dissabte, 5 de març del 2011

"Mirades d'ahir i d'avui al món agrari a les terres de parla catalana", exposició al Palau Robert


Visita per a la premsa el 2 de març, a les 18.15 hores, amb el president de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, Josep Santesmases

Sensibilitzar la societat a partir de la fotografia i de la realitat viscuda i fer entendre que el futur del sector agrari és responsabilitat de tota la societat” és l’objectiu de l’exposició itinerant “El món agrari a les terres de parla catalana”, que es podrà visitar entre el 2 i el 30 de març al Jardí del Palau Robert. Una iniciativa en la qual col·laboren la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural.
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, inaugurarà l’exposició el dimecres 2 de març, a les 19 hores. També hi assistiran  el  director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès;  el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Lluís Puig; el director executiu de la Fundació Món Rural, Francesc Cribillers, i el president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Josep Santesmases.
La mostra és un compendi ordenat, documentat i argumentat de les imatges que es recullen en el Banc d’Imatges digitalitzat que s’ha anat creant des del 2009. En formen part un recull de quatre mil fotografies, procedents d’uns cent vuitanta fons documentals.
Textos i imatges conformen una memòria dels paisatges sempre canviants, dels conreus i del bestiar que han anat ocupant les nostres terres segons han estat les necessitats, les demandes del mercat i la rendibilitat econòmica. Memòria també dels sistemes, coneixements i tècniques que homes i dones han aplicat en el conreu de la terra, de les formes de posseir-la, d’organitzar-se, de viure.
El muntatge expositiu s’estructura en diversos àmbits que es presenten en 12 plafons de gran format. Els àmbits temàtics són: Els paisatges; Els conreus; La ramaderia; L’home la dona i la terra; El treball; Les formes de vida, i Present i futur.
L’exposició és itinerant amb la voluntat de generar reflexió i debat al territori. Per al 2011, està previst que també es presenti a Móra la Nova, el Santuari de Meritxell (Andorra), la Seu d'Urgell, Palma de Mallorca, Maó, Eivissa, Prada de Conflent, Elna, Lleida, l'Espluga de Francolí i Sabadell.

Tres entitats  han assumit el projecte. La primera és la Coordinadora de Centres d’Estudis, una entitat federativa formada per 114 centres i instituts d’estudis locals i comarcals dels territoris de parla catalana. Fou creada l’any 1992 i té la seva seu social a l’Institut d’Estudis Catalans. La segona entitat és l’Institut Ramon Muntaner, una fundació creada l’any 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana per donar suport als centres i instituts d’estudis local i comarcals. Té la seu social a Móra la Nova. La tercera és La Fundació del Món Rural, constituïda el 2005 perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que l’entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.
L’equip que fa de comissari de la mostra està format per Josep Santesmases, Antoni Gavaldà, Meritxell Serret, Anna Vilaseca  i Xavier del Hoyo, mentre Eva Garcia és la responsable de la coordinació general del projecte.
FONT: Departament/s