dissabte, 5 de març del 2011

Benestar Social i l'Ajuntament de Salt concreten un Pla especial d'actuacions per reforçar la convivència i la cohesió social



Formació, participació i coneixement mutu són els tres eixos dels projectes que es desenvoluparan durant el 2011
Des de la Generalitat s’ha creat també un Grup de treball i seguiment, amb la participació de diferents departaments, per impulsar actuacions complementàries al Pla
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i l’alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, han concretat avui un conveni de col·laboració que estableix les bases i els projectes d’actuació d’un Pla especial als barris per a reforçar la cohesió social i la convivència.El conseller, acompanyat del delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, i del director general per a la Immigració, Xavier Bosch, s’ha reunit avui a l’Ajuntament de Salt amb l’alcaldessa i representats dels grups municipals, i posteriorment amb diverses entitats d’aquesta població. Així el conseller Cleries ha pogut “copsar les realitats que viu la gent de Salt, perquè les polítiques socials s’han de concretar des de la proximitat i el diàleg”. 

El Pla concretat avui, s’estructura en tres eixos: formació, participació i coneixement mutu i els objectius principals són:
  • garantir la igualtat d’oportunitats amb la promoció de l’èxit escolar i la millora del capital educatiu de les famílies.
  • potenciar la formació i el coneixement mutu entre les persones nouvingudes i la població autòctona.
  • promoure l’associacionisme i la participació juvenil.
  • facilitar la formació, la orientació i la inserció laboral, especialment entre el col·lectiu de joves.

Per tal d’aconseguir-ho, s’han previst diferents projectes, alguns de nova creació i d’altres ja existents que es reforçaran.

Salt compta, segons dades de padró a juliol de 2010, amb 30.999 habitants dels quals un 43,7% tenen nacionalitat estrangera. D’aquests, un 52,9% tenen entre 0 i 29 anys, fet que demostra el pes específic que tenen els joves d’origen estranger entre el conjunt de la població. Per col·lectius, els més importants pel que fa a quantitat són el marroquí, el gambià, l’hondureny, el malià i el senegalès.
El Pla especial és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Benestar Social i Família; el Ministeri de Treball i Immigració; la Unió Europea i l’Ajuntament de Salt, finançada a través del Fons europeu per a la integració i la Generalitat de Catalunya. Enguany també es duu a terme a Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa i el Vendrell amb una inversió total de 2,5 milions d’euros. En el cas de Salt, el pressupost és de prop de 374.000 euros.  
Així mateix, el conseller Cleries ha anunciat que “des de la Generalitat s’ha creat un Grup de treball i seguiment, coordinat pel Departament de Benestar Social i Família, en el qual participen també altres departaments com són: Interior, Ensenyament, Justícia, Empresa i Ocupació i Territori i Sostenibilitat”.
Aquest Grup de treball i seguiment “impulsarà actuacions coordinades amb l’Ajuntament de Salt, que complementaran el Pla esmentat”, unes actuacions que respondran a les prioritats marcades en les reunions que han mantingut aquests dies el delegat del Govern a Girona i l’alcaldessa de Salt.Tal com ha explicat el propi conseller de Benestar Social i Família, “seran actuacions a curt, mitjà i llarg termini poc publicitades, però que volem que els ciutadans i ciutadanes percebin pels seus resultats”.
El conseller ha destacat que “Salt és un exemple de convivència. Un punt de trobada de l’esforç d’acollida per part d’uns i de l’esforç d’integració per part d’altres. Fets puntuals i aïllats no poden deslluir aquesta realitat”.
Per acabar, el conseller ha afirmat que tant el Pla presentat avui com les actuacions que impulsi el Grup de treball i seguiment, responen a “la voluntat de les administracions d’aportar eines eficaces per facilitar i afavorir la tasca de cohesió que porten a terme els ciutadans i ciutadanes de Salt”.