dissabte, 5 de març del 2011

El 83% dels locals inspeccionats a Catalunya compleixen amb la nova llei del tabac



  • La incorrecció més freqüent és la senyalització inadequada, en un de cada 6 locals
  • En menys d’un 0,6% dels establiments s’hi ha vist gent fumant
  • Durant les dues primeres setmanes només s’han rebut 23 denúncies
  • Es calcula que la nova Llei contribuirà a evitar entre 700 i 800 morts per tabaquisme passiu que es produeixen cada any a Catalunya
  • Sanitat Respon i altres dispositius assistencials han observat un augment important de la demanda de persones que volen deixar de fumar

Durant les dues primeres setmanes d’aplicació de la nova normativa sobre el tabac, s’han fet 2.002 inspeccions. En un 17% dels casos que s’han inspeccionat, s’hi han trobat problemes en la retolació, mentre que en un 0,6% s’hi ha vist gent fumant. En un 0,6%, s’hi han detectat altres problemes, específicament amb les màquines expenedores. 
La Direcció General de Salut Pública ha rebut un total de 23 denúncies que els ciutadans han presentat als diferents registres de l’Administració.

 



El Departament de Salut valora molt positivament el compliment de la Llei i agraeix als propietaris i responsables dels establiments i a tota la ciutadania l’esforç fet en l’adaptació a la nova llei. Es calcula que la nova Llei contribuirà a evitar entre 700 i 800 morts per tabaquisme passiu que es produeixen cada any a Catalunya.
 
La Llei 42/2010 de mesures sanitàries davant del tabaquisme prohibeix fumar en tots els espais públics tancats (amb molt poques excepcions) i així s’evita l’exposició a l’aire contaminat pel fum de tabac. Salut ha habilitat una pàgina web específica amb informació sobre la normativa i retolació per descarregar
 
 
Serveis d’ajuda per deixar de fumar
 
-         Al centre d’atenció primària: als centres d’atenció primària, metges de família i infermers ajuden a deixar de fumar. Hi ha dos models: d’una banda, un model en què alguns dels professionals dediquen unes hores específiques a ajudar a deixar de fumar; de l’altra, un altre en què tots els professionals ho fan de manera integrada en l’atenció. En alguns centres es fan tractaments grupals.
 
Segons dades de l’ICS, l’any 2010 van deixar de fumar 50.681 persones ateses a l’atenció primària de salut (amb l’increment progressiu de les persones que han deixat de fumar des de 2006).
 
-         Trucar a Sanitat Respon: des de 2007 Sanitat Respon funciona com una línia telefònica proactiva per ajudar a deixar de fumar. És un servei atès per infermers que han rebut formació específica. Funciona 24 hores al dia els 365 dies de l’any.
 
Durant les dues primeres setmanes de 2011, Sanitat Respon ha rebut 428 trucades demanant informació sobre la Llei i 261 persones han demanat ajuda per deixar de fumar, 8 vegades més que les mateixes setmanes del mes de gener de l’any passat.
 
-         En el cas de dones embarassades, existeix el programa Embaràs sense fumen marxa a la majoria de centres d’assistència a la salut sexual i reproductiva de Catalunya.
 
-         Existeix una xarxa de 23 unitats especialitzades, la majoria de les quals formen part de la xarxa d’atenció a les drogodependències, les quals inclouen en l’atenció l’ajuda a deixar de fumar. Cada any unes 2.000 persones aproximadament són ateses en aquestes unitats.
 
-         Més de 100 farmàcies de Catalunya ofereixen atenció farmacèutica específica per ajudar a deixar de fumar.
 
Cada any deixen de fumar aproximadament 50.000 persones amb l’ajuda de les xarxes d’atenció primària, hospitals, el programa “Embaràs sense fum”, les unitats especialitzades, les farmàcies, i la línia telefònica per deixar de fumar. Cada any, també, es financen al voltant de 2.000 tractaments farmacològics gratuïts a pacients fumadors ingressats, dones embarassades, professionals de col·lectius exemplars i als barris inclosos en el programa Salut als barris.
FONT: Departament/s