dissabte, 5 de març del 2011

Actualitat sobre Infància i adolescència

  • Com podem beneficiar-nos del treball en xarxa?

    José R. Ubieto Pardo
    Psicòleg. Coordinador del projecte Interxarxes. Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya
    "Les pràctiques de xarxa mostren algunes de les característiques típiques de la nova societat de la informació i de les seves tecnologies: moltes vegades el seu cicle d'existència és tan efímer com la seva emergència fulgurant. Es posen en marxa amb un gran entusiasme i amb la voluntat de transcendir i abastar un ampli ventall d'objectius, àmbits d'actuació i resultats, però la realitat és que en molts casos aquests projectes no passen de la seva etapa de posada en marxa. Després van perdent força fins a desaparèixer sense deixar rastre o bé romanen en un permanent stand by."

Actualitat i informacions

  • Se signa un conveni entre els departaments d'Acció Social, Educació, Interior i Salut per posar en marxa la web RUMI - Infància Respon, per a la prevenció i la protecció dels maltractaments infantils

    Aquests departaments van signar un conveni el passat mes de novembre per posar en marxa la web RUMI (Registre Unificat del Maltractament Infantil) –Infància Respon.
    El projecte RUMI - Infància Respon és una eina de suport tant per a professionals de l'àmbit de la protecció infantil com per als agents socials implicats en la detecció de situacions de risc i de maltractament infantil, com cossos de seguretat, mestres, professionals de la salut i dels serveis socials bàsics.
    Llegir més...
  • Bloc de les polítiques d'infància i adolescència de Catalunya

    La Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència de Catalunya obre les portes a nous escenaris en les polítiques públiques d'infància i adolescència. Amb un plantejament integral, abastant tota la infància, transversal, comprometent administracions i institucions, i obert a la participació ciutadana, dóna prioritat a la descentralització i la coordinació en les polítiques públiques de prevenció, promoció, participació i protecció de la infància i l'adolescència.
    Llegir més...
  • Guia antibullying

    La Guia antibullying pretén ser un ajut per a pares i alumnes afectats per la situació d'assetjament escolar. És una línia en la qual psicòlegs i experts en seguretat infantil poden orientar-los.
    Forma part de la campanya dissenyada per l'Organització PROTÉGELES, amb l'objectiu de donar suport i orientació personalitzada a tots aquells nens i adolescents que pateixen assetjament en l'entorn escolar.
    Web Anti-bullying
  • El Departament d'Acció Social i Ciutadania i Televisió de Catalunya signen un conveni per millorar els continguts coeducatius en la programació infantil i juvenil

    El Departament d'Acció Social i Ciutadania i Televisió de Catalunya S.A. (TVC) han signat un conveni de col·laboració per millorar els continguts coeducatius de la programació infantil i juvenil, així com el tractament de les informacions relacionades amb el fenomen de la violència masclista.
    Llegir més...

La Finestra

  • L'Observatori de Salut Mental

    Josep Moya Ollé
    Director de l'Observatori de Salut Mental de Catalunya

    Els trastorns mentals (TM) són causa de patiment i incapacitat en la població, alhora que representen una càrrega social i econòmica important per a les persones que els pateixen, les seves famílies i la societat. L'OMS ressalta la importància de la prevalença dels TM en la població i preveu que un de cada quatre habitants del planeta patirà alguna forma de trastorn mental o neurològic al llarg de la seva vida.
  • Una oferta educativa en un temps de re-trobada

    El treball amb adolescents als pisos per a joves de 16 a 18 anys
    Julián Camacho Salazar
    Tècnic de l'Àrea de Suport al Jove Tutelat i Ex-Tutelat

    L'Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats (ASJTET) s'inicia amb la finalitat de cobrir algunes de les necessitats del jovent que als 18 anys ha de sortir del centre residencial, ja que molts dels nois i noies ingressats no disposen dels recursos econòmics per poder independitzar-se, ni l'opció de ser acollits per algun familiar en el moment de complir la seva majoria d'edat. Necessitaven, doncs, entre altres coses, un recurs d'habitatge que també se'ls pogués oferir assessorament i acompanyament fins a la seva emancipació.

Àmbit jurídic

  • L'audiència dels infants en els processos de família

    Guia de bones pràctiques en els tribunals
    Ma. Rosa Méndez Tomás
    Magistrada Jutgessa del Jutjat de 1a. Instància núm. 7 de Badalona
    Especialitzada en temes de Família i Tuteles

    L'art. 9 de la Llei orgànica 1/1996, de protecció jurídica del menor, recollint el sentit de l'art. 12 de la Convenció de les Nacions Unides sobre Drets de l’Infant de 20 de novembre de 1989, l'art. 6 de la Convenció Europea sobre Exercici dels Drets de l’Infant, l'art. 13 del Conveni de la Haia sobre Sostracció Internacional de Menors, de 25 d'octubre de 1980, i els art. 23 i 42 del Reglament 2201/2003 sobre responsabilitat parental, estableix que:
    "1. El menor té dret a ser escoltat, tant en l'àmbit familiar com en qualsevol procediment administratiu o judicial en què estigui directament implicat i que condueixi a una decisió que afecti la seva esfera personal, familiar o social.
    En els procediments judicials, les compareixences del menor es faran de forma adequada a la seva situació i al desenvolupament evolutiu d'aquest, cuidant-se de preservar la seva intimitat. (...)"