dissabte, 5 de març del 2011

Actualitat de Treball Social i documentació. Presidència Hongaresa UE

Actualitat

  • Prioritats de la presidència hongaresa del Consell de la Unió Europea

    Logotip presidència d'Hongria del Consell
    Sota el lema "Una Europa forta amb rostre humà" i seguint la premissa de creiexement integrador de l'Estratègia Europa 2020 que pretén estimular l'economia amb un alt nivell d'ocupació que fomenti la cohesió social i territorial, la presidència hongaresa del Consell de la Unió Europea es desenvoluparà, en l'àmbit social, amb tres màximes prioritats: l'atenció a la gent gran, per tal que gaudeixin d'una bona qualitat de vida i continuïn sent membres actius de la societat, la lluita contra la pobresa, sobretot infantil, i l'accent en la conciliació de la vida laboral i familiar.
  • Inaugurada a Nova York l'entitat ONU Dones

    El juliol de 2010, l'Assemblea General de les Nacions Unides va crear ONU Dones, l'Entitat de la ONU per la Igualtat de Gènere i l'Apoderament de la Dona. Malgrat això no va ser fins el 24 de febrer de 2011 que es va celebrar la seva inauguració a Nova York. L'organisme està dirigit per Michelle Bachelet, que realitza les funcions de Secretària General Adjunta i Directora Executiva.
  • Cinquè informe sobre la cohesió econòmica, social i territorial

    La Comissió Europea va publicar el 10 de novembre de 2010, la versió preliminar del Cinquè informe sobre la cohesió econòmica, social i territorial, on es realitza una anàlisi de les disparitats regionals, de la contribució de la Unió Europea (UE) i dels governs nacionals i regionals a la cohesió, les repercussions de la política de cohesió, i la seva visió de la política de cohesió després del 2013, amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament econòmic i social de les regions i al benestar de la ciutadania.
  • 2011: Any Europeu del Voluntariat

    Logotip Any Europeu del Voluntariat
    L'Any Europeu del Voluntariat s'ha fixat, entre d'altres, els objectius de promoure el voluntariat com a part del foment de la participació cívica. Per tal de destacar la tasca dels voluntaris, incentivar la participació i superar els reptes als quals s'enfronta aquest col·lectiu, l'Any Europeu del Voluntariat té quatre objectius principals.
  • Segona fase de consulta sobre la revisió de la Directiva relativa al temps de treball

    El 21 de desembre de 2010 la Comissió Europea va obrir la segona fase de consulta dels interlocutors socials europeus sobre la revisió de la Directiva relativa al temps de treball (2003/88/CE).
  • La guia 'Buying social' dota les administracions d'eines i mecanismes per contractar de forma socialment responsable

    La Comissió Europea ha redactat una nova guia, "Buying Social", per tal que les administracions públiques tinguin en compte aspectes com els drets socials, l'accessibilitat i la inclusió social, l'ètica i la responsabilitat social corporativa, a l'hora de contractar béns i serveis.
  • La UE ratifica la convenció de les Nacions Unides sobre discapacitats

    El passat 5 de gener la Unió Europea (UE) va ratificar la Convenció de les Nacions Unides sobre les persones amb mobilitat reduïda, esdevenint així la 97a part signant d'aquesta Convenció i ratificant el seu compromís amb l'Estratègia Europea sobre la Discapacitat 2010 - 2020 per construir una Europa sense barreres.
  • Full de ruta per a l'adopció d'un marc comunitari d'integració del poble gitano

    La Presidència hongaresa va presentar, durant la reunió del Consell d'Afers Generals del dilluns 31 de gener, el full de ruta que ha de conduir a l'establiment d'un marc comunitari que orienti les estratègies nacionals d'integració de les persones d'ètnia gitana. L'objectiu és que aquest marc comunitari pugui ser adoptat durant el Consell Europeu de juny.
  • Agenda de noves qualificacions i ocupacions: una contribució europea vers la plena ocupació

    Amb l'objectiu d'assolir una taxa d'ocupació del 75% en homes i dones d'edats compreses entre els 20 i els 64 anys, la Unió Europea s'ha fixat un compromís ambiciós per arribar a un model social europeu sostenible i un sistema de benestar, de creixement econòmic i de finances públiques també sostenibles (COM(2010) 682 final).

Documentació

  • The measurement of extreme poverty in the EU

    Un dels objectius de l'Estratègia 2020 d'Europa és reduir en 20 milions el número de persones pobres a la Unió Europea (UE) durant la propera dècada. Per mesurar el progrés vers aquest objectiu, s'han d'acordar una sèrie d'indicadors. Actualment, el més utilitzat és la mesura de l'ingrés de pobresa relativa. Aquest indicador, però, no reflexa acuradament les condicions de vida dels ciutadans de la UE.
    Per aquesta raó, la Comissió Europea va encarregar un estudi per investigar la viabilitat de la mesura de la pobresa extrema en l'àmbit de la UE. Després d'una exhausta revisió dels diferents enfocaments existents per mesurar la pobresa extrema, els autors de l'estudi recomanen combinar la mesura dels ingressos amb les privacions. D'aquesta manera s'observaria que hi ha pobresa extrema a tots els països.
    Aquest enfocament centra més l'atenció sobre les desigualtats entre els països més rics i més pobres de la UE, i en la UE com una comunitat de nacions compromeses amb l'eradicació de l'exclusió social.
    Les recomanacions de l'estudi podrien contribuir a la tasca del Comitè de Protecció Social per la revisió, l'any 2015, dels objectius de reducció de la pobresa de l'Europa de l'Estratègia 2020.
    The measurement of extreme poverty in the EU. [York]: European Commission, 2011. 108 p.
    PDF del document
  • President's work programme and priorities for 2010-2013: cultivating a stronger European civil society

    Portada de la publicació
    Diàleg i participació. Sostenibilitat i creixement. Solidaritat i desenvolupament. Aquestes són les prioritats del president del Comitè Econòmic i Social Europeu, Staffan Nilsson. Aquestes prioritats centraran les accions del Comitè i els programes de treball de les diferents seccions.
    Staffan Nilsson. President's work programme and priorities for 2010-2013: cultivating a stronger european civil society. Bruxelles: European Economic and Social Committee, 2010. 24 p.
    PDF del document

Recurs web

  • Web de la Presidència hongaresa

    Imatge del lloc web
    El web eu2011.hu és el principal canal de comunicació de la Presidència hongaresa del Consell de la Unió Europea. El seu objectiu és proporcionar informació ràpida, professional i creïble.
    Disponible en quatre idiomes (hongarès, anglès, francès i alemany), és un portal global on qualsevol interessat pot accedir a informació sobre els esdeveniments de la Presidència i pot utilitzar els seus serveis.
    Web de la Presidència hongaresa del Consell de la Unió Europea