dissabte, 5 de març del 2011

El conseller de Benestar Social i Família compareix davant el Parlament per exposar el pla d'actuació del Departament per a aquesta legislatura

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va comparèixer el dia 15 de febrer davant la comissió de Benestar, Família i Immigració del Parlament de Catalunya per exposar el pla d'actuació del Departament per a aquesta legislatura.

En la seva intervenció, el conseller va fer especial esment de la situació actual de la gestió de la Llei de la promoció de l'autonomia personal i d'atenció a la dependència i va explicar les iniciatives que pensa desplegar a curt i llarg termini el Govern de la Generalitat de Catalunya per a millorar l'atenció a les persones amb grans dependències i severes.
Com a mesures a curt termini, el conseller Cleries va anunciar l'impuls d'una porta única d'entrada per a les valoracions, és a dir, unificar criteris i compartir la informació entre els equips de valoració de la discapacitat i els equips de valoració de la dependència. També, avançar en el desplegament del model d'atenció integral sanitari i social en coordinació amb el Departament de Salut a tota Catalunya.

El conseller va anunciar altres millores com fomentar la proximitat, desconcentrant la gestió dels Serveis Territorials, i definir novament la prestació o servei de l'assistent personal, consensuant-la amb el sector.

El conseller Cleries va manifestar la importància de limitar el temps que es triga en rebre la prestació o el servei un cop realitzat el Programa Individual d'Atenció (PIA). Per tal de facilitar l'assignació del servei, va anunciar que s'impulsaran places de residència pròpies i concertades, que s'aprovarà un decret d'acreditació que facilitarà la concertació de places garantint-ne la seva qualitat, i que es donarà impuls també a la prestació econòmica vinculada per a centres privats acreditats, que garantirà, encara més, el dret a decidir dels beneficiaris i les seves famílies.

Així mateix el Govern té previst impulsar durant la segona part de la legislatura una llei en clau catalana, que en primer lloc signifiqui un canvi de paradigma: parlar d'autonomia personal i no de dependència. Es vol passar de la cultura del subsidi a la cultura de l'esforç, posant a les persones en el centre de les polítiques socials.

A més, el conseller Cleries va destacar, que si bé amb l'actual llei s'atenen situacions diferents globalment, en el futur es vol atendre de forma més singular, especialitzada i diferenciada, les dependències per envelliment, per discapacitat o per malalties mentals.