dimecres, 9 de març del 2011

La Generalitat denuncia la vulneració dels drets humans per part del règim libi


El Govern català demana al règim libi que deixi de vulnerar els drets humans de la seva població, que permeti la lliure expressió i participació ciutadana en un procés democràtic lliure, i la cobertura informativa, lliure i objectiva a tot el país. També demana que es permeti l’accés immediat a Líbia dels actors humanitaris per poder determinar les necessitats humanitàries, que es deixi exercir amb plenes garanties l’acció humanitària respectant el dret internacional humanitari i que es faciliti a la població líbia que ho desitgi la sortida del país.

 
L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) s’afegeix a la resolució de Nacions Unides del 26 de febrer de 2011 de condemna al règim libi amb les sancions corresponents, l’embargament d’armes i la investigació per part del Tribunal Penal Internacional de la Haia per crims de guerra contra la humanitat. Així, el Govern català se suma a la comunitat internacional en la seva preocupació per la situació de violència que està patint la població líbia, fets que ja han provocat el desplaçament de més de 200.000 persones cap a les fronteres amb Tunísia i Egipte.
 
El passat dia 3 de març, l’ACCD i la Creu Roja a Catalunya van anunciar públicament, des del Magatzem d’Acció Humanitària i d’Emergències de la Creu Roja, l’enviament humanitari de 20 tones de material d’alberg i aixopluc per a les persones desplaçades a la frontera entre Líbia i Tunísia. El material de refugi i alberg d'emergència, per atendre a les necessitats de 5.000 persones, consisteix en 2.000 tendals, 1.000 kits de cuina i 5.000 mantes. Aquest enviament és possible gràcies al conveni d'acció humanitària signat entre la Creu Roja i l'ACCD, i respon a la crida que el Comitè Internacional de la Creu Roja ha fet per afrontar l’emergència humanitària que està vivint el país del Magrib.
 
L’ACCD treballa des de la seva constitució, i en el marc dels seus instruments estratègics, per la promoció i consolidació dels drets humans, la governança democràtica i l’enfortiment d’una societat civil amb ple exercici dels seus drets i llibertats. Aquests, són eixos de treball prioritaris de la cooperació catalana a la regió Mediterrània. L’ACCD mostra la seva preocupació pel caire que pren la situació a Líbia, on la situació de la població civil està portant al país a una crisi humanitària que fa imprescindible una actuació de solidaritat internacional. També mostra la seva preocupació per la situació dels drets humans a Líbia, agreujada aquests darrers dies, on la població civil és víctima d’una repressió del règim actual que atempta contra la seguretat i els drets bàsics de les persones. Aquesta situació s’ha anat posant de manifest amb anterioritat per mitjà d’informes de diversos actors internacionals i locals de defensa i promoció dels drets humans.