dissabte, 5 de març del 2011

Una exposició recorda el periodisme compromès de Huertas Claveria


Al Palau Robert, del 22 de febrer al 3 d'abril

El dilluns 21 de febrer s’inaugurarà l’exposició “Josep Maria Huertas Claveria: passió, compromís, honradesa”, que es podrà visitar a la Sala Cotxeres del Palau Robert fins al 3 d’abril. Una mostra que proposa un recorregut per la vida del periodista i  subratlla el compromís  ètic de Huertas Claveria a favor de la llibertat d’expressió.

L’acte  inaugural tindrà lloc a les 19 h, i consistirà en una taula rodona en què es destacaran les facetes més rellevants de la trajectòria humana i professional de Huertas Claveria. Hi intervindran l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol; el periodista Josep Martí Gómez; el catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Andreu Mayayo, i  el fotògraf Pepe Encinas. El debat serà moderat pel degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Martí.
La mostra, produïda per la Generalitat, proposa un recorregut per la vida del periodista i subratlla el compromís ètic del periodista a favor de l’exercici del dret a la llibertat d’expressió i el seu treball sobre la ciutat i els barris de Barcelona. També s’hi fa ressò dels treballs de Huertas sobre el moviment obrer i sobre els canvis urbanístics que s’han produït a la ciutat. Cal destacar la col·laboració en aquest projecte de la vídua de Huertas, Araceli Aiguaviva, i del fotògraf Pepe Encinas, en tasques d’assessorament.
L’activitat professional de Huertas en diversos diaris i revistes barcelonines i de l'empremta que ha deixat entre els millors professionals dels mitjans de comunicació, molts dels quals es consideren els seus alumnes i seguidors del seu exemple, hi ocupa un lloc destacat. L’exposició posa l’accent en els seus treballs periodístics, en les monografies i en les seves obres d’investigació, en la seva activitat docent i en la seva actitud honesta i valenta. S’hi recullen diversos testimonis, paraules i articles dels qui el van conèixer, que subratllen la personalitat i l’obra de Josep Maria Huertas Claveria.
A l’exposició s’hi projectaran tres audiovisuals que aprofundeixen en els continguts de la mostra i donen una informació àmplia de la trajectòria professional de Huertas Claveria. El primer, amb el títol "Homenatge a Josep Maria Huertas: 60è aniversari", es va fer el 1999, amb motiu del seu 60è aniversari. Els amics i familiars van fer un vídeo en què persones de diversos àmbits, sobretot del periodisme que l’havien conegut i tractat, van donar el seu testimoni. Avui, aquest vídeo domèstic, fet en directe, té un gran valor documental i és una mostra més de l’afecte que molta gent sentia per Huertas Claveria.
El segon, "Una mostra de l’obra fotogràfica de Josep Maria Huertas", aplega fotografies que reflecteixen la realitat de Barcelona i el seu entorn durant els anys 1960 i 1970. Imatges que evoquen la vida diària a Nou Barris, records dels últims pescadors de la platja de la Mar Bella al Poblenou i instantànies de les ciutats de Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona.
El tercer audiovisual,  "Dies de transició: el ‘cas Huertas’ i la lluita per la llibertat d’expressió" recull un episodi de la vida de Huertas Claveria, que el va portar davant un Consell de Guerra militar per la publicació d’un article al diari Tele/eXprés. Un fet que va alterar la seva vida personal i professional i va sacsejar la societat de l’època.
(Visita a l’exposició per a la premsa el dia 21, a les 18.30 hores. Hi assistiran el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès; la vídua de Huertas, Araceli Aiguaviva, i el fotògraf Pepe Encinas, assessors de la mostra).
FONT: Departament/s