el desplegament del model d’atenció integral sanitari i social en coordinació amb el Departament de Salut a tota Catalunya”.
 
El conseller ha anunciat també altres millores com “fomentar la proximitat, desconcentrant la gestió dels Serveis Territorials i definir novament la prestació o servei de l’assistent personal, consensuant amb el sector”.
 
Pel que fa a les persones que han mort mentre esperaven la gestió de la seva sol·licitud, des de Benestar Social i Família hi ha el compromís de “donar resposta a les famílies”. En el cas dels qui ja tenien feta la valoració, se’ls aplicarà el PIA cuidador i aquells que ja tenien realitzat el PIA, però no havien començat a rebre l’ajut, se’ls tramitarà el pagament corresponent en funció de la data de defunció.
 
També és important limitar el temps que es triga en rebre la prestació o el servei un cop realitzat el PIA, que segons el conseller Cleries “ens comprometem a que sigui només un mes”, i per tal de facilitar l’assignació del servei, el conseller ha anunciat que “impulsarem places de residència pròpies i concertades; aprovarem un Decret d’acreditació, que facilitarà la concertació de places garantint-ne la seva qualitat, i donarem impuls també a la prestació econòmica vinculada per a centres privats acreditats, que garantirà, encara més, el dret a decidir dels beneficiaris i les seves famílies”.
 
 
Compromisos a llarg termini
 
El profund estudi de la situació realitzat pel Departament permetrà posar remei als errors que s’arrosseguen del passat. Segons el conseller “aquesta és ara la prioritat, perquè la gent que porta temps esperant i desesperant no vol sentir parlar ara de noves lleis, sinó que vol veure resolta la seva situació”.
 
Serà en la segona part d’aquesta legislatura que el Govern té previst impulsar una llei en clau catalana, que en primer lloc “significarà un canvi de paradigma, perquè volem parlar d’autonomia personal i no de dependència. Volem passar de la cultura del subsidi a la cultura de l’esforç, posant a les persones en el centre de les polítiques socials”.
 
A més, el conseller Cleries ha destacat, que “si amb l’actual llei atenem situacions diferents globalment, en el futur volem atendre de forma més singular, especialitzada i diferenciada, les dependències per envelliment, per discapacitat o per malalties mentals. Cal impulsar diferents processos d’integració i atenció per a cada grup i, per tant, la llei no pot ser entesa com un sol bloc”.
 
Cleries ha recordat un cop més, que “a Catalunya tenim competència exclusiva en l’àmbit de les polítiques socials i no volem renunciar a gestionar-les nosaltres mateixos”. És per això que el conseller de Benestar Social i Família considera, que “el paper de l’Estat en aquesta llei haurà de ser només econòmic, fent l’aportació que li correspongui, que tampoc hauria de ser idèntica per a totes les CCAA com fins ara, perquè el cost del servei és ben diferent”. La gestió, però, s’haurà de fer a Catalunya.
FONT: Departament/s