dissabte, 5 de març del 2011

Actualitat sobre promoció de les dones i igualtat

El Centre de documentació de l’Institut Català de les Dones posa a disposició del públic usuari un nou producte audiovisual: "Arxiu testimonial de les polítiques catalanes". Consisteix en un recull d’entrevistes a dones que tenen o han tingut un paper rellevant i pioner en la política a Catalunya, ja sigui pel seu càrrec d’alcaldesses, diputades, senadores o parlamentàries. La seva finalitat és recuperar i documentar la seva experiència en els llocs de presa de decisió en aquest àmbit. Les dones entrevistades fins ara són: Núria Albó, Joaquima Alemany, Assumpta Baig, Dolors Calvet, Antònia Castellana, Concepció Ferrer, Rosa Martí, Dolors Montserrat, Dolors Oms, Carme Porta, Flora Sanabra i Eulàlia Vintró.
 

Es tracta d'un diccionari en línia, d’accés públic i gratuït, que ofereix un extens recorregut al llarg de la història dels territoris de parla catalana entre els segles I i XXI a través de la biografia de 655 dones. Es tracta d’un fons molt variat, que inclou des de pageses medievals, comtesses, religioses i mestresses de casa, fins a sindicalistes, dirigents polítiques, artistes de teatre, escriptores o empresàries, entre moltes altres. L’objectiu és donar a conèixer la contribució que les dones han fet en la història des de diferents camps de coneixement i àmbits d’actuació, i en la seva elaboració han treballat investigadores i investigadors especialitzats, així com grups de recerca universitaris.
 

L'Institut Català de les Dones i la Secretaria de Política Lingüística posen a disposició de l'administració i altres institucions una nova eina informàtica per analitzar i detectar l’ús sexista o androcèntric del llenguatge. Funciona de manera similar als altres analitzadors lingüístics, detectant aquelles paraules que poden tenir una connotació sexista o androcèntrica i oferint alternatives pels casos en què sigui necessari.
 

Aquest nou premi s’emmarca dins els Premis Recerca Jove (abans coneguts com a Premis CIRIT) i ha estat creat per l’Institut Català de les Dones i la Direcció General de Recerca amb l’objectiu d’incentivar la recerca en l’ensenyament secundari en relació amb les dones i les seves aportacions a la societat. El premi és per un treball sobre l'obra de Dolors Monserdà realitzat per dues alumnes de l'IES Les Marines, de Castelldefels. L'Institut Manuel de Cabanyes, de Vilanova i la Geltrú, ha guanyat el premi al centre que més ha promogut la recerca en temes de gènere i de les dones. Hi han optat un total de 23 projectes d’alumnes de secundària. Reginó és el nom d’una de les primeres dones reconegudes pel seu treball científic, en concret, era una dona jueva de Barcelona que va ser autoritzada per practicar la medicina per Pere III el Cerimoniós.
 

Les dones de Catalunya disposen de diversos serveis d'informació i atenció, que funcionen coordinadament arreu del territori. Les seus territorials de l'Institut Català de les Dones ofereixen informació sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones. Des d'aquestes seus es facilita la informació o es deriva cap a les entitats i organismes que en són responsables.Per altra banda, els Centres d'Intervenció Especialitzada en violència masclista(CIE), de la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania del Departament d'Acció Social i Ciutadania, són serveis que ofereixen informació, atenció i recuperació a les dones que es troben en situacions de violència masclista i a les seves filles i fills. A més, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), de titularitat municipal o comarcal, ofereixen informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones: àmbit laboral, social, personal, familiar i altres.
 
Amunt 

:: Violència masclista


El Govern de la Generalitat de Catalunya en funcions manifesta la contundent condemna i expressa el seu condol per l’assassinat d’un dona a Santa Maria de Palautordera presumptament a mans de la seva parella, víctima, per tant, de violència masclista. El Govern recomana que se sol·liciti ajuda davant qualsevol indici de perill i recorda l'existència de serveis especialitzats com la Línia 900 900 120
 

El passat 11 de desembre va tenir lloc a Barcelona la Trobada de la Xarxa de joves agents de prevenció en relacions abusives. A la reunió hi van participar 60 dels joves agents de prevenció que hi ha a Catalunya. Els i les joves d’aquesta Xarxa han impartit des de l’any 2005 un total de 1.401 tallers del programa “Talla amb els mals rotllos” per fomentar el respecte mutu entre els sexes i la resolució no violenta dels conflictes en l'àmbit de la parella. En aquestes sessions hi han participat 31.780 joves d'entre 14 i 17 anys.
 
