dissabte, 5 de març del 2011

Actualitat d´Immigració i documentació

Actualitat

  • Noves entitats i institucions s'impliquen en el màxim òrgan de coordinació de la lluita contra la mutilació genital femenina

    Detall de la portada del Protocol d'actuacions per prevenir la mutilació genital femenina
    El Departament de Benestar Social i Família, en la voluntat de sumar esforços i d'implicar la societat civil en les polítiques socials, dóna entrada a noves entitats i institucions en el màxim òrgan de coordinació de la lluita contra la mutilació genital femenina.
    El Grup de Treball de Prevenció de la Mutilació Genital Femenina, integrat a la Comissió Nacional per una intervenció coordinada contra la violència masclista, es troba en aquests moments en procés d'obertura cap a noves entitats i institucions. L'Associació Catalana de Llevadores, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya o el Circuit Barcelona contra la Violència vers les Dones, són algunes de les entitats que han demostrat el seu interès per participar. Fins ara, aquest grup ha estat constituït pels diferents departaments i unitats orgàniques de la Generalitat més implicades en la prevenció i abordatge de la mutilació genital.

    Enllaç web al comunicat
    Enllaç web a més informació
  • Preguntes més freqüents sobre la competència de la Generalitat en l'àmbit laboral al web del Departament d'Empresa i Ocupació

    Logotip del Departament d'Empresa i Ocupació
    El Departament d'Empresa i Ocupació ofereix al seu web un recull de les preguntes i respostes més freqüents sobre les competències de la Generalitat en matèria d'autoritzacions inicials de treball per a les persones estrangeres extracomunitàries. El document aclareix en què consisteix aquesta competència i a qui afecta, i a més descriu aspectes rellevants com a ara què és la gestió col·lectiva de contractacions en origen i quins són els òrgans competents per resoldre les sol·licituds d'autoritzacions en matèria de residència.
    La segona part del document conté informació detallada sobre documentació, presentació de sol·licituds, taxes i procediments de cites prèvies. S'inclouen, també, d'altres apartats sobre resolucions i notificacions, i casos excepcionals.
    PDF del document
  • Nova crida a formar part de l'Agenda de la Diversitat de Catalunya, DIVERSCAT

    Logotip del Col·legi de Periodistes de Catalunya
    El Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) fa una nova crida a les persones professionals, expertes, representants d'organitzacions, entitats, administracions o altres que estiguin relacionades amb l'àmbit de la immigració a Catalunya perquè entrin a formar part de la futura Agenda de la Diversitat de Catalunya, DIVERSCAT. Es tracta d'un projecte que veurà la llum aquest 2011, en format de portal a Internet, que aplegarà fonts d'informació de qualitat per a periodistes i comunicadors que habitualment treballen en notícies relacionades amb el fet migratori i les minories culturals.
    La iniciativa compta amb el suport de la Direcció General per a la Immigració, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. El CPC es troba en ple procés de recopilació de dades per incorporar-les a la base de dades que serà accessible tant pels periodistes com per les pròpies persones interessades a través del portal web del Col·legi. Per a integrar-se en aquesta base de dades cal omplir algun dels formularis adjunts, en funció de l'especialitat de cabsfú, i enviar-lo adjunt en un correu electrònic a l'adreçadiverscat@periodistes.org.
    Formulari per a entitats
    Formulari per a persones expertes 
    Formulari per a grups de recerca
    Formulari per a professionals d'institucions

Comunicacions de les entitats

  • CCOO i UGT publiquen una resolució conjunta contra la directiva europea del permís únic

    Els sindicats CCOO i UGT han emès recentment un manifest conjunt amb motiu de la presentació al Parlament Europeu d'una directiva proposada per la Comissió Europea, en la qual s'estableix el procediment de sol·licitud d'un permís únic que autoritza als nacionals de tercers països a residir i treballar al territori d'un Estat membre de la UE.
    Les organitzacions sindicals manifesten al document la seva preocupació davant la possibilitat que no es modifiqui el contingut d'aquesta directiva durant la seva discussió al Parlament Europeu. Entenen que la proposta original del text "pot afectar el principi d'igualtat de tracte i oportunitats, als drets socials de la població treballadora i el paper dels convenis col·lectius vigents i dels interlocutors socials en les societats d'acollida".
    PDF de la resolució conjunta
  • SOS Racisme critica les dificultats d'accés dels estrangers al cens electoral per a les municipals de maig

    Logotip de SOS Racisme
    SOS Racisme Catalunya ha publicat una nota informativa en què lamenta el baix nivell d'inscripció al cens electoral de les persones estrangeres amb drets per a participar a les properes eleccions municipals del 22 de maig. L'entitat critica les dificultats que van haver de patir els nacionals de països amb convenis de reciprocitat amb l'Estat espanyol, únics estrangers, a banda dels comunitaris europeus, amb dret de participació a les properes eleccions. SOS Racisme denuncia la desinformació existent sobre l'exercici d'aquest dret i demana que es modifiqui la legislació per tal d'obrir la participació política a tots els residents a l'Estat espanyol i no només als nacionals de països amb convenis de reciprocitat.
    Web de SOS Racisme

