dissabte, 5 de març del 2011

Actualitat d´Immigració i entitats socials

Actualitat

  • Benestar Social i l'Ajuntament de Salt concreten un Pla especial d'actuacions per reforçar la convivència i la cohesió social

    El Departament de Benestar Social i Família i l'Ajuntament de Salt han concretat un conveni de col·laboració que estableix les bases i els projectes d'actuació d'un Pla especial als barris per a reforçar la cohesió social i la convivència. El conseller, Josep Lluís Cleries, acompanyat del delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, i del director general per a la Immigració, Xavier Bosch, es va reunir a l'Ajuntament de Salt amb l'alcaldessa, Iolanda Pineda, i representats dels grups municipals, i posteriorment amb diverses entitats d'aquesta població.
    El Pla concretat s'estructura en tres eixos: formació, participació i coneixement mutu i els objectius principals són:
    • Garantir la igualtat d'oportunitats amb la promoció de l'èxit escolar i la millora del capital educatiu de les famílies.
    • Potenciar la formació i el coneixement mutu entre les persones nouvingudes i la població autòctona.
    • Promoure l'associacionisme i la participació juvenil.
    • Facilitar la formació, la orientació i la inserció laboral, especialment entre el col·lectiu de joves.

    Per tal d'aconseguir-ho, s'han previst diferents projectes, alguns de nova creació i d'altres ja existents que es reforçaran.
    Enllaç web al Comunicat
  • El 72% dels inscrits als cursos de català del CNL de Barcelona són d'origen estranger

    Logotip del Consorci per a la Normalització Lingüística
    El Centre de Normalització Lingüística de Barcelona ha rebut durant el 2010 un total de 40.000 inscripcions als seus cursos de català. D'aquestes inscripcions, un 72% corresponen a persones d'origen estranger, el que equival a unes 28.706 inscripcions.
    Per nacionalitats, la major part de persones d'origen estranger que han fet cursos de català són d'Amèrica del Sud (54,92%), seguit de persones que venen de la Unió Europea (13,96%) i d' Amèrica Central, Mèxic i dels països del Carib (11,21%).
    Pel que fa a les 40.000 inscripcions, el 39,43% venen d'Amèrica del Sud, el 12,57% han nascut a Catalunya, el 15,63% a la resta de l'Estat Espanyol i el 8,05% venen d'Amèrica Central, Mèxic i països del Carib.
    PDF del balanç d'execució de l'any 2010
    PDF del resum de la memòria d'activitats durant l'any 2010
  • Una campanya anima a denunciar actes de discriminació racista o xenòfoba

    Logotip del Centre Euro Àrab de Barcelona
    El Centre Euro Àrab de Barcelona, amb la col·laboració de diversos organismes i entitats entre les quals hi ha la Direcció General per a la Immigració, ha posat en marxa una campanya contra el racisme i la xenofòbia, a través de la qual informa les persones sobre el seu dret a denunciar aquest tipus d'actes davant del jutjat de guàrdia, de la Fiscalia o a qualsevol comissaria de policia. També s'informa sobre l'existència del telèfon d'atenció gratuïta 112 i 088.
    Web del Centre Euro Àrab de Catalunya
    PDF de la campanya
    PDF del díptic de la campanya
  • Publicat el catàleg d'ocupacions de difícil cobertura per al primer trimestre de 2011

    El BOE 13, de 15 de gener de 2011, publica la resolució de 23 de desembre de 2010, del Servei Públic d'Ocupació Estatal, pel qual s'informa sobre el Catàleg d'Ocupacions de Difícil Cobertura per al primer trimestre de 2011. En el cas de Catalunya destaquen les professions de mèdic general, tècnic de planta de captació i/o tractament d'aigua i operador de planta de tractament de residus sòlids urbans.
    PDF de la resolució
  • 2011: Any internacional dels afrodescendents

    Logotip de l'Assemblea General de les Nacions Unides
    L'Assemblea General de les Nacions Unides ha declarat 2011 com l'Any Internacional dels Afrodescendents, amb l'objectiu d'enfortir mesures nacionals i la cooperació regional i internacional en benefici dels afrodescendents en relació amb el fet de gaudir plenament dels seus drets econòmics, socials, culturals, civils i polítics, la seva participació i integració en tots els aspectes polítics, econòmics, socials i culturals de la societat, i la promoció d'un major coneixement i respecte de la seva diversitat, de la seva herència i cultura.
    Amb motiu d'aquesta declaració s'han organitzat activitats a diversos països, que es poden consultar en línia al web de les Nacions Unides.
    PDF amb més informació

Comunicacions de les entitats

  • 20 contes comptats: nou recurs del CNL de Sabadell

    Detall de la imatge del projecte '20 contes comptats'
    El Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL) de Sabadell i un grup d'associacions de persones immigrades i entitats d'acollida de la ciutat han posat en marxa aquest projecte web destinat a promoure l'interès dels immigrats per conèixer la llengua pròpia de Catalunya. Es tracta d'un llibre de contes multilingüe que conté 20 contes tradicionals d'arreu del món escrits en 20 llengües diferents i tots traduïts al català. Cadascú es complement amb una petita explicació sobre la llengua en què ha estat pensat i escrit originalment, la qual inclou el nombre aproximat de parlants, el domini lingüístic i alguna característica singular.
    Enllaç al projecte web "20 contes comptats"
  • Continua el II Congrés d'Associacions de Barcelona

    Logotip del II Congrés d'Associacions de Barcelona
    El Consell d'Associacions de Barcelona (CAB) ha anunciat la continuïtat de les activitats relacionades amb el II Congrés d'Associacions de Barcelona, que es va celebrar a aquesta ciutat el 22 d'octubre de 2010. El programa s'allargarà fins el 30 d'abril i inclou debats als barris de Barcelona sobre els tres grans eixos de la trobada: el reconeixement, el finançament i els espais i equipament de les associacions.
    Els organitzadors han posat a la disposició del públic en general un espai web per a la discussió oberta sobre aquests àmbits de reflexió. Al web també es poden trobar les properes activitats del congrés.
    Enllaç web a més informació
  • Neix a Girona la Taula d'Entitats de Suport a Immigrats

    Imatge de la presentació de la Taula d'Entitats de Suport a Immigrants
    Girona va acollir el passat mes de desembre la presentació de la Taula d'Entitats de Suport a Immigrats (TESI), que agrupa una trentena d'entitats amb seu a la ciutat amb l'objectiu de defensar els drets socials i polítics de les persones migrades. Una de les premisses d'aquesta agrupació és la necessitat de garantir els drets i oportunitats de totes les persones independent del seu origen, com a requisit indispensable perquè la societat pugui considerar-se realment democràtica.
    Aquesta plataforma funciona des de l'any 2005 però es presenta ara de forma consolidada com un "espai obert a totes les entitats que volen treballar per a la plena igualtat de drets i que tenen com a objectius: el treball per una igualtat plena de drets i deures en la societat; fer un control, seguiment i denúncia, quan calgui, sobre l'aplicació arbitrària i injusta de les lleis que afecten a les persones immigrades; aconseguir que els responsables polítics assumeixin i parteixin de la realitat multicultural de la societat, en la planificació i gestió de les polítiques públiques; i fer propostes de millora del funcionament dels procediments administratius."
    Enllaç web a més informació