Els resultats de l’enquesta demostren que els casos de violència masclista que es denuncien són només la punta de l’iceberg d’un problema social molt més profund i que no només es produeix en l’àmbit privat, sinó també en els espais públics i en l’àmbit laboral. L'enquesta, que té voluntat de continuïtat, es realitza per primera vegada a Catalunya, i permet visualitzar el fenomen, conèixer-ne l’evolució en els pròxims anys i fer polítiques públiques més efectives. Hi han participat 14.122 dones i 1.501 homes.
 

En col·laboració amb persones expertes de diferents departaments i entitats, s’han revisat els criteris d’actuació aplicables a qualsevol intervenció en violència masclista, i s’han desenvolupat una sèrie de criteris específics per a la intervenció en algunes formes i àmbits de violència masclista, com la Violència Sexual, la Mutilació Genital Femenina, els Matrimonis Forçats i la “trata” amb finalitat d’explotació sexual.
 

El passat 23 de novembre es va presentar el Protocol per a l’abordatge de la violència masclista a les Terres de l’Ebre, que té com a objectiu millorar la qualitat de la resposta en relació a les dones que pateixen violència masclista en aquesta demarcació. El Protocol estableix, entre d’altres, la xarxa de coordinació interprofessional, l'itinerari territorial d’atenció a les dones en situació de violència masclista, els estàndards de serveis que determinen els criteris d’actuació que s’han d’aplicar en qualsevol intervenció relacionada amb la violència masclista i els serveis implicats en l’atenció a les dones en situació de violència masclista.
 
Amunt 

:: Coeducació

A través d’aquest acord, l’Institut Català de les Dones oferirà als i les responsables de la programació infantil i juvenil de Televisió de Catalunya orientació i assessorament en matèria de coeducació. La televisió pública catalana també es compromet a millorar el tractament de les informacions relacionades amb la violència masclista i a incorporar a les seves pràctiques comunicatives les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació, sorgides de la iniciativa d’agents socials i institucions implicades en l’abordatge d’aquest fenomen.
 
Amunt 

:: Exposicions


L'exposició "Dones grans, grans dones" trenca clixés sobre el que significa envellir per a les dones, desmunta els tòpics sobre les dones i reivindica que les veus femenines de totes les edats siguin escoltades i reconegudes. Durant el mes de desembre diverses poblacions acullen exposicions itinerants de l'Institut Català de les Dones: Argentona, Barcelona, Celrà, Figueres, Girona, Lleida, Mataró, Olesa de Montserrat, Oliana, el Perelló, Pineda de Mar, Pont de Suert, el Prat de Llobregat, Puigverd de Lleida, Sabadell, Sant Iscle de Vallalta, Sant Joan de les Abadesses, Santa Coloma de Farners, la Seu d'Urgell, Solsona, Tarragona, Tàrrega, Tiana, Tornabous, Torrelles de Llobregat, Tortosa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vielha e Mijaran.
 
Amunt 

:: Temes d'interès

La secretària general de l’Esport, Anna Pruna, va exposar durant la jornada "Esport i Gènere", els progressos fets pel Govern de la Generalitat en aquesta matèria i va destacar que la incorporació de la perspectiva de gènere ha estat una constant en les actuacions de la Secretaria General de l’Esport al llarg dels últims quatre anys.
 

Un grup de 34 dones de Badalona van visitar el passat novembre el Centre de documentació de l'Institut Català de les dones, en el marc de la ruta "L'empremta laboral de les dones al casc antic de Barcelona", organitzada pel Centre de Recursos i atenció a les dones de Badalona.
 
El llibre "Doctes, doctores i catedràtiques", editat per la Generalitat, és una iniciativa de la Comissió Dona i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) en commemoració del centenari de l’accés lliure de les dones a la universitat de l’Estat espanyol. En el llibre, que es va presentar el 17 de desembre a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona, divuit expertes i experts de les universitats i d’institucions implicades en les polítiques de dones participen en aquest volum, que revisa el paper i l’aportació de les dones al món científic i docent.