Agenda

  • Presentació a Barcelona del projecte Accept Pluralism

    Imatge del projecte Accept Pluralism
    El Grup de Recerca Interdisciplinari en Immigració (GRITIM) de la Universitat Pompeu Fabra organitza la presentació del projecte de recerca Accept Pluralism, finançat per la Comissió Europea i coordinat pel Robert Schuman Centre for Advanced Studies (RSCAS) de l'Institut Universitari Europeu de Florència. El projecte reuneix 15 equips de recerca de diversos països europeus i Turquia i tres ONG internacionals.
    L'objectiu és explorar i entendre els principis, les pràctiques i les disposicions institucionals que promouen la tolerància, acceptació o respecte envers la diversitat ètnica i religiosa a les societats europees. D'aquesta manera es vol identificar qüestions clau per al disseny i aplicació de polítiques en aquest àmbit.
    Organitza: Grup de Recerca Interdisciplinari en Immigració (GRITIM)
    Data i hora: Dimecres, 9 de març de 2011 a les 14:30h
    Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. Barcelona
    Web del GRITIM
    PDF amb més informació
  • Conferència final del projecte 'BridgeIT' sobre immigrants, minories ètniques i noves tecnologies

    Portada del programa preliminar
    El Campus Mundet de la Universitat de Barcelona acollirà, els propers 10 i 11 de març, aquesta activitat que forma part del projecte "BridgeIT, Network for digital inclusion and cultural diversity", coordinat pel Laboratori de Mitjans Interactius de la UB i cofinançat per la Comissió Europea. La conferència serà punt de trobada d'experts de tot Europa per debatre sobre "les possibilitats i reptes que ofereixen les noves tecnologies per a la diversitat cultural i la integració dels immigrants i de les minories ètniques a Europa".
    El programa inclou la presentació de moltes de les iniciatives estudiades durant els dos anys que ha durat el projecte. També s'analitzaran sobre noves iniciatives en aquest àmbit, com ara el web d'acollida de la Generalitat, coordinat des de la Direcció General per a la Immigració.
    Organitza: Laboratori de Mitjans Interactius de la UB
    Dates: Dijous 10 i divendres 11 de març de 2011
    Lloc: Universitat de Barcelona. Barcelona
    Web del projecte 'BridgeIT' (en anglès)
    PDF del programa preliminar (en anglès)


    Publicacions

    • Número especial de la Revista Catalana de Dret Públic sobre la sentència del TC i les competències en immigració recollides a l'Estatut

      Portada del número especial de la Revista Catalana de Dret Públic dedicat a la sentència del TC sobre l'Estatut
      La Revista Catalana de Dret Públic editada per l'Escola d'Administració Pública de Catalunya ha dedicat un número especial a la Sentència de l'Estatut del Tribunal Constitucional. La publicació recull algunes de les primeres opinions emeses per juristes catalans. S'inclou un apartat dedicat a l'anàlisi de la sentència en relació amb les competències de la Generalitat en matèria d'immigració. N'opinen Vicenç Aguado i Cudolà, professor titular de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona; Marco Aparicio Wilhelmi, professor lector de Dret Constitucional a la Universitat de Girona, i David Moya, lector doctor de dret constitucional i sotsdirector de l'Institut de Dret Públic de la Universitat de Barcelona.
      Enllaç web al número especial
      PDF de l'article de Vicenç Aguado
      PDF de l'article de Marco Aparicio
      PDF de l'article de David Moya
    • Estudi 'Les Comunitats Autònomes com a gestores de la immigració. Especial referència al cas de Catalunya'

      La jurista i assessora especialitzada en estrangeria Laura Garcia, doctorant en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional a la Universitat de València, ha publicat aquest estudi iniciat al juny de 2010 i que analitza el marc normatiu actual en polítiques d'estrangeria a Espanya, fent especial èmfasi en el cas català. L'autora parteix de la idea d'una evolució de l'Estat espanyol cap a un model més descentralitzat, la qual cosa ha obert les portes a un replantejament de les relacions amb les CCAA en la gestió de polítiques migratòries. Es basa, entre d'altres, en una revisió dels primers esborranys de la reforma del Reglament de la Llei d'estrangeria, l'últim del quals es va fer públic el passat 8 de febrer.
      L'autora afirma que la integració de les persones migrades i la gestió del fet migratori per part dels governs autonòmics guanya un protagonisme absolut en ser aquesta administració la responsable d'elaborar els informes d'integrament social, assistència a activitats formatives i adequació d'habitatge, exigits pràcticament a tots els procediments administratius fixats per l'estatut jurídic dels estrangers extracomunitaris instal·lats a Espanya. Per la seva banda, Catalunya s'obre camí dins del desplegament de la seva nova competència executiva: la tramitació dels permisos inicials de treball per a estrangers no comunitaris que desenvolupin la seva activitat laboral al territori català.
      PDF de l'estudi
    • Comunicació de la Comissió Europea: 'Abordant l'abandonament escolar prematur. Contribució clau a l'agenda Europa 2020'

      Logotip de la Unió Europea
      La Comissió Europea va presentar, el passat 31 de gener, un Pla d'acció per reduir l'abandonament escolar prematur a Europa, que s'emmarca dins les iniciatives emblemàtiques de l'Estratègia Europa 2020 "Joventut en moviment" i "Una nova agenda per a noves capacitats i noves ocupacions". L'abandonament escolar prematur és un dels majors obstacles per aconseguir els objectius de l'Estratègia Europa 2020 per a un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.
      El document, que inclou diverses referències específiques al col·lectiu de joves d'origen estranger residents als diferents països de la UE, proposa mesures preventives, d'intervenció i compensatòries.
      Font: Butlletí de Notícies de la Unió Europea, Núm. 832
      PDF amb més informació (en anglès)