divendres, 25 de març del 2011

Actualitat sobre Infància i adolescència

En profunditat

  • La importància de l'ètica a les polítiques públiques d'infància

    Begoña Román i Maestre
    Professora de la Facultat de Filosofia. Universitat de Barcelona
    Presidenta del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya
    Si partim de la distinció entre els hàbits i costums, que són les morals, i l'ètica, que és una reflexió críticoracional sobre les morals, en moments de grans canvis com els que estem vivint es necessita més ètica que moral, més reflexió que mera acció. Així ho exigeix una societat que vol abandonar el paternalisme en els serveis als ciutadans, que vol superar un cert despotisme il·lustrat (tot per al poble però sense el poble) i es proposa instaurar un model autonomista de responsabilitat basat en drets. També en les polítiques públiques d'infància ens hem adonat de la insuficiència d'aquell paradigma, perquè no s'educa en la responsabilitat més que sent responsable; perquè no s'esdevé ciutadà més que si un ha estat considerat com a tal des de sempre.

Àmbit jurídic

  • La responsabilitat civil solidària derivada del delicte comès per una persona menor d'edat tutelada: la responsabilitat de les administracions públiques

    Yolanda Hernández i Darnés
    Advocada de la Generalitat

    La Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors (d'ara endavant LORPM), determina que quan una persona menor d'edat és declarada pel jutge responsable d'un delicte, també ho és de la responsabilitat civil que se'n deriva, en aquells casos en què s'han produït danys o perjudicis a la víctima.
    L'article 61.3 regula la responsabilitat civil dels menors d'edat derivada del delicte establint que:
    "Quan el responsable dels fets comesos sigui menor de 18 anys, respondran solidàriament amb ell dels danys i perjudicis causats els seus pares, tutors, acollidors i guardadors legals o de fet, per aquest ordre. Quan aquests no haguessin afavorit la conducta del menor amb dol o negligència greu, la seva responsabilitat podrà ser moderada pel jutge segons els casos."

La Finestra

  • El Projecte INTERXARXES. Una experiència de treball en xarxa al districte d'Horta-Guinardó. Barcelona

    Teresa Abril Lluellas
    Psicopedagoga
    Membre del Comitè Tècnic d'Interxarxes

    Interxarxes és una experiència de treball en xarxa amb famílies, infants i adolescents que s'està duent a terme al districte d'Horta-Guinardó, des de l'any 2000.
    Hi participen les 3 administracions competents: Generalitat, Ajuntament i Diputació, a través dels corresponents departaments que inclouen la totalitat dels serveis públics d'atenció a la infància 0-18 i els més importants d'iniciativa privada de la xarxa d'educació, salut i atenció social.

Actualitat i informacions

  • Les xarxes socials Facebook i Twenti retiren continguts nocius sobre anorèxia i bulímia

    El passat 15 de febrer, l'Agència de Qualitat d'Internet - IQUA, en col·laboració amb l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia – ACAB, va presentar a la seu del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, davant els mitjans, entitats i organismes més rellevants del sector de la comunicació, l'informe Anàlisi anual sobre la difusió i la proliferació de continguts que fan apologia de l'anorèxia i de la bulímia a la xarxa (2010). Un informe referent a la proliferació de continguts nocius en pro de l'anorèxia i la bulímia a la xarxa.
    Llegir més...
  • Informe de l'Observatori FAROS sobre la situació i l'evolució dels i les adolescents

    S'ha publicat l'últim informe de l'Observatori FAROS, de l'Hospital Sant Joan de Déu, elaborat per especialistes de diferents disciplines com sociòlegs, demògrafs i metges, que analitza la situació i l'evolució en l'última dècada de la població adolescent en relació amb la demografia, l'entorn familiar, la salut, la salut sexual, l'ús de noves tecnologies i els valors.
    Enllaç al PDF de l'Informe de l'Observatori FAROS sobre la situació i l'evolució dels i les adolescents.
  • La formació professional. Una bona opció de futur

    Només el 5% dels estudiants d'FP a Barcelona es troben a l'atur. Així ho certifica un estudi presentat recentment per la Fundació BCN Formació Professional. L'informe també conclou que, de cada deu persones que cursen aquests estudis, quatre treballen, dues els combinen amb la feina i tres continuen estudiant.
    Llegir més...
  • Premiada una aplicació per a iPhone i iPad per facilitar la comunicació de nens/es autistes

    L'aplicació informàtica Ablah ha estat guardonada d'entre un centenar de candidates amb el 'The App Date Award', el primer premi que reconeix el desenvolupament d'aplicacions fetes a Espanya. Aquesta aplicació s'ajunta a la comunicació amb nens autistes i persones amb problemes de comunicació.
    Llegir